cup

zelf haar knippen - durf jij het aan?

Je eigen haar knippen? Het klinkt misschien een beetje eng, maar als je stijl (half)lang haar hebt, is het eenvoudiger dan je denkt. Vooropgesteld is het natuurlijk altijd het beste om naar de kapper te gaan, want knippen is echt een vak. Mocht je het aandurven om wel zelf aan de slag te gaan, zorg er dan voor dat je haar lang genoeg is, zodat je goed ziet waar en hoe je knipt. Knip nooit een nieuw kapsel, maar alleen de puntjes. En haal er liever wat minder dan te veel vanaf. Want eenmaal afgeknipt, kun je het er natuurlijk niet weer aanzetten. Hieronder leggen we je in een paar stappen uit hoe je zelf je haar kunt knippen.

zelf je haar knippen: dit heb je nodig

Om te beginnen is het belangrijk dat je de juiste spullen in huis hebt. De spullen die je nodig hebt om zelf haar te knippen zijn:

een kappersschaar:
met een kappersschaar kun je heel precies knippen en hiermee bereik je het mooiste resultaat.

plantenspuit met water:
Handig om je haar mee nat te maken.

haarborstel:
Hiermee borstel je alle klitten uit je haar.

fijne kam (evt. met punt):
Zo kun je je haar gemakkelijk in vlakken delen.

klemmen of elastiekjes:
Met klemmetjes, elastiekjes of andere haaraccessoires kun je de rest van je haar vastzetten, zodat het niet in de weg zit tijdens het knippen.
 

.

Als je deze spullen niet hebt, koop deze dan eerst. Ga niet zelf je haar knippen met een gewone schaar. Deze is veel te bot en dat zul je terugzien in het eindresultaat. Daarnaast benadrukken we nogmaals dat het belangrijk is dat je geen nieuw kapsel gaat knippen, maar alleen de puntjes eraf haalt. Knip ook geen laagjes. Dit kun je beter laten doen bij de kapper. Wil je iemand anders’ haar knippen? Dan geldt precies hetzelfde. Als je het haar van je kindje gaat knippen, let er dan extra goed op dat hij of zij echt stil zit. Zet bijvoorbeeld een filmpje op ter afleiding. Als je kindje beweegt is een knipfout snel gemaakt en dat zou jammer zijn. Zelf haar knippen kost wat tijd, doe het dus zeker niet gehaast. En zorg voor een rustige plek met een grote spiegel, zodat je goed kunt zien wat je doet. In de badkamer bijvoorbeeld. Het allerbelangrijkste als je zelf haar gaat knippen is dat je voorkomt dat je in je enthousiasme teveel haar afknipt. Liever iets te weinig, dan te veel. Zelf lang haar knippen is makkelijker dan wanneer je kort, of krullend haar hebt. Laat het in die gevallen liever aan de (krullen)kapper over.

Heb je alles in huis om te kunnen beginnen? Aan de slag!

 

stap 1

Maak je haar nat met een plantenspuit. Als je haar nat is, is het makkelijker te knippen. Maar let op: opgedroogd haar is korter dan nat haar. Zorg er dus altijd voor dat je het haar tijdens het knippen iets langer laat. Kam je haar daarna nog een keer goed met de fijne kam, zodat er geen klitten meer inzitten.

 

stap 2

Verdeel je haar in verticale vlakken. Je kunt hiervoor de punt van de kam gebruiken. Zet het haar per vlak vast met een elastiekje of haarklem, zodat dit haar niet in de weg zit tijdens het knippen.

 

stap 3

Pak de pluk haar die wilt gaan knippen vast tussen wijs- en middelvinger en trek het strak naar beneden. Tot vlak boven het punt waarop je het wilt afknippen. In plaats van recht kun je ook kleine verticale ‘hapjes’ knippen. Daardoor valt het haar natuurlijker. Herhaal dit bij de andere delen van je haar. Werk van onder naar boven.

 

stap 4

Al je haar geknipt? Kam het nog een keer goed door, föhn het eventueel in model met haarstyling producten en klaar ben je! Nu kun je voortaan zelf je haar knippen. Wat vind je van het eindresultaat?

 

zelf je pony knippen

Heb je een pony en is deze inmiddels zo lang geworden dat ‘ie voor je ogen hangt? Dan kun je hem zelf een beetje bijknippen. Heb je nog geen pony en wil je er graag één? Ga daarvoor altijd naar de kapper, want zelf je nieuwe pony knippen is - net als een nieuwe coupe - geen goed idee. Als je zelf je pony gaat knippen is het belangrijk dat je dit op droog haar doet. Nat haar valt namelijk langer dan droog haar en niemand wil een te korte pony. Met onderstaand stappenplan moet het lukken!

stap 1.
Zet de rest van je haar vast met één of meerdere elastiekjes of speldjes en kam je pony met een fijne kam.

stap 2.
Verdeel je pony in twee delen. Het handigste is om een verdeling te maken in boven en onder. Twee horizontale vlakken dus. Zet het bovenste deel vast met een klemmetje.

stap 3.
Pak het onderste deel van je pony vast tussen wijs- en middelvinger en trek het strak naar beneden. Knip vervolgens kleine verticale hapjes uit je pony. Zo valt ‘ie natuurlijker dan wanneer je het recht knipt.

stap 4.
Maak het bovenste deel van je pony los en doe daarmee hetzelfde. Zorg dat je bij elke pluk ongeveer evenveel haar afknipt. En onthoudt: beter iets te weinig afknippen en daarna nog een stukje, dan in één keer te veel. Zelf haar knippen blijft tenslotte een precisieklusje.

stap 5.
Kam je pony door met een kam, of met je vingers voor een nonchalantere look, en klaar ben je!

Tip: maak je van zelf haar knippen een verwenmomentje voor jezelf, door daarna je haar lekker te verzorgen met een fijne haarolie of een haarmasker. Zo kunnen je lokken en jij er weer een poosje tegenaan! Voor je mooie krullen kun je het beste onze curly girl producten gebruiken. Of maak gebruik van krullers en krulspelden als je van jezelf geen krullen hebt. Wil je ook zelf je wenkbrauwen kunnen bijwerken en nagels netjes kunnen lakken? Lees dan eens onze artikelen over mooie wenkbrauwen en nagels lakken.

 

zelf haar knippen video - HEMA

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje