de lekkerste cakejes maken met dit cupcake recept van HEMA

Heb je zin om iets te bakken zonder hiervoor uren in de keuken te hoeven staan? Huppelen er kleine keukenprinsen- of prinsessen rond in huis die staan te springen om samen iets lekkers te bakken? Ga dan met dit gemakkelijke cupcake recept aan de slag en zet in een handomdraai iets lekkers op tafel. Cupcakes, cakejes, muffins... allemaal lekker om te maken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En verschillen ze wel echt onderling of gelden er gewoon enkel verschillende benamingen voor dezelfde lekkernij? Een cupcake is een cakeje en heeft, zoals de naam al zegt, een cake structuur. Cupcakes worden in cupcake bakjes gebakken die vaak van papier zijn gemaakt en veelal vrolijke kleurtjes of dessins bevatten. Cupcakes kenmerken zich vooral aan het feit een platte bovenkant te hebben. Hoewel ze wel wat reizen in de oven, blijft de bovenkant veelal vlak. Hierdoor kun je ze na het bakken gemakkelijk decoreren met marsepein, fondant, glazuur of botercreme. Het is maar net wat je zelf het lekkerste vindt.

Muffins hebben een andere structuur en smaak. Verder reizen ze wel heel erg tijdens het bakken en zul je dus zien dat ze na afloop een flink stuk boven het papiertje zijn uitgekomen. Niks geen vlakke bovenkant. Verder worden muffins ook niet versierd zodra ze klaar zijn. Uiteraard kun je de smaak en inhoud van muffins wel eigen maken zodra je bezig bent met het beslag ervan. Is het verschil je duidelijk en kies je voor het leuk versieren van je vers gebakken lekkernij? Dat snappen we heel goed.

cupcake

recept cupcakes

Met ons eenvoudige cupcake recept zet je de lekkerste cakejes in een handomdraai op tafel. Cupcakes maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Enne, je hoeft ook niet bang te zijn dat je cupcakes mislukken. Onderstaand cupcake recept is namelijk erg eenvoudig waardoor je niet hoeft te vrezen voor eindeloze baksessies zonder lekker eindresultaat. Het fijne is ook dat het recept voor cupcakes met simpele basis ingrediënten te maken is. Grote kans dus dat je niet eens naar de supermarkt hoeft maar alles al in huis hebt. Wij delen het volgende recept voor cupcakes maar al te graag met je.

benodigdheden:

  • grote kom waarin ingrediënten gemixt kunnen worden
  • een mixer
  • cupcake vormpjes
ingrediënten voor 12 cupcakes:
  • 180 gram boter
  • 135 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • een snufje zout
  • naar smaak: 8 gram vanille suiker
bekijk hier HEMA's bakspullen

bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden
2. Pak een kom en voeg hierin de boter en suiker toe. Mix het tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe, tot ze goed in het beslag zijn opgenomen
3. Voeg het zout aan het beslag toe. Voeg daarna langzaamaan het zelfrijzende bakmeel toe. Het is belangrijk om dit niet in een keer te doen. Mix het door tot een glad beslag.
4. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes
5. Bak de cupcakes in 20-25 minuten gaar

Naar smaak kun je er ook voor kiezen om behalve kristalsuiker ook wat vanillesuiker toe te voegen. Indien je dit wilt kun je de vanillesuiker in stap twee, samen met de boter en suiker toevoegen. Een makkelijker cupcake recept kunnen we er niet van maken. Dringt de geur van versgebakken cupcakes al door het huis? Zodra de cakejes klaar zijn is het tijd voor het leukste van alles, op het eten na dan. Dat is natuurlijk het versieren.

cupcakes versieren

Cupcakes blijven na het bakken vrij vlak. Dit is fijn, want hierdoor zijn ze erg gemakkelijk te versieren. Je kunt qua versiering eigenlijk helemaal losgaan met wat je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan fondant of marsepein of ga voor een laagje glazuur en plak daarop nog meer decoratie. Het is maar net wat je zelf wilt en leuk vindt. Door kleine kinderen bij dit proces te betrekken kunnen ze hun eigen fantasie de vrije loop laten. Extra leuk is dat de cupcakes daarna natuurlijk geproefd mogen worden.

Wil je een stapje verder gaan qua versiering zonder dat het heel ingewikkeld is? Dat kan! In onderstaande video laten we zien hoe je vrolijke schaap cupcakes kunt maken.

1. Bak de cupcakes volgens recept
2. Pak een blokje fondant (wit of zwart) en rol hier 3 ovale bolletjes van; 1 grotere (voor de kop) en 2 kleinere (voor de oren)
3. Prik 4 gaatjes op de kop, 2 boven waar je de ogen gaat plakken en 2 onder die als neusgaten gaan dienen
4. Rol een 2 mini rondjes en plak daarop 2 nog kleinere zwarte fondant rondjes en plak ze als ogen op de kop
5. Doe 100 gram poedersuiker in een bakje, voeg 1 eiwit toe en roer het goed door elkaar
6. Doop de schapenkop voorzichtig in de eetbare lijm en plak hem op de cupcake
7. Versier de rest van de cupcake met mini marshmallows

Behalve schaapjes kun je op deze manier talloze andere dieren maken. Zoals bijvoorbeeld konijntjes of hondjes. Met het bovengenoemde cupcake recept heb je de basis in ieder geval onder controle. Vervolgens kun je helemaal zelf bepalen hoe je ze wilt versieren. En met een klein beetje hulp van HEMA komt dat helemaal goed. Serveer de cupcakes op gele borden of schoteltjes om de look compleet te maken. Het gebruik van geel servies kan de cupcakes een extra zonnige uitstraling geven.

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje