appeltaart recept
Oma’s appeltaart is waarschijnlijk in elke familie wel een begrip. Een recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Maar wist je dat een appeltaart maken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn? Met een simpel appeltaart recept, wat liefde en een beetje geduld, kun jij ook een overheerlijke appeltaart op tafel toveren. Wij laten je zien hoe je dit iconische gebak zelf kunt bakken.
ingrediënten en benodigdheden
Voor een makkelijk appeltaart recept heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 200 g ongezouten roomboter (koud en in blokjes)
- 175 g basterdsuiker
- 300 g bloem
- 2 eieren
- 3 tl kaneelpoeder
- 2 el paneermeel
- 1 tl zout
- 6-7 appels (goudrenetten)
- optioneel: rozijnen
En hier zijn de benodigdheden:
- Springvorm
- Mengkom
- Keukenweegschaal
- Deegroller
- optioneel: dunschiller
- optioneel: appelboor
bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Voor het deeg doe je de koude roomboter, 1 ei, bloem, zout en 150 g suiker in een mengkom. Kneed dit met je handen tot een samenhangend deeg. Laat het deeg even rusten.
- Snijd ondertussen de appels in schijfjes of blokjes en meng dit met de 25 g suiker, de kaneel en eventueel de rozijnen. Optioneel: het is aan jou om te bepalen of je het lekkerder vindt met schil of zonder schil van de appels.
- Vet de springvorm in en rol het deeg uit over de bodem en zijkanten. Je kan dit doen met een deegroller of druk het deeg plat met je vingers. Bewaar in ieder geval nog een beetje deeg voor op de bovenkant van de taart.
- Bestrooi de bodem met het paneermeel.
- Maak van het overgebleven deeg reepjes voor op de bovenkant van de taart. Leg de reepjes deeg kruislings over de bovenkant.
- Klopt het andere ei los en bestrijk de taart.
- Zet de taart in het midden van de oven en bak in ongeveer 50 tot 60 minuten gaar.
- Haal de taart uit de oven en laat het licht afkoelen voordat je de taart aansnijdt. De taart is zowel koud als lauwwarm lekker om te eten.
handig voor tijdens het bakken van je appeltaart
Waarom zelf appeltaart maken?
Een appeltaart maken is in principe niet moeilijk. Er zijn namelijk niet veel ingrediënten voor nodig en ook de bereiding is relatief makkelijk. Bovendien zet je de taart met iets meer dan een uurtje op tafel. Komt je familie onverwachts op zondag langs? Jij maakt gewoon even snel deze appeltaart, lekker voor bij de koffie. En hoe lekker gaat je huis er ook van ruiken? Niets is lekkerder dan een kamer binnen lopen waar net een appeltaart in de oven staat.
Voor het appeltaart recept heb je niet veel bakspullen nodig. Bovendien zijn alle bakbenodigdheden die je nodig hebt te vinden bij HEMA. Ben je net op jezelf gaan wonen? Of heb je gewoon nog niet zoveel bakspullen? Dan ben je bij HEMA aan het juiste adres. Naast een keukenweegschaal, garde en taartdozen vind je bij ons ook verschillende bakvormen. Zo heb je snel alles wat je nodig hebt voor het appeltaart recept.
Hoe bewaar je appeltaart?
Heb je appeltaart gebakken, maar niet alles opgegeten? Geen probleem! Appeltaart bewaren doe je het beste ingepakt in huishoudfolie of aluminiumfolie en niet in de koelkast. Deze zorgt er namelijk voor dat de taart te nat wordt. Gebruik je een taartstolp? Dan kan je de appeltaart wel in de koelkast bewaren. Haal de taart ongeveer een uur voordat je gaat serveren uit de koelkast zodat de taart op kamertemperatuur kan komen. Als je niet zoveel tijd hebt kan je altijd een stukje een paar seconden in de magnetron opwarmen.
Voor een langere houdbaarheid kun je de appeltaart ook invriezen. Pak de taart eerst in met huishoudfolie en daarna in een zo goed mogelijk passende taartdoos. Je kan ook de taart al in stukjes snijden en deze in diepvriesbakjes stoppen. Een ingevroren taart kan je twee tot drie maanden bewaren in de vriezer. Laat ook hier de taart tijdig ontdooien en doe eventueel nog even in de oven.
De appeltaarten van HEMA
Niet zo een bakfanaat? Bij HEMA vind je uiteraard ook allerlei taarten vers uit onze eigen bakkerij. En daar zitten ook heerlijke appeltaarten bij. Van de appelkruimelvlaai tot de klassieke appeltaart, lekker met een toefje slagroom. Of probeer eens onze vegan variant. Net zo lekker, maar dan zonder dierlijke producten.