carpaccio maken met een feestelijk tintje

Carpaccio is een heerlijk voorgerecht en bovendien makkelijk te maken. Een ware klassieker tijdens etentjes en feestelijke dagen! Met dit ‘toastige’ carpaccio-recept zet je in een handomdraai een smaakvol en feestelijk voorgerecht voor 4 personen op tafel. Je kunt de carpaccio ook als amuses presenteren, in kleine hapjes. Perfect voor kerst!
een goede voorbereiding is het halve werk
Dat een goede voorbereiding het halve werk is, geldt hier zeker. Waarschijnlijk ben je sneller klaar met het maken van de carpaccio dan het duurt om de ingrediënten in huis te halen. Ideaal voor feestelijke dagen, zoals kerst, waarop je liever met je gasten kletst dan uren in de keuken staat. Doe van tevoren je boodschappen en leg alles klaar, zodat je direct kunt beginnen.
deze keukenspullen heb je nodig:
- Een broodrooster
- Een koekenpan
- Een vershoudbakje
- Uitsteekvormpjes (of een glas of mok)
- Cocktailprikkers
deze ingrediënten heb je nodig:
- 250 gram dun gesneden ossenhaas / carpaccio
- 6 sneetjes geroosterd brood
- 1 klein bakje zongedroogde tomaten
- 1 bakje groene en zwarte olijven
- 50 gram pijnboompitten
- 2 el ongezouten roomboter
- Klein zakje rucola
- 40 gram Parmezaanse kaasschilfers
- 1 klein potje zomertruffel dun gesneden carpaccio
- 50 gram honing-tijmdressing

shop spullen voor het maken van 'toastige' carpaccio
‘toastige’ carpaccio maken in simpele 5 stappen
- Rooster het brood in de broodrooster en steek met de uitsteekvormpjes in totaal 12 vormpjes in leuke vormen uit het casinobrood. Als je geen uitsteekvormpjes hebt, kun je ook zelf vormpjes snijden met een mes, of een glas of mok gebruiken.
- Verhit een pan (zonder olie of boter). Rooster de pijnboompitten in de droge pan in 3 minuten op laag vuur goudbruin. Haal de pijnboompitten daarna uit de pan en bewaar ze apart.
- Verdeel de carpaccio, rucola, olijven, zongedroogde tomaten, Parmezaanse kaas, zomertruffel en pijnboompitten over 4 borden.
- Verdeel de honing-tijmdressing over de borden en werk het voorgerecht af met de broodvormpjes en een mooie cocktailprikker.
- Gooi de overige stukken brood liever niet weg. Hak ze liever fijn tot paneermeel of croutons en bewaar ze in een vershoudbakje. Dat komt zeker nog eens van pas!
Tip: voor kerst is het leuk om vormpjes zoals sterretjes, sneeuwvlokjes en kerstbomen te maken. Hiervoor kun je speciale kerst-uitsteekvormpjes kopen bij HEMA. Gebruik voor pasen de uitsteekvormpjes van Nijntje!
Geniet van dit lekkere voorgerecht. Laat het een smakelijke start zijn van een avond lang tafelen met je dierbaren.