het is weer tijd voor pompoensoep

Wie in Nederland woont, heeft tijdens de zoveelste regenbui of een koude, donkere winterdag vast weleens gedacht: was het maar altijd zomer. Maar tóch brengen die seizoenen ons ontzettend veel. Niet alleen waardeer je het stukken meer als je in het voorjaar de eerste zonnestralen op je gezicht voelt, ook brengen die seizoenen ons heel veel op het gebied van eten. In ons land kunnen we echt met de seizoenen mee eten, en dat levert een hoop variatie op. En dan is het ook nog eens hartstikke gezond. Nu het weer herfst is en de winter voor de deur staat, zijn er ook weer een aantal gerechten die helemaal bij dit seizoen passen. Stamppot is een hele bekende, maar ook doet de pompoen in de herfst weer zijn intrede. Deze groente is hartstikke gezond: er zitten weinig calorieën in, maar wel veel vezels. Ook zit er veel ijzer, calcium en vitamine C en E in pompoen. Je kunt met deze groente allerlei kanten op, maar een stevige pompoensoep is een van onze favorieten die we graag met je delen. En die pompoensoep kun je in allerlei variaties maken. Heerlijk om dat te doen op bijvoorbeeld een weekenddag. Maak een grote pan en geniet er op een later moment ook nog van. Maar eerst: aan de slag! Wij hebben een makkelijk pompoensoep recept voor je.

keuken

pompoensoep recept

Zoals gezegd kun je voor pompoensoep kiezen uit allerlei variaties, maar laten we beginnen bij de basis. Vervolgens kun je naar jouw smaak allerlei ingrediënten aan dit pompoensoep recept toevoegen. Voor een goede pompoensoep heb je in ieder geval nodig:

- 1 pompoen (bijvoorbeeld een flespompoen),
- 1 winterpeen,
- 1 (rode) ui,
- 2 tenen knoflook,
- 2 bouillonblokjes,
- (olijf)olie, peper en zout

Om de pompoensoep te maken heb je verder een soeppan met deksel nodig, een goed keukenmes (neem vooral een kijkje in ons assortiment keukenmessen, want de pompoen laat zich niet zo heel makkelijk snijden), een dunschiller of schilmesje, een snijplank, een lepel én een staafmixer. Heb je dit allemaal klaarliggen? Goed, dan kunnen we door naar de volgende stap van dit pompoensoep recept.

pompoensoep maken

We gaan je stap voor stap uitleggen hoe je de pompoensoep kunt bereiden. Allereerst begin je met het wassen van de groente en het schillen van de pompoen. Dit is overigens geen moetje, want tijdens het koken wordt de schil van de pompoen net zo zacht als de binnenkant. Als je hem toch wilt schillen, zul je merken dat niet heel makkelijk gaat, omdat de groente keihard is. Een tip hiervoor is om de pompoen in zijn geheel vijf minuten onder te dompelen in een pan kokend water. Als je met een mesje voelt dat de schil zachter is geworden, haal je hem eruit en laat je hem afkoelen. Je zult nu merken dat het schillen (met bijvoorbeeld een dunschiller) een stuk makkelijker gaat! Met een lepel verwijder je de zaadlijsten aan de binnenkant.

Snijd de pompoen en wortel in stukken, snipper en snijd de ui en snijd de knoflook in kleine stukjes. Verwarm 2 eetlepels (olijf)olie in de pan en fruit de ui en knoflook 3 minuten op laag vuur. Voeg vervolgens de pompoen en wortel toe en bak deze 5 minuten mee op hoog vuur. Hierna voeg je 1 liter water, de bouillonblokjes en eventueel peper en zout toe en breng je het geheel aan de kook. Kook het vervolgens 20 minuten op laag vuur (met de deksel op de pan).

Pak hierna de staafmixer erbij en mix het geheel tot een gladde massa. Et voilà: je zelfgemaakte pompoensoep! Zoals je ziet is pompoensoep maken helemaal niet zo moeilijk. De uitdaging zit ‘m vooral in de combinatie van ingrediënten vinden die jij het állerlekkerst vindt. Daarom is het ook zo leuk om meerdere keren pompoensoep te maken en telkens een beetje af te wisselen. Al met al ben je met het voorbereiden, koken en pureren ongeveer 45-60 minuten bezig.

keuken

pompoen zoete aardappelsoep en andere variaties

De variatie van pompoensoep die jij het lekkerst vindt, kun je natuurlijk zelf gaan ontdekken, maar we hebben hier alvast een paar tips voor je. Als jouw pompoensoep wel wat meer pit kan gebruiken, kun je bijvoorbeeld 1 (cayenne)peper toevoegen. Houd je wel van een wat zachtere, zoetere smaak? Snijd dan een stukje gember fijn en voeg deze op hetzelfde moment toe als de knoflook en ui. Voeg daarnaast – als je het water en de bouillon toevoegt om te gaan koken – een geschilde appel in stukjes toe, en het sap van 1 geperste sinaasappel. Het levert een verrassend lekkere smaak op!

Een andere bekende variatie is pompoen zoete aardappelsoep. Voor deze variant van pompoensoep voeg je een zoete aardappel toe. Extra, of eventueel in plaats van de wortel. Zoete aardappel is trouwens ook hartstikke gezond: er zit veel kalium, natrium en vitamine A en C in. Reden genoeg om eens een keer een pompoen zoete aardappelsoep te maken dus. Verder kun je verschillende kruiden toevoegen om de voor jou gewenste smaak te creëren. Bijvoorbeeld kerriepoeder, paprikapoeder of kruiden als peterselie, salie of tijm. Ook kun je andere groentes als (zoete punt)paprika toevoegen, of een gewone aardappel. Kortom: je kunt alle kanten op met jouw pompoen zoete aardappelsoep. Welke variant ga jij proberen?

meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje