staycation – iedereen verdient er een op z’n tijd

Scroll jij ook regelmatig door je vakantiefoto’s op zoek naar die heerlijke vakantievibes? Wat nou als we je vertellen dat er een manier is om op vakantie te gaan, zonder inpakstress en dure vliegtickets? Want wie zegt dat op vakantie gaan betekent dat je perse naar een tropisch resort moet afreizen?

Ook al ga je niet weg, even lekker vrij zijn en doen waar je zin in hebt is heel belangrijk om tot rust te komen. Zie het als even bijtanken zodat je daarna weer fris en fruitig aan de slag kunt. En om dat te bereiken, hoef je helemaal niet ver weg te gaan. Naast kamperen, all inclusive vakanties, roadtrips en stedentrips zijn staycations nu namelijk ook helemaal hot. Iedereen verdient er eentje op z’n tijd! Lees verder voor antwoord op de vraag ‘wat is een staycation’ en doe je voordeel met onze staycation tips.

staycation

wat is staycation?

Staycation is een combinatie van het Engelse woord ‘stay’ (blijven) en ‘vacation’ (vakantie). Het betekent dus vakantie vieren door lekker thuis of dichtbij huis te blijven. En dat heeft zo z’n voordelen, maar daarover later meer. Deze manier van vakantie vieren is hartstikke hip en geweldig om te ontspannen en te ontsnappen aan het dagelijkse leven, zonder veel geld uit te geven of veel tijd vrij te maken.

Staycations zijn geweldig omdat je ze exact zo kan inrichten als je zelf wilt. Je kunt thuis blijven en je huis in een Airbnb omtoveren. Je kunt naar een nabijgelegen stad of dorp gaan en een nachtje in een hotel verblijven. Óf je kunt vanuit huis uitstapjes ondernemen. Zoals het een echte vakantie betaamt, kun je doen wat je wilt! En net als een vakantie op een andere bestemming, gaat een staycation over ontspanning en plezier. Het draait om me-time of quality time met je gezin.

Waar denk jij aan als je aan vakantie denkt? Roomservice? Picknicken aan een meer? Dobberen op een luchtbedden in het zwembad? Van een boek en goed glas wijn genieten op een dekentje? In een museum ronddwalen en daarna lekker uiteten gaan? Pas gewoon de setting aan, laat je kinderen ontbijt op bed brengen en bezoek een pretpark of museum in de buurt.

Een groot voordeel van een staycation is dat het een hoop stress kan schelen. Zo heb je geen inpakstress, geen reistijd, geen lange rijen op het vliegveld of sta je niet in de file tijdens zwarte zaterdag. Het is daarbij goedkoper en je hebt ook nog eens alle gemakken en luxe van thuis.

staycation

staycation tips voor een heerlijke thuisvakantie

Thuis vakantie vieren kan écht net als een vakantie in het buitenland aanvoelen, mits je het goed aanpakt. Hier komen ze, de beloofde staycation tips voor de perfecte thuisvakantie:

Geen werk en zo min mogelijk schermtijd.Verwar werken vanuit huis niet met een thuisvakantie en laat je niet verleiden om toch nog even wat mails weg te werken. Doe net alsof je aan de andere kant van de wereld bent. Probeer je schermtijd ook zoveel mogelijk te beperken tijdens je thuisvakantie. Weg met die telefoon en laptop! Social media zijn leuk, maar vaak ook echte tijdslurpers. Kijk je normaal ’s avonds tv? Probeer tijdens je thuisvakantie dan eens iets anders te doen. Leer een nieuwe skill, maak een leuke dierenpuzzel, lees een roman of start eindelijk met dat hobbyproject waar je anders nooit aan toekomt.

Bereid je voor zoals je voor elke vakantie doet. Doe voorafgaand aan je staycation alles wat je normaal zou doen voordat je op reis gaat. Vink de urgente taken van je to-dolijst en stop deze daarna ver weg. Betaal rekeningen, voer belangrijke telefoongesprekken en laat mensen weten dat je niet bereikbaar bent, zodat je niet wordt meegezogen in de dagelijkse sleur. Laat dat onkruid lekker groeien, ga niet aan de slag met die lekkende kraan of het project ‘zolder opruimen’. Je hebt immers vakantie!

Plan uitstapjes. Ga je er tijdens een buitenlandse vakantie graag op uit? Doe dat ook in eigen land. Of je nu het grootste deel van je vrijetijd binnen ontspant, een week lang in de achtertuin kampeert met alle gemakken van thuis of dat je er liever op uit gaat… Het is belangrijk om je uitstapjes van tevoren te plannen en te onderzoeken wat je leuk vindt om in de omgeving te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan een dagje strand. Neem je luchtbed mee om heerlijk op het water te dobberen. Beleef plezier in een pretpark, bezoek een dierentuin of rijd naar een leuke stad. Kortom; ga op zoek naar dat op-en-top vakantiegevoel. Je hoéft natuurlijk niet weg. Tijdens warme dagen kun je ook verkoeling zoeken in een zwembadje buiten in de tuin. En dineren onder de sterren kan ook prima thuis. Zet een kleine tafel buiten, maak je lievelingsgerechten en geniet van je diner alsof je op vakantie bent in een Toscaanse villa. Tip: zet een tafelventilator op tafel voor een heerlijk mediterraans briesje. 

Bepaal je budget. Spreek met jezelf af wat je bereid bent uit te geven, maar je moet het jezelf wel gunnen om meer te besteden dan in het normale dagelijkse leven. Trakteer jezelf op uitstapjes en lekker eten, net als op vakantie.

Ervaar zelf dat je geen dure, exotische vakantie hoeft te plannen om te ontspannen en genieten! De perfecte staycation draait om dingen doen en ervaren die jou gelukkig maken.

staycation

meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje