Slagroomtaart maken wanneer er iets te vieren valt
Valt er iets te vieren? Een verjaardag, jubileum of ander speciaal moment? Dan is een taart natuurlijk onmisbaar. De slagroomtaart, met een flinke laag slagroom die vaak versierd is met vruchtjes of chocolade, is de taart der taarten. Het is een van de meest bekende en favoriete taarten voor een feestelijke gelegenheid. Want: altijd lekker. Maar het allerlekkerst (en nog extra leuk ook) is een zelfgemaakte slagroomtaart op tafel toveren.
Zelf slagroomtaart maken? Ga aan de slag met dit slagroomtaart recept voor een romige, smeuïge en luchtige slagroomtaart om je vingers bij af te likken. Thuisbakkers klaar? Bakken maar!
Slagroomtaart recept
Zelf slagroomtaart maken is in zo’n veertig minuutjes (inclusief bakken) gepiept. Maar een slagroomtaart maken begint natuurlijk bij de juiste boodschappen in huis halen. Grote kans dat je voor dit slagroomtaart recept een deel van de ingrediënten al in huis hebt. Voor deze klassieker heb je geen keukenkastjes vol ‘exotische’ ingrediënten nodig. De basis van een recept voor slagroomtaart bestaat uit bloem, eieren, suiker en natuurlijk slagroom.
Ingrediënten slagroomtaart maken voor zo’n tien normale porties:
Biscuit:
• 5 eieren
• 100 gram bloem
• 150 gram suiker
• 25 gram custard
• 25 gram maïzena
Vulling:
• 200 ml slagroom
• 2 à 3 eetlepels poedersuiker
• vruchtenjam
Krokant amandelschaafsel:
• 150 gram geschaafde amandelen
• 150 gram suiker
• 1 eiwit
Decoratie:
• 400 ml slagroom
• 2 eetlepels poedersuikerr
• sprinkles, vers fruit of chocolaatjes
Stappenplan slagroomtaart maken met dit eenvoudige recept voor slagroomtaart:
1. Je wilt het biscuit voor het lekkerste resultaat in een voorverwarmde oven bakken. Start dus met het voorverwarmen van de oven op 180 °C. Check? Dan is het tijd voor het biscuit.
2. Splits de vijf eieren en klop de eiwitten met de suiker tot een stevige schuim. Een beetje hulp van een mixer is hierbij nooit weg. Voeg de losgeklopte eierdooiers aan het schuim toe en spatel deze er kort doorheen. Spatel hierna de bloem, maïzena en custard door het schuimmengsel en giet het in een ingevette bakvorm.
3. Stop de bakvorm in de oven en bak de taartbasis in ongeveer 35 minuutjes goudbruin. Klaar? Laat ‘t dan afkoelen.
4. Maak ondertussen het krokante amandelschaafsel (door meesterbakkers ook wel Victoria-mengsel genoemd) met suiker en eiwit. Mix de ingrediënten, spreid het mengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak deze knapperig in circa een halfuur. Laat het Victoria-mengsel afkoelen en verkruimel het in kleinere stukjes.
5. Terwijl het amandelschaafsel mooi bruin wordt in de oven, mix je de slagroom (zowel voor vulling als decoratie) samen met de poedersuiker tot een lekker dikke slagroom. Doe de slagroom in de spuitzak en je bent klaar om de taart in elkaar te zetten en te vullen.
6. Begin pas met het in elkaar zetten van de taart als het biscuit volledig is afgekoeld, anders wordt het lastig om de taart mooi te snijden en versieren.
7. Snijd het biscuit twee keer horizontaal door, zodat er drie laagjes ontstaan. Een taartzaag is hier superhandig voor, maar met een broodmes gaat het ook.
8. De onderste taartlaag voorzie je van een laagje aardbeienjam. De tweede taartlaag gaat daar weer bovenop. Deze taartlaag bedek je met een laagje slagroom en daar bovenop komt de bovenste biscuitlaag. Voor het mooiste resultaat laat je de taart nu even twintig minuutjes opstijven in de koelkast.
9. Na twintig minuten haal je de taart uit de koelkast en mag je jouw decoreerkunsten erop loslaten. Bestrijk de taart volledig met een dun laagje slagroom en maak ‘m mooi glad met een spatel. Het amandelschaafsel druk je tegen de zijkant van de taart in de slagroom. Spuit met de spuitzak toefjes slagroom bovenop de taart en versier hem met sprinkles, chocolaatjes of vers fruit. Nog even opstuiven in de koelkast en er kan van gesmikkeld worden!
Zelf slagroomtaart maken met HEMA bakspullen
Met de bakspullen van HEMA en met het recept voor een slagroomtaart kan iedereen een heerlijke slagroomtaart maken; ze maken het bakken namelijk makkelijker en leuker. Snuffel lekker tussen de bakvormen en het bakgereedschap voor de juiste bakbenodigdheden en bakken maar! Handig voor dit recept zijn:
• Een mixer
• Een ruime kom
• Een taartvorm (⌀ 20 cm is helemaal goed)
• Een taartzaag (maar een broodmes werkt ook prima)
• Een spuitzak
• Een spatel
• Bakpapier (om de bakplaat mee te bekleden)
Tip: doe altijd even een proefbaksessie zodat je weet hoe lang je over een slagroomtaart maken doet. Zo heb je ook de tijd om de taart te perfectioneren. Niet alleen handig, maar ook heel erg lekker. Want ja, even proeven hoort daar natuurlijk bij.
De klassieke slagroomtaart is smullen geblazen, maar ook een feestje om te zien. Dat maakt ‘m ook perfect om cadeau te geven. Stop de taart in een leuke HEMA taartdoos en dit smakelijke presentje tovert sowieso een lach op het gezicht van de ontvanger.
Mocht de taart nou toch niet uit de oven zijn gekomen zoals je graag had gehoopt of wil je de verjaardagsvisite per se die heerlijke HEMA slagroomtaart voorschotelen? Bestel dan een echt feestelijke HEMA slagroomtaart met banketvulling en frisse frambozenbessenjam. Kies tijdens het afrekenen je afhaaldatum (op zijn vroegst overmorgen en op zijn laatst 14 dagen vooruit) en haal de taart op bij een HEMA-winkel bij jou in de buurt met gebaksafdeling.