de eerste hapjes van je baby
Met grote ogen kijkt je baby toe hoe jij eet. Je kindje kraait van plezier en wil maar wat graag die lepel uit je handen pakken. Aan alles merk je dat je baby interesse heeft in vast voedsel. Een echte mijlpaal: het is tijd voor oefenhapjes! De meeste baby’s starten hiermee tussen de 4 en 6 maanden oud. Deze eerste hapjes zijn nog geen vervanging voor melk. Wel maakt je baby kennis met smaken en texturen van groente en fruit. Vaak eet je kindje dan ook niet meer dan een paar kleine hapjes. Wat eten baby’s het liefst en wanneer begin je met die eerste oefenhapjes? Dat lees je hier.
wanneer begin je met oefenhapjes?
De eerste maanden drinkt je baby alleen maar melk. Dat kan borstvoeding of flesvoeding zijn. Na een tijdje zal je merken dat je kindje interesse krijgt in wat jij eet. De oogjes volgen je lepel en kijken het eten haast uit je mond. Ook kan het zijn dat je baby iets van je bord wil pakken met die kleine grijpgrage handjes. Of je kleintje doet je na en brengt een knuistje naar zijn of haar mond om ‘alsof’ te eten.
Dit zijn allemaal signalen dat je baby nieuwsgierig is naar jouw eten. Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is en ook goed rechtop kan zitten, kan je dan ook beginnen met de eerste hapjes. Dit worden oefenhapjes genoemd. Daarmee leert je baby verschillende smaken en texturen kennen van groente en fruit. Melk blijf voorlopig nog de belangrijkste voeding voor je baby.
Begin niet eerder dan 4 maanden en wacht niet langer dan 6 maanden met het geven van oefenhapjes aan je baby. Als je begint voordat je kindje 4 maanden oud is dan is het spijsverteringsstelsel nog niet rijp genoeg. En je kleintje kan dan voedselallergieën gaan ontwikkelen. Na 6 maanden is het voor je kindje lastiger om te wennen aan al die verschillende smaken en texturen.
slabbetjes en babyservies voor de kleinste knoeiers
welke hapjes geef je als eerste aan je baby?
Baby’s zijn maandenlang warme melk gewend en dat smaakt lekker zoet. De overgang naar een nieuwe smaak kan dus best groot zijn. Neutrale groentes zijn daarom fijn voor je baby om mee te starten. Denk aan wortel, zoete aardappel, pompoen en doperwtjes. Fruithapjes die kleintjes graag eten zijn banaan, peer en appel.
Begin altijd met pure smaken. Kies daarom voor één groente- of fruitsoort tegelijkertijd. Op die manier kan je kleintje de smaak echt goed proeven. Wist je dat je kindje pas na 10 keer proeven echt aan de smaak gewend is? Geef daarom een paar keer achter elkaar hetzelfde oefenhapje. Bijvoorbeeld eerst een paar dagen gepureerde wortel en daarna een paar dagen doperwtjes en dan weer een paar dagen banaan.
Gaat dit goed?
Dan kan je na een tijdje smaken gaan mixen. Denk aan zoete aardappel met pompoen, bloemkool met broccoli of banaan met avocado. Zo went je baby ook aan gemengde smaken.
In het begin gaat het echt alleen om het leren kennen van andere smaken en texturen. Een paar lepeltjes per keer is dan ook genoeg. Geef bijvoorbeeld twee keer per dag 4 tot 5 oefenhapjes groente of fruit na een melkvoeding. ‘s Morgens kan je fruit geven en in de middag groente, maar andersom mag natuurlijk ook.
Kinderen van een paar maanden oud moeten nog leren slikken en van een lepel eten. Ook zit de kokhalsreflex nog voorin de mond. Die verschuift geleidelijk naar achterin de mond waardoor je baby steeds beter leert slikken. Het is dus niet gek als je baby de eerste lepeltjes gepureerde groente proeft en meteen weer uitspuugt. Dat hoort er allemaal bij.
Slabbetjes zijn in ieder geval geen overbodige luxe in deze oefenfase. En zijn de kleertjes erg vies geworden? Dan kan je bij HEMA altijd terecht voor een stapeltje nieuwe babykleding.
Krijgt je mini steeds meer plezier in eten? Dan kan je de oefenhapjes steeds wat meer gaan opbouwen naar grotere porties. Je werkt uiteindelijk toe naar een complete maaltijd waarbij melkvoeding steeds minder belangrijk wordt. Voor vragen hierover kun je terecht bij het Voedingscentrum of consultatiebureau.
zelf oefenhapjes voor je baby maken
De eerste hapjes voor je baby kan je gemakkelijk zelf maken. Prak bijvoorbeeld een beetje van je eigen groente fijn. Je kan het verdunnen met wat water of zonnebloemolie als het te droog is. Zorg er wel voor dat er geen zout in zit, want dit is niet zo goed voor je baby. Na een paar weken of maanden oefenen zal je baby steeds makkelijker gaan eten. Je kan de hapjes dan steeds wat grover maken.
Wil je wat voorraad oefenhapjes maken voor je baby? Stoom of kook dan een grotere hoeveelheid groente. Vervolgens pureer je het met een staafmixer of in de blender. Voeg eventueel wat water toe om de puree te verdunnen. Losse porties maak je heel gemakkelijk door de groentepuree in ijsblokjesbakjes te verdelen. Vries het in zodat je de volgende keer een blokje of twee oefenhapjes kan pakken. Even au-bain-marie verwarmen zodat de meeste voedingswaarde bewaard blijft en klaar ben je.
Prakken of pureren van de groente hoeft niet per se. Je kan ook kiezen voor de Rapley methode. Daarbij geef je gekookt eten in de werkelijke vorm. Snijd bijvoorbeeld een paar stronkjes broccoli af en biedt dit aan je baby aan. Zo kan je kindje zelf bepalen hoeveel het eet en leert het de textuur van groente en fruit goed kennen.
Het kan zijn dat je baby met het eten gaat spelen, maar ook dat is onderdeel van deze methode. Het stimuleert de fijne motoriek. Bovendien leert je kleintje om zelf eten vanaf een babyservies naar zijn of haar mond te brengen.
handige producten voor het maken van je baby’s eerste hapjes
wat mag je nog niet als oefenhapje geven?
Je baby mag heel veel dingen meteen eten. Zoals groente en fruit, maar ook pasta, rijst en vis. Er zijn een paar dingen die je nog niet als oefenhapje mag geven, omdat je kindje daar nog te jong voor is.
Geef je baby jonger dan een jaar oud nog geen zuivelproducten of rauwe producten. In rauwe producten zitten bacteriën die je baby ziek kunnen maken. Dus geen rauw vlees, rauwe vis of rauwe eieren. En ook geen producten waarin rauwe melk verwerkt is zoals sommige kazen.
Honing is ook een rauw product en daarom nog niet geschikt voor je kleintje. Let ten slotte op met suiker en zout. Van teveel suiker kan je baby een voorkeur voor zoet ontwikkelen. En het is slecht voor de doorkomende tandjes. Teveel zout kunnen de nieren van je kindje nog niet aan, omdat ze nog niet voldoende ontwikkeld zijn.
Skip de no-go’s en ga lekker oefenen met je baby en de eerste hapjes. Het is een nieuwe fase en het belangrijkste is dat je kleintje ervan geniet.