buitenspelen

Buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt is leuk én leerzaam. Helemaal als het mooi weer is. Kinderen zijn heel fantasierijk en bedenken vaak de leukste spelletjes voor buiten, zonder dat daar veel voor nodig is. Buitenspelen is goed voor kinderen om meerdere redenen. Als je kind elke dag minstens een uur buiten speelt, dan krijgt ‘ie niet alleen frisse lucht binnen. Kinderen worden er ook sterker en socialer van. De beweging die kinderen krijgen door het buitenspelen is goed voor de gezondheid. Bovendien gaan de leerprestaties van kinderen er ook op vooruit. Kinderen die vaak buiten spelen slapen en eten vaak een stuk beter. Bonus!

Kinderen, dreumesen en peuters zouden eigenlijk elke dag minimaal een uur lekker moeten bewegen. En waar kan dat nu beter dan buiten? Daarom is het belangrijk om je kind vanaf jongs af aan al te stimuleren om buiten te spelen. Ook voor jonge kinderen is dit belangrijk. Laat je kind daarom zoveel mogelijk met je meelopen als je naar buiten gaat. Even op en neer naar de supermarkt bijvoorbeeld, of speel samen tikkertje in de tuin. Dan kom je makkelijk aan een uur beweging toe. Ook met slecht weer is het belangrijk om buiten te blijven spelen. Zorg daarom dat je kind de juiste kleding aan heeft zoals een goede jongensjas. Dan kan er ook buiten worden gespeeld in de regen met regenlaarzen voor kinderen, of in het zonnetje met zonnebrillen voor meisjes en jongens. Geef zelf het goede voorbeeld door bijvoorbeeld toch een wandeling te maken als het regent of heel koud is en je eigenlijk geen zin hebt.

Met heel jonge kinderen is het lastig om ze zelf op pad te laten gaan. Vooral bij peuters en kleuters is dat nog niet verstandig. Je kunt je kind toch buiten laten spelen door zelf mee te gaan of je hem of haar in de tuin te laten spelen. Binnen een veilige en vertrouwde omgeving kunnen jonge kinderen prima zelfstandig buitenspelen. Als je kind al wat ouder is, is zelfstandig buiten spelen waarschijnlijk geen probleem. Houd wel rekening met de buurt. Is deze rustig of druk? En zorg ervoor dat je kind weet wat hij moet doen in verschillende situatie.

Om je alvast wat te inspireren en op ideeën te brengen heeft HEMA wat ideetjes voor buitenspelen op een rij gezet.

naar buiten om spelletjes te spelen

Buiten spelletjes die je kan doen waar je niets voor nodig hebt, zijn misschien wel de leukste spelletjes. Denk hierbij aan verstoppertje, tikkertje of Annemaria koekoek. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn wat vriendjes en vriendinnetjes en dan kan het spel beginnen. Is het hartje zomer en lekker warm buiten? Spelen met waterspeelgoed is niet alleen superleuk, het zorgt ook voor verkoeling. Of wat dacht je van een watergevecht? Hiervoor heb je waterballonnen nodig, een waterpistool of een emmer. Vullen met water en spelen maar. Geen spullen in huis? HEMA heeft alles wat je nodig hebt om een leuk watergevecht te houden. Wist je dat bij HEMA ook uv-zwemkleding voor kinderen kunt kopen? Perfect voor tijdens een watergevecht! En met mooi weer is het ook lekker om zomerse kleren te dragen, zoals een korte meidenbroek. Een comfortabele kinderlegging is ook ideaal voor actieve buitenspellen. Stoepranden is een spel dat je met één ander persoon kunt spelen. Ga ieder aan een kant van een rustige straat staan. Probeer met een bal vanaf de overkant de stoep van de ander te raken. Kaatst de bal terug, dan verdien je een punt. Je kunt natuurlijk ook gewoon een lekker potje voetballen. Zoek een veld op met veel ruimte en maak een doel. Gebruik hiervoor stenen of takken. Nodig je vriendjes en vriendinnetjes uit en voetballen maar. Als het niet zo hard waait is badminton ook altijd een leuk spelletje. En met meerdere rackets kun je het met meerdere vriendjes en vriendinnetjes spelen.

En buitenspelen gaat niet altijd zonder kleerscheuren, letterlijk. Niet getreurd, ook dat hoort bij lekker buitenspelen. Even dat knoopje weer aannaaien of een gaatje in een T-shirt dichten? Gebruik onze naaibenodigheden zoals onze naaigaren en het is weer zo goed als nieuw.

buiten spelletjes voor peuters

Ook voor peuters zijn er genoeg buiten spelletjes. Ga eens samen met je peuter naar de speeltuin of een speelpleintje in de buurt. Vaak is daar een glijbaan waar peuters zich uren kunnen vermaken. Trapje op, glijbaan af. Ook de schommel is vaak favoriet. Kan je kind nog niet zo goed lopen? Ga dan eens met een loopfietsje door de buurt wandelen. Zo kunnen jullie samen de buurt verkennen.

Je kunt er ook voor kiezen om wat dichter bij huis te spelen, bijvoorbeeld in de achtertuin of een grasveld bij het huis. Neem de Lego en de blokken lekker mee en laat je kind er buiten mee spelen. Heb je een zandbak in de buurt? Ook leuk! Neem wat zandbakspeelgoed mee en laat je kind lekker spelen met het zand.

spelletjes voor buiten

stoepkrijten
Maar er zijn natuurlijk nog meer leuke spelletjes die je buiten kunt doen. Denk bijvoorbeeld eens aan stoepkrijt. Buitenspelen hoeft niet ingewikkeld te zijn, juist de simpele spelletjes zijn zo leuk. De meeste mensen hebben wel stoepkrijt in huis. En heb je het niet? Dan kan je terecht bij HEMA voor een doosje met stoepkrijt in alle kleuren.

Eén van de bekendste spelletjes met stoepkrijt is waarschijnlijk hinkelen. Maar met stoepkrijt kan je ook een speurtocht maken. Teken pijlen op de grond en maak zo een grote speurtocht voor jou en je vriendjes. Een ander idee is om op de grond te gaan liggen en een ander met stoepkrijt een lijn om je heen te laten trekken. Nu heb je een levensgrote aankleedpop! Met stoepkrijt kan je ook een autoweg maken voor je speelgoed of maak een fietsbaan waar je met je eigen fiets overheen kan fietsen. Genoeg opties dus.

flessenvoetbal
Een ander leuk buitenspel is flessenvoetbal. Vul allemaal een fles met water. Probeer met een bal de fles van je tegenstanders om te gooien. Het doel is om jouw fles te verdedigen, want wiens fles als eerste leeg is heeft verloren. Degene met de volste fles wint.

elastieken
Elastieken is een spel wat je samen of alleen kunt doen. Hiervoor heb je een groot elastiek nodig. Deze gaat om de benen van je vriendjes of vriendinnetjes, of om de poten van twee stoelen. Elastieken heeft een aantal bekende pasjes, waaronder: tip, tap, top, er in, er uit, er op. Maar je kan ook zelf allemaal pasjes bedenken. In het begin is het even oefenen, maar daarna heb je het snel onder de knie.

touwtje springen
Touwtje springen is ook een spelletje dat je alleen of samen kunt doen. Met een lang (spring)touw en minimaal twee andere kinderen die het touw ronddraaien, kunnen jullie jezelf uren vermaken. Om het helemaal af leuk te maken zing je er de oud-Hollandse touwtjespring-liedjes bij.

Spelletjes voor buiten hoeven niet altijd geld te kosten. Werk met spullen die je al in huis hebt, of doe spelletjes waar je helemaal geen spullen voor nodig hebt, zoals tikkertje of verstoppertje. Wil je wel iets aanschaffen om het buitenspelen nog leuker te maken? Denk dan eens aan houten buitenspeelgoed. Of hou je kinderen lekker actief met verschillende buitenspeelspelletjes en -sporten. Het kan gewoon bij HEMA.

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje