hartige taart maken met HEMA

Hij doet het goed op feesten en partijen maar ook wanneer je zin hebt in een hartige lekkernij komt hij altijd goed van pas: de hartige taart. Een hartige taart is vrij eenvoudig te maken; voor je het weet heb je een makkelijke en lekkere maaltijd op tafel staan. En de restjes die je over houdt? Die eet je de volgende dag gewoon lekker tijdens de lunch op. Varieer met ingrediënten die jij zelf lekker vindt en verras jezelf en je tafelgenoten met een lekkere hartige taart. HEMA helpt je hierbij een handje en vertelt je hoe je er eentje op tafel zet.

verschil hartige taart en quiche

Hartige taart, quiche…. Velen gebruiken beide termen wanneer ze het over dezelfde lekkernij hebben. Echter zit er wel degelijk verschil tussen een hartige taart en een quiche. Beide taarten zijn in ieder geval altijd hartig en nooit zoet. Het eerste verschil zit hem in de bovenkant. Zo kan een hartige taart dicht zijn aan de bovenkant. Een quiche is daarentegen altijd open. Het tweede verschil is de bodem. Want waar een quiche altijd een bodem gemaakt van zanddeeg heeft, kan de bodem van een hartige taart bijvoorbeeld ook van bladerdeeg worden gemaakt.

quiche maken

Even naar de supermarkt of bakker voor een lekkere quiche, is natuurlijk erg makkelijk. En soms ook wel eens fijn wanneer je niet weet waar je de tijd vandaan moet halen maar wel zin hebt in een hartige lekkernij. Maar leuker en lekkerder is wat ons betreft toch echt om zelf een quiche te maken. Heel ingewikkeld hoeft dit namelijk niet te zijn en omdat je hem zelf maakt, bepaal je ook je eigen ingrediënten. Je stopt er exact in wat jij zelf wilt en kunt er vervolgens eindeloos mee variëren. Heb je al trek gekregen?

zelf quiche maken

Wanneer je zelf een quiche gaat maken, begin je met de bodem die je dus officieel maakt van zanddeeg. De bodem is ook meteen cruciaal want als je niet goed oplet kan er zomaar wat misgaan. Zo brandt hij aan als je ‘m te lang in de oven laat zitten. Een te korte baktijd resulteert juist in een zachte, natte bodem en ook daar wordt niemand vrolijk van. Ons advies? Bak de bodem van tevoren ongeveer een kwartier blind. Blind bakken houdt in dat je het deeg eerst bakt met een zogenaamde blinde vulling, vandaar de naam. Door dit te doen zorg je dat de bodem goed gaar wordt. Blind bakken wordt ook toegepast wanneer je vulling bijvoorbeeld eerder gaar is dan het deeg, of als de vulling uberhaupt niet gebakken hoeft te worden. Wij delen een quiche recept met je zodat je zelf een quiche kunt maken. Zie het als een basisrecept, waarbij je zelf eventueel extra groenten of andere ingrediënten kunt toevoegen naar eigen smaak.

ingrediënten en bereidingswijze

De volgende ingrediënten heb je nodig voor het bakken van een bodem met een diameter van 28 centimeter:

  • 250 gram meel
  • 125 gram koude roomboter
  • 100 milliliter koud water
  • Een snufje zout

  • De volgende ingrediënten heb je nodig voor de vulling:
  • 200 gram spekjes
  • 175 gram crème fraîche
  • 100 gram prei
  • 100 gram geraspte kaas
  • 100 ml melk
  • 3 eieren
  • peper, zout en nootmuskaat

  • bereidingswijze bodem
    1. Kneed de ingrediënten door elkaar tot je een mooi stevig deeg hebt. Laat het deeg vervolgens 1 uur opstijven in de koelkast.
    2. Haal het deeg na 1 uur uit de koelkast en rol het deeg met een deegroller uit. Vet een bakvorm goed in en verdeel het deeg over de vorm.

    bereidingswijze vulling
    1. Verwarm de oven voor op 190 graden
    2. Bak de spekjes uit tot ze gaar en krokant zijn
    3. Snijd de prij in dunne ringen
    4. Meng in een kom 3 eieren, de melk, creme fraiche en kaas en meng het geheel op smaak met peper zout en wat nootmuskaat
    5. Verdeel de helft van de prei en spekreepjes over de bodem van de quiche
    6. Giet vervolgens het mengsel en voeg tot slot de tweede helft van de prei en spekjes toe aan het geheel
    7. Strooi wat geraspte kaas erover en bak de quiche in ongeveer 45 minuten gaar.

    Is het quiche recept goed gelukt? Eet smakelijk! Extra leuk is om de volgende keer wat te experimenteren en andere ingredienten toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om de bodem gedroogde kruiden als rozemarijn, tijm of oregano naar smaak toe te voegen. Of vervang de boter voor olijfolie. Op de gezonde tour? Vervang de reguliere bloem voor een volkoren variant.

    Bij HEMA kun je terecht voor allerlei verschillende bakspullen. Op die manier helpen we je graag het handje bij het bakken van die lekkere quiche. Ben je op dreef? Neem dan ook zeker eens een kijkje bij onze andere producten waarmee je kunt bakken. Je benodigdheden bestel je eenvoudig in onze webshop. Bestel je voor meer dan 25.-? Dan wordt jouw bestelling gratis thuisbezorgd. Uiteraard ben je ook altijd welkom in onze winkels.

    Maak een fotocadeau voor thuis op tafel van HEMA fotoservice.