beste menstruatiecup: welke past bij mij?

Menstruatiecups worden steeds populairder. En dat is niet voor niks; je hoeft deze cups namelijk maar één keer in de twaalf uur te verschonen. Ook zijn ze herbruikbaar en veroorzaken ze geen afval. En als klap op de vuurpijl: ze zijn op de lange termijn goedkoper. Yay voor vooruitstrevende persoonlijke hygiëne! Maar wat is een menstruatiecup nu precies? En welke maat heb je nodig? HEMA helpt je graag op weg. Zo vind je zeker de beste menstruatiecup voor jou.

shop menstruatiecups

wat is een menstruatiecup?

Je hebt vast wel eens van een menstruatiecup gehoord. Misschien omdat je vriendin, moeder of zus er eentje gebruikt. Maar wat is het nu precies? Een menstruatiecup is een kleine cup die je menstruatiebloed opvangt, gemaakt van flexibel en lichaamsvriendelijk plastic. De menstruatiecups van HEMA zijn gemaakt van 100% siliconen van medische kwaliteit, zonder kleurstoffen.

hoe werkt een menstruatiecup?

Een menstruatiecup plaats je net onder je baarmoederhals en verzamelt het bloed dat je tijdens je menstruatie verliest. Het belangrijkste verschil tussen een tampon en een menstruatiecup is dat de cup bloed opvangt, terwijl de tampon het absorbeert. Menstruatiecups kunnen maar liefst vijf keer zoveel bloed opvangen als maandverband en gewone tampons!

wat zijn de voordelen van een menstruatiecup?

Afhankelijk van de gebruiksintensiteit, kan een menstruatiecup met de juiste zorg en reiniging wel vijf tot tien jaar meegaan. Daarnaast bevat hij geen irriterende stoffen, in tegenstelling tot veel maandverband en tampons. Ook is een menstruatiecup een verantwoorde optie. Die duizenden tampons, inlegkruisjes en maandverbandjes die je in je leven gebruikt, kosten trouwens honderden jaren om te verteren. En wist je dat het meeste maandverband grotendeels uit plastic bestaat? 

welke maat menstruatiecup heb ik nodig?

Alsof op de hoogte zijn van de juiste bh-maat nog niet genoeg was… Moet je nu ook je maat down under weten? Geen paniek! Hoewel je prima met beide maten HEMA menstruatiecups uit de voeten kunt, willen we zeker weten dat je je op je gemak voelt bij je keuze. Daarom geven we je graag een aantal tips, zodat je zeker de juiste maat kiest.

Hanteer bij het kiezen van een menstruatiecup de volgende vuistregels:

  • Ben je onder de 30 jaar en/of heb je geen vaginale bevalling gehad? Kies dan voor een kleine maat (small).
  • Ben je boven de 30 jaar en/of heb je een vaginale bevalling gehad? Kies dan voor een grotere maat (medium of large).

Houd daarnaast rekening met de volgende punten: De hevigheid van je menstruatie.

  • Ben jij elke maand hevig ongesteld? Kies dan voor een grotere menstruatiecup. Zo ben je de hele dag door beschermd tegen doorlekken. Als je gezegend bent met een lichtere ongesteldheid, kun je prima met een kleine maat uit de voeten.
  • De maat van je tampon. Draag je normaal gesproken tampons? Dan kan de maat van je tampons veel verklappen over de maat menstruatiecup die je nodig hebt. Als je grote tampons draagt, dan zit een grotere menstruatiecup waarschijnlijk comfortabel. Draag je een kleine maat tampon? Dan is een kleine menstruatiecup de beste optie voor jou.

Tip: lees de gebruiksaanwijzing voordat je de cup voor het eerst probeert. Deze zit in de verpakking, samen met een katoenen opbergzakje. Weet je niet zeker of de cup geschikt voor je is, draag je een spiraaltje of heb je een medische aandoening? Neem dan contact op met je arts.

menstruatiecup gebruiken

 

alles over lekvrij ondergoed bij HEMA

Zorgen om vochtverlies zijn nooit fijn. Daarom vind je bij HEMA lekvrij ondergoed. Lees hier meer over lekvrij ondergoed.

lees meer
Link
 

menstruatiecup inbrengen en verwijderen

Menstruatiecups worden steeds populairder. Lees hier hoe je deze cup inbrengt en verwijdert.  

lees meer
Link
 

alles voor de beste huidverzorging

Een goede verzorging van je huid is belangrijk. Maar hoe zorg je voor de juiste basis huidverzorging? Wij helpen je verder.

lees meer
Link
 

hoe boost je je immuunsysteem?

Je immuunsysteem beschermt je iedere dag tegen ziekteverwekkers. Weten hoe je je immuunsysteem een boost kunt geven? Je leest het hier!

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje