slijm maken met de kinderen

Zijn jouw kids ook zo dol op slijm? Goed nieuws! Je kan heel eenvoudig slijm maken. Of de kinderen doen het lekker zelf. Nóg leuker. Zodra je de basistechniek eenmaal onder de knie hebt, kan je eindeloos veel leuke slijmcreaties bedenken en knutselen.

Slijm in effen kleuren, pasteltinten, met glitters voor een vleugje sprankel of unicorn- en regenboogslijm in verschillende kleuren: alles kan! Je zult er versteld van staan hoe snel slijm maken gaat én hoe lang je kinderen ermee zullen spelen. In tien minuutjes slijm maken? Daar gaan we!

slijm maken

Hoe maak je slijm?

Zelf slijm maken kan in verschillende kleurtjes, maar er zijn ook zelfs verschillende soorten slijm. Zo heb je ‘gewoon’ slijm, maar ook extra ‘fluffy’ slijm dat volgens velen nóg leuker is omdat het superzacht en luchtig is. Verslavend lekker om in te knijpen en mee te spelen.

Langer dan tien minuten hoeft het niet te duren om zelf slijm te maken. Haal de volgende ingrediënten in huis en je knutselt het perfecte huisgemaakte slijm in een handomdraai in elkaar.

Wat heb je nodig?

glazen of plastic kom
lepel om te mengen
luchtdicht bakje om ’t slijm in te bewaren

Ingrediënten voor ‘gewoon’ slijm:

2 flesjes doorzichtige HEMA kinderlijm
2 à 3 eetlepels lenzenvloeistof
1 theelepel baking soda/zuiveringszout
1 à 2 druppels kleurstof voor levensmiddelen (optioneel)
glitters (optioneel)

handig voor het maken en bewaren van het slijm

Hoe maak je slijm? In vijf stappen ben je klaar:

1. Giet de lijm in een middelgrote kom. Ga je voor een kleurtje en glitters? Roer die er dan eerst doorheen voordat je met stap twee aan de slag gaat. Het geheel hoeft niet perfect gemengd te zijn, want straks voeg je nog meer ingrediënten toe. Weet je van tevoren al dat je voor slijm met glitters gaat? Koop glitterlijm, dat scheelt een hoop geknoei met glitters door het hele huis. Al is het best gezellig om een week later nog verrast te worden door een vleugje glitter.

2. Voeg het zuiveringszout aan het lijmmengsel toe en roer tot het een glad geheel is.

3. Giet twee eetlepels lenzenvloeistof bij het mengsel en roer het er langzaam doorheen tot je slijm draden trekt. Het mengsel is nu aan het uitharden.

4. Blijf langzaam roeren tot er zich een bal slijm vormt.

5. Pak het slijm uit de kom en kneed het met je handen, tot het helemaal glad is. Is het slijm nog wat te plakkerig? Dan kan je nog een halve eetlepel lenzenvloeistof toevoegen. Klaar is je zelfgemaakte slijm!

‘Gewoon’ slijm is al je-van-het, maar ‘fluffy’ slijm is helemaal het einde als we slijmfans mogen geloven. Je maakt het in een mum van tijd net als bovenstaand recept, maar dan voeg je in plaats van zuiveringszout scheerschuim toe. Let goed op dat het geen scheergel is. Dankzij het scheerschuim wordt het slijm heerlijk fluffy en luchtig.

Slijm maken zonder lenzenvloeistof kan ook. Is dit het enige ingrediënt dat ontbreekt? Grote kans dat je knutsellijm, vloeibaar wasmiddel en scheerschuim al wél in huis hebt. Daarmee kan je ook geweldig slijm maken. Lenzenvloeistof wordt vaak gebruikt voor de borax die daar in zit, maar je kan dit heel eenvoudig vervangen door wasmiddel.

zelf slijm maken: tips

bescherm je tafel en keukengerei
Slijm maken kán een rommeltje worden. Bescherm je tafel daarom met een buitentafelkleed of plastic tafelkleed. Dat maakt het schoonmaken ook makkelijker. Plastic placemats of kunststof snijplanken zijn ook hartstikke handig om ervoor te zorgen dat je tafel heel uit de strijd komt. Het wordt ook moeilijker om slijm schoon te maken als het eenmaal opdroogt. Het is tenslotte lijm. Dompel de kom en lepel waarmee je zelf slijm hebt gemaakt in een warm sopje onder en zorg ervoor dat je de tafel snel even afneemt zodra je klaar bent.

zo maak je het perfecte slijm
De exacte textuur van slijm kan variëren afhankelijk van de gebruikte lijm, lenzenvloeistof of kleurstof. Is je slijm broos? Probeer dan hoe je slijm wordt als je een theelepel lenzenvloeistof toevoegt. Mix het druppelsgewijs totdat je slijm draden trekt. Daarna is het tijd om te kneden! Is je zelfgemaakte slijm te plakkerig, zelfs na het kneden? Probeer ’t met een druppel extra lenzenvloeistof. Je steelt natuurlijk pas echt de show met een marmerachtige variant of eenhoornslijm. Maar hoe maak je multicolor slijm? Creëer slijm in twee of meer verschillende kleuren, voeg eventueel glitter toe, en rol de porties slijm in de vorm van een worst. Niet een HEMA-worst, maar een rechte. Leg ze naast elkaar en draai ze vervolgens samen in een vlecht. Kneden maar! Next level slijm maken doe je met figuurtjes ín het slijm. Verstop kleine autootjes of poppetjes in het slijm, of versier je slijmcreatie met kleine gekleurde pompons.

slijm bewaren
Is het slijm klaar? Spelen maar! Het slijm is namelijk direct klaar voor gebruik. Maar opbergen voor een andere keer kan natuurlijk ook. Bewaar slijm in een luchtdicht bakje bij kamertemperatuur. Zelfgemaakt slijm is ongeveer drie weken houdbaar wanneer je het goed bewaart.

speeltip met slijm
Geef je kinderen een metalen of plastic liniaal en een kindveilige schaar. Kijk wie het slijm het verst kan uitrekken. Of oefen met tellen en snijd het slijm in kleine stukjes. Wel altijd even handen wassen na het spelen ermee.

Met welk slijm ga jij samen met de kleine knutselaars aan de slag?

meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje