elke ochtend je bed opmaken
Niets is fijner dan na een lange dag je bed induiken. En al helemaal als dat een fris opgemaakt bed is, waarbij je lekker wegzakt in de kussens en je het liefst zo ver mogelijk onder je zachte dekbed kruipt. Neem daarom elke ochtend een paar minuten de tijd om je bed op te maken. Klop je kussens even op en trek het dekbed recht zodat het er weer netjes bij ligt, dit zorgt voor rust in je slaapkamer. Gooi er eventueel nog een mooie sprei overheen! We geven je hieronder graag nog meer tips voor een mooi opgemaakt bed.
Zo kun je snel en gemakkelijk je bed opmaken
Het is vast niet je lievelingsklus in huis: je bed opmaken. Gelukkig zijn er een aantal makkelijke manieren voor het snel en gemakkelijk opmaken van je bed.
Volg het volgende stappenplan om je bed makkelijk op te maken:
1. Keer je dekbedovertrek binnenstebuiten
2. Doe je armen in de overtrek en pak de bovenste hoeken vast
3. Pak met je handen in het dekbed de hoeken van je dekbed vast
4. Schud het dekbedovertrek over het dekbed (ga ergens op staan als je klein bent)
5. Leg het dekbed op je bed en trek het recht en klaar ben je!

Voorkom dat je dekbed wegzakt in de hoes
Vind je het ook altijd zo vervelend dat je dekbed wegzakt in de overtrek? Dit voorkom je door middel van speciale dekbed klemmen die je in de hoeken plaatst. Of kies voor dekbed bretels, zodat je dekbed niet verschuift in de hoes. Als je geen klemmen in je dekbed wilt plaatsen, omdat dit niet lekker ligt, dan is de volgende tip wat voor jou: naai dunne lintjes aan de binnenkant van je dekbedovertrekken in de bovenste punten en aan de bovenkant van je dekbed. Deze knoop je aan elkaar vast bij het opmaken van je bed.
Hoe zorg je dat je dekbed beter blijft ingestopt?
Houd je van een strak opgemaakt bed waarbij het dekbed ‘s nachts goed op zijn plek blijft liggen, stop dan je dekbed in als je het opmaakt. De meeste dekbedovertrekken hebben een extra stuk stof aan het einde: de instopstrook. Deze kan je aan het voeteneinde onder je matras schuiven, zodat je dekbed niet verschuift en je dus lekker warm blijft ’s nachts.
Hoe vaak moet je beddengoed verschonen?
De meeste mensen vinden het fijn om in een schoon bed te stappen ’s avonds, met knisperende lakens die heerlijk ruiken. Maar hoe vaak moet je beddengoed nu eigenlijk verschonen? Natuurlijk is dat net wat je zelf wilt, maar aangeraden wordt om een keer per week je bed af te halen en je lakens te wassen. Zo krijgen bacteriën geen kans om zich in je bed te nestelen en stap je elke avond in een fris bed.
Houd je bed vrij van haren en stof
Als je een harige viervoeter hebt die graag op je bed slaapt, dan is het handig om een sprei neer te leggen over je dekbed. Zo heb je in ieder geval geen last van de haren op je schone bed en de sprei klop je gemakkelijk buiten uit. Ook voor een logeerbed is dit handig, omdat dit nogal stoffig kan worden als het niet regelmatig gebruikt wordt. Daarnaast staat een sprei heel gezellig en geeft het de uitstraling van een hotelbed.
Tips voor het opbergen van je dekbed
Een dekbed kan nogal wat ruimte innemen als je het even niet gebruikt. Bijvoorbeeld als je een 4-seizoenen dekbed hebt en je gebruikt in de zomer het herfstdeel niet. Vouw het zo klein mogelijk op en berg het op in een vacuümzak voor dekbedden. Zet de stofzuiger op de opening van de zak zodat deze vacuüm gezogen wordt. Zo wordt je dekbed beschermd tegen vocht, schimmels en insecten en kan je het in de winter weer fris op je bed leggen.
Stijl je bed met accessoires
Maak jouw bed de eyecatcher van je slaapkamer door het gezellig op te maken. Kies eens voor een mooi dekbed met een print of een dekbed in een hippe kleur (bijvoorbeeld blauw beddengoed) en zet lekker veel kussens in verschillende formaten rechtop tegen elkaar aan. Een mooie sprei over je dekbed maakt het geheel af. Natuurlijk kan je ook nog handige nachtkastjes neerzetten, een leeslamp ophangen en geurstokjes neerzetten, dan wordt het zo knus dat je nooit meer je bed uit wilt.
je een deel van je slaap verlamd bent? Tijdens je vaste slaap, de REM slaap, maak je heel snelle bewegingen met je ogen, maar de rest van je lichaam is verlamd. Dit gebeurt door een mechanisme in je hersens dat voorkomt dat je onverwachtse bewegingen maakt in je diepe slaapt. Per nacht duurt deze REM slaap zo'n 90 tot 120 minuten.
je de hele nacht door korte dromen kunt hebben, maar gemiddeld duren dromen in totaal zo'n een tot twee uur. Nachtmerries ontstaan doordat in je slaap negatieve emoties de overhand hebben en van die emoties is angst de meest voorkomende in dromen van mensen. Daarnaast hebben dromen vaak een diepere betekenis van wat je daadwerkelijk droomt.
ongeveer 12% van de mensen droomt in zwart wit. Vroeger werd gedacht dat men alleen maar in zwart wit kon dromen, maar in de loop der jaren werd onderzocht dat dit niet waar is. Tegenwoordig droomt slechts 4,4% van de mensen onder de 25 jaar in zwart wit. Deze verandering is waarschijnlijk te herleiden: vroeger keek men vooral zwart wit televisie, terwijl vandaag de dag iedereen naar een kleurenbeeldscherm kijkt. Hierdoor wordt ook in kleur gedroomd.