hutspot
Wortelstamppot, peesstamp, wortel met ui: hutspot heet voor iedereen anders. Wat er ongeacht de benaming in ieder geval hetzelfde blijft is de smaak. Lekker voor wanneer de temperaturen buiten dalen. Maar ook zeker wanneer het buiten een stuk warmer is. Hutspot koken is eigenlijk altijd een goed idee. Echter is het, zoals vele denken, geen typisch Nederlands gerecht. De oorsprong van het hutspot maken, toen nog met pastinaak in plaats van aardappel, ligt namelijk in Spanje. Zij aten het gerecht tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De Spanjaarden trokken zich uiteindelijk terug uit ons land toen de dijken doorbraken in 1574. In het kamp van de Spanjaarden werd een pan met pastinaak, uien, wortelen en vlees gevonden.
Tegenwoordig kennen we dit gerecht als hutspot en is de pastinaak vervangen door aardappels. Het vlees is net zoals de wortel en uien altijd gebleven. Zo kun je het maken met draadjesvlees of klapstuk. Al is het vooral heel erg lekker met de welbekende rookworst van HEMA. De rookworst van HEMA is al jaren een begrip. Zo gaan er jaarlijks 10 miljoen stuks over de toonbank. Tegenwoordig is de rookworst in drie verschillende varianten te verkrijgen: mager, pittig en biologisch. Loopt het water je inmiddels in de mond? Haal dan snel de pannen uit de kast en lees gauw verder. Op deze pagina leggen we je uit hoe je dit eenvoudige maar heerlijke recept binnen een mum van tijd op tafel zet.
hutspot maken
Er zijn in de loop der jaren verschillende varianten bijgekomen. Zo kun je hutspot koken met diverse soorten vlees. Maar is het gerecht ook prima te eten voor vegetariërs. In plaats van rookworst kun je het bijvoorbeeld ook eten met de Ookworst van HEMA. De HEMA Ookworst is gemaakt op basis van plantaardige oliën, erwtenvezel en vrije uitloopei en erwteneiwit. Helemaal vegetarisch dus. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de hutspot te serveren met andere soorten (vegetarisch) vlees. Denk bijvoorbeeld aan chorizo, spekjes of een gehaktbal.
Voordat je aan de slag kunt om een heerlijk hutspot recept voor te schotelen, heb je eerst het nodige keukengerei in huis nodig. Of je nou andijvie stampot, boerenkool of hutspot maakt: er zijn in ieder geval twee dingen die niet mogen ontbreken. Om de aardappelen te schillen heb je een aardappelschilmesje nodig en voor het prakken is het handig om een aardappelstamper te hebben. Daarnaast heb je ook een diepe pan om de stamppot in te stampen nodig. Hiervoor kun je eventueel ook een soeppan gebruiken. Naast een pan om de aardappelen in te stampen, heb je ook een pan voor het vlees nodig. Dit kan een braadpan zijn, maar ook een koekenpan is hier prima geschikt voor. Zorg verder voor een snijplank om de wortel en ui te kunnen snijden.
hutspot recept
Alle keukengerei in huis? Dan kun je hutspot maken! Het enige wat je dan nog hoeft te doen is naar de supermarkt gaan voor de ingrediënten voor hutspot. Je kunt bij de stamppot altijd nog een eigen twist aan het gerecht toevoegen door extra groente of specerijen toe te voegen. Wat je voor het hutspot recept voor vier personen in ieder geval in huis moet halen is het volgende:
- 1 ¼ kilogram kruimige aardappelen
- 400 gram middelgrote ui
- 600 gram winterpeen (of normale wortel)
- 75 ongezouten roomboter
- 1 ½ liter water
- 100 ml halfvolle melk
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
- 1 Rookworst of vegetarische Ookworst
Hutspot koken
Voordat je met de stamppot aan de slag kunt, dien je de aardappelen te schillen. Hierna schil je ook gelijk de wortel en snijd je deze in plakjes van circa één centimeter. Wanneer je dit gedaan hebt, snijd je ook de uien in halve ringen. Nu alles geschild en gesneden is, kun je aan het recept beginnen. In de soeppan verhit je de helft van de ongezouten roomboter, waarna je de uienringen op middelhoog vuur zo’n twee minuten laat fruiten. Hierna gooi je ook de wortel in de pan en laat je deze twee minuten meebakken. Wanneer dit klaar is kunnen de aardappelen, het water en een snuf zout in de pan worden gedaan. Dit moet vervolgens twintig minuten koken. Wanneer de groenten en aardappelen gaar zijn, kun je de pan afgieten.
Terwijl je de rookworst of vegetarische Ookworst volgens de bereidingswijze in een braadpan of koekenpan verwarmt, zet je de halfvolle melk op laag vuur. Let op: de melk moet niet koken. Vervolgens kan het stampen van de aardappelen en groenten beginnen. Klaar? Voeg er dan de halfvolle melk, de rest van de boter, de nootmuskaat en eventueel andere kruiden aan toe. Hierna is het gerecht in principe klaar om geserveerd te worden. Het enige wat nog ontbreekt is mooie borden en bestek, die je naast de keukengerei uiteraard ook bij HEMA in het assortiment kunt vinden.