crêpes maken

Zin in een zoete lekkernij? Wellicht is een crêpe dan wel wat voor jou! Een zoete crêpe met fruit, stroop, nutella of ijs. Dat klinkt toch goed? Enne.. zelf crêpes maken is nog eenvoudig ook. Maar wat is een crêpe nou eigenlijk? Het is een dunne pannenkoek afkomstig uit Frankrijk. Daar wordt het vooral als dessert gegeten. In vergelijking met een pannenkoek, is een crêpe dunner, maar ook is de vulling vaak iets anders. Zo kan een pannenkoek ook hartig gegeten kan worden met een vulling van bijvoorbeeld kaas, appel en spek. Crêpes worden over het algemeen gegeten met een zoete vulling, zoals fruit, chocolade of ijs. Daarom is het ook zo geschikt om als dessert te eten.

In menig Frans restaurant zal je deze dunne pannenkoek dan ook op de dessertkaart zien staan (vaak de variant van crêpe Suzette). Maar een crêpe is ook een heerlijk gerechtje om bij de lunch of high tea te eten. Of wat te denken na een lange bos- of strandwandeling? Eigenlijk kun je altijd wel iets bedenken om een heerlijke zoete crêpe te eten. Je kunt ze bij veel restaurants of pannenkoekenhuizen bestellen. Maar het is ook heel leuk om zelf crêpes te maken. En dit kost helemaal niet veel werk. En met onze tips zullen deze pannenkoekjes ook niet mislukken.

klassiek crêpe recept

Onderstaand delen wij het recept voor de klassieke crêpes. Dit is niet alleen té lekker, maar ook nog eens te eenvoudig.

Met de volgende ingrediënten kun je ongeveer 15 zoete crêpes maken:
• 250 gr bloem
• 500 ml melk
• 30 ml water
• 3 eieren, maat M
• 75 gram poedersuiker
• snufje zout
• boter of olie om de pan in te vetten
• vulling naar keuze (bijvoorbeeld Nutella, fruit, stroop of suiker)

bereiding:
1. Roer in een kom de bloem met de poedersuiker en zout door elkaar.
2. Kluts in een andere schaal de eieren kort door elkaar en mix met het melk en water.
3. Voeg een beetje van het eimengsel bij de bloem en mix dit door elkaar. Voeg tijdens het mixen geleidelijk het eimengsel bij het beslag tot je een mooi beslag hebt.
4. Zet een koekenpan op het vuur en bestrijk het met boter of olie. Giet een lepel beslag in de pan en strijk dit uit. Zorg ervoor dat de bodem net bedekt is en je niet te veel beslag in de pan doet. Je wilt zo dun mogelijke crêpes maken.
5. Laat even bakken totdat de bovenkant mooi droog wordt en draai de crêpe hierna om. Beleg 1/3 van de crêpe met de vulling naar keuze en laat het nog even meebakken tot de crêpe krokant is.
6. Vouw de lege kant van de crêpe dubbel en vouw de crêpe vervolgens in een pizzapunt.

Merk je dat de crêpes te snel stollen en je niet de hele bodem van de koekenpan op tijd kunt bestrijken? Zet het vuur dan wat lager tijdens het gieten van het beslag. Daarna kan het vuur weer wat hoger gezet worden. Je zal zien dat het maken van de pannenkoekjes steeds beter zal gaan. Oefening baart kunst. Soms voelt het beslag ook nog wat dik aan. Het moet vrij vloeibaar zijn, zoals yoghurt. Merk je dat het beslag niet makkelijk over de bodem van de koekenpan stroomt? Voeg dan nog wat eetlepels melk of water toe. Doe dit voorzichtig en lepel voor lepel. Je wilt immers niet dat het beslag te dun wordt.
Voor de vulling kun je zelf bepalen wat je lekker vindt. Klassieke vullingen zijn vullingen als stroop, suiker of fruit. Als dessert is het trouwens ook heel lekker om de crêpe te smeren met Nutella of te beleggen met een bolletje vanille-ijs. Of wat te denken van pistachenootjes of gebakken amandeltjes? Je kunt het zo gek niet bedenken. Het zijn jouw crêpes, dus je kunt ook zelf bepalen welke vulling je eraan wil geven.

 

zelf crêpes maken met HEMA

Met het bovenstaande crêpe recept kun je snel aan de slag. Naast de ingrediënten, zijn er ook een paar basisartikelen die je wil gebruiken. Denk hierbij aan een mooie dunne koekenpan en een pannenkoekmes om de crêpes eenvoudig om te kunnen draaien. Bij HEMA kan je terecht voor al jouw keukengerei. Voor de ultieme crêpe gebruik je een koekenpan met een lage rand (ook wel pannenkoekenpan genoemd). Dit zorgt ervoor dat je de pannenkoekjes makkelijk kunt omkeren. Bekijk ons aanbod pannen en kookartikelen om zelf aan de slag te gaan. Je bestelt de producten eenvoudig online. Kom je liever langs in onze winkels? Neem dan eens een kijkje in de HEMA-winkel bij jou in de buurt. Samen zorgen we ervoor dat we de perfecte crêpes maken!