de eerste schooldag van je kind
Heeft jouw kind binnenkort zijn of haar eerste schooldag? Een bijzonder moment voor zowel je kleintje als voor jou. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je peuter goed voor te bereiden op de eerste dag op school. Dit maakt het voor jullie beiden een stuk makkelijker!
wanneer is de eerste schooldag?
Als je kind 4 jaar wordt, breekt de eerste schooldag aan. Je kind gaat dan van peuter naar kleuter en mag naar de basisschool. Hoewel school pas echt verplicht is vanaf de leeftijd van 5 jaar, beginnen veel kinderen meteen als ze 4 jaar worden. Het hangt af van de school wanneer je kindje precies kan starten. Op de ene school valt de eerste schooldag op de eerste dag van de maand waarin je kind 4 jaar wordt. Op andere scholen valt de eerste schooldag op een andere dag, dus informeer er vooral naar bij de basisschool van je kleintje. Is jouw kind in of dichtbij een schoolvakantie jarig? Vaak is het fijner om de eerste schooldag dan na de vakantie te plannen, omdat je kind dan samen met alle nieuwe klasgenootjes kan beginnen. Bovendien raakt je kleuter zo sneller gewend aan de nieuwe omgeving en routine.
wendagen
Op veel scholen worden speciale ‘wendagen’ aangeboden. Kinderen vanaf 3 jaar en 10 maanden kunnen dan samen met jou een paar dagdelen langskomen op de basisschool. Scholen mogen maximaal 5 wendagen aanbieden. Sommige scholen bieden 10 halve dagen of een kortere periode aan. Tijdens wendagen zien ze hoe een schooldag eraan toe gaat en kunnen ze alvast kennismaken met hun klasgenootjes en de juf of meester. Als ouder mag je in de klas aanwezig zijn, maar die aanwezigheid wordt geleidelijk afgebouwd. Zo kan je kind zich goed voorbereiden op de officiële eerste schooldag. Niet elke school biedt wendagen aan en je mag zelf bepalen of jouw kind eraan meedoet of niet.
moet je kleintje meteen hele dagen naar school?
Je kunt ervoor kiezen om je kleintje meteen hele dagen naar school te laten gaan. Is dat toch wat te vermoeiend? Geen zorgen: in overleg met school kun je ervoor kiezen om met halve dagen te beginnen. Zo kan je kleuter rustig wennen aan de nieuwe situatie en het nieuwe ritme.
hoe ziet de eerste schooldag eruit?
De eerste schooldag van je kind begint vaak om 9 uur ‘s ochtends in de kring. Daar wordt met alle kindjes de week doorgenomen, gezongen en gepraat over dingen die kinderen bezighouden. De juf of meester neemt in de kring ook de dagplanning met ze door. Sommige kinderen zullen werken aan hun weektaak, terwijl anderen buiten spelen op de speelplaats of binnen een leuke activiteit zoeken. Ze kunnen spelen in de zandhoek, knutselen, bouwen, puzzelen of spelen met poppen. Op de eerste schooldag zal je kind nog geen weektaak krijgen, dat komt meestal later. Wel kan de juf of meester je kleintje vragen om een tekening van zichzelf te maken. Tussendoor zijn er genoeg momenten voor eten en drinken, wat voor kleuters ook rustmomentjes zijn. Ze luisteren dan vaak naar een verhaaltje van de leerkracht en soms wordt er ook op een speelse manier een taal- of rekenactiviteit gedaan. Na de lunchpauze staan er vaak creatieve activiteiten op de agenda. Er wordt gedanst, geschilderd, gezongen of geknutseld. Maak dus maar alvast plaats op de koelkast en in de vensterbank, want je kunt snel de eerste tekeningen en kunstwerkjes van je kleine verwachten. Aan het einde van de dag komen de kinderen in een rij naar buiten. Tijd om je kind in je armen te sluiten na een (hopelijk) geslaagde eerste schooldag!
wat moet je allemaal meenemen naar de eerste schooldag?
De meeste scholen informeren je over wat je kind moet meenemen op zijn of haar eerste schooldag. Maar zorg ervoor dat je in elk geval de volgende spullen meegeeft:
- Een rugtas. Het is natuurlijk het leukste om samen met je kind een mooie rugtas uit te kiezen. Eentje die er leuk uitziet, maar die ook goed past. Oefen thuis alvast met het openen en sluiten van de rits, zo weet je zeker dat je kleine dit zelf kan doen op de eerste schooldag.
- Een schoolbeker. Kies voor een goed afsluitbare beker met bijvoorbeeld een draaidop. Er zijn veel leuke schoolbekers voor kleuters te vinden, kies er samen eentje uit in een mooie kleur of met een bijzonder design.
- Een broodtrommel en fruitbakje. Zorg ervoor dat de broodtrommel goed afsluitbaar is en dat het eten iets is wat je kind zelfstandig kan eten. Voor de pauzehap (10 uur) is fruit ideaal. Denk aan een banaan, gesneden appel, of wat druiven.
- Gymspullen. De school zal je informeren wanneer je kind gymkleding mee moet nemen. Meestal hoeft dat nog niet op de eerste schooldag.
- Een setje reservekleding. Zorg voor een pakketje met schoon ondergoed, sokken en kleding. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan kan je kind gewoon een nieuw setje eigen kleding aantrekken. Dat is handig voor de leerkracht, en voelt vertrouwd voor je kind.
Tip: plak etiketten met de naam van je kleintje op zijn of haar spullen. Of schrijf de naam erop met een permanente marker. Zo kan er geen twijfel over bestaan welke spullen van welk kindje zijn.
tips om je kind voor te bereiden op de eerste schooldag
Als je kind voor het eerst naar school gaat, verwacht de basisschool dat je kleintje zindelijk is, geen middagslaapjes meer doet en zichzelf kan aankleden. Heeft je kind nog wel eens last van een ‘ongelukje’ of zijn er andere bijzonderheden? Bespreek dit dan voor de eerste schooldag met de leerkracht. Om je kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de eerste dag op school, kun je verschillende dingen doen. Hieronder lees je onze tips:
- Praat op een luchtige en positieve manier over de basisschool. Maak het niet te groot, maar informeer je kind wel over wat hem of haar te wachten staat. Houd het vooral leuk en luchtig!
- Betrek je kind bij de voorbereidingen. Ga samen op pad met je kind om de rugtas en schoolspullen uit te kiezen. Als je kind steeds vraagt naar de eerste schooldag, kun je ook een aftelkalender maken. Tel samen gezellig de nachtjes slapen af; dit geeft overzicht.
- Bezoek de basisschool met je kind. Loop bijvoorbeeld een paar keer samen langs de school of maak gebruik van de ‘wendagen’ als deze worden aangeboden (deze ‘wendagen’ zijn niet verplicht).
- Oefen met afscheid nemen. Dit is vooral verstandig als je kind snel last heeft van heimwee. Laat je kleine bijvoorbeeld een dagje bij opa of oma of een vriendje uit de buurt spelen.
- Zorg voor voldoende ontspanning en slaap voor de eerste schooldag. Op deze manier zorg je ervoor dat je kind lekker in zijn of haar vel het nieuwe avontuur tegemoet gaat.
- Houd het afscheid luchtig en kort. Dit helpt je kind sneller te wennen. Vind je kleintje het lastig om afscheid te nemen? Weet dan dat je kleine in goede handen is en de meeste kindjes hun tranen al snel zijn vergeten door de nieuwe indrukken in de klas.
- Heeft je kind snel last van heimwee? Het kan helpen om iets vertrouwds van thuis mee te geven. Denk aan een knuffel of iets anders dat betekenis heeft. Geef ook duidelijk aan wanneer je je kind weer ophaalt. Dit geeft een gevoel van zekerheid.
de eerste schooldag zit erop, wat nu?
Hoera, de eerste schooldag zit erop! Je bent natuurlijk erg benieuwd hoe de dag was. Maar bestook je kind niet meteen met te veel vragen. De nieuwe structuur en vele indrukken kunnen een grote overgang zijn. Vraag dus gerust naar hoe de dag was, maar laat je kind ook lekker uitrusten. Je kind zal vanzelf verhalen gaan delen wanneer hij of zij er zelf klaar voor is. Weet ook dat het normaal is als je kind even moet wennen aan de nieuwe situatie. Het ene kind voelt zich al snel thuis op school, terwijl het andere kind langer moet wennen. En dat is helemaal oké. Plan de eerste weken sowieso niet te veel activiteiten na school. Zorg voor een vast ritme met voldoende slaap. Is er een middagdutje nodig, zorg ervoor dat deze dan niet te lang duurt. Zo zorg je ervoor dat je kind ‘s avonds weer op tijd kan slapen. De nieuwe routine is natuurlijk niet alleen wennen voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Zo moet je kind op tijd op school zijn en moeten er allerlei dingen worden gekocht en geregeld. Het is dan ook handig om een goede kalender en agenda te kopen waarin je de belangrijke taken en data opschrijft.