slagroomtaart maken
Is er een betere manier om iets te vieren dan met een zelfgemaakte slagroomtaart? Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum of gewoon een bijzonder moment, een slagroomtaart maakt elke gelegenheid compleet. Met een romige, smeuïge en luchtige textuur is deze klassieke traktatie een favoriet bij velen. En het goede nieuws? Met dit recept kun je in een klein uurtje een heerlijke slagroomtaart op tafel zetten. Thuisbakkers klaar? Bakken maar!
ingrediënten en benodigdheden
Dit slagroomtaart recept is voor ongeveer 10 stukjes. Begin met het verzamelen van de volgende ingrediënten:
biscuit:
- 5 eieren
- 100 gram bloem
- 150 gram suiker
- 25 gram custard
- 25 gram maïzena
vulling:
- 200 ml slagroom
- 2 à 3 eetlepels poedersuiker
- vruchtenjam (bijvoorbeeld aardbeienjam)
krokant amandelschaafsel:
- 150 gram geschaafde amandelen
- 150 gram suiker
- 1 eiwit
- 400 ml slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
- toppings zoals sprinkles, vers fruit, chocolade, etc.
- mixer
- ruime kom
- taartvorm (⌀ 20 cm)
- taartzaag of broodmes
- spuitzak
- spatel
- bakpapier
bereidingswijze slagroomtaart recept
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Splits de 5 eieren klop de eiwitten met suiker tot stevig schuim. Voeg de eierdooiers toe en spatel kort door. Voeg daarna bloem, maïzena en custard toe. Giet in een ingevette bakvorm.
- Bak het biscuit in circa 35 minuten goudbruin en laat goed afkoelen.
- Maak ondertussen het krokante amandelschaafsel (door meesterbakkers ook wel Victoria-mengsel genoemd) met suiker en eiwit. Mix de ingrediënten, spreid het mengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak deze knapperig in circa een halfuur. Laat het Victoria-mengsel afkoelen en verkruimel het in kleinere stukjes.
- Mix de slagroom met poedersuiker voor zowel vulling als decoratie. Doe hierna de slagroom in een spuitzak, dat is makkelijker aanbrengen op de taart.
- Als het biscuit helemaal is afgekoeld, snijd je 'm twee keer horizontaal door, zodat er drie laagjes ontstaan. Een taartzaag is hier superhandig voor, maar met een broodmes gaat het ook.
- De onderste taartlaag voorzie je van een laagje vruchtenjam. De tweede taartlaag gaat daar weer bovenop. Deze taartlaag bedek je met een laagje slagroom en daar bovenop komt de bovenste biscuitlaag. Voor het mooiste resultaat laat je de taart nu even twintig minuutjes opstijven in de koelkast.
- Haal de taart weer uit de koelkast en bestrijk de taart volledig met een dun laagje slagroom. Maak ‘m mooi glad met een spatel. Het amandelschaafsel druk je tegen de zijkant van de taart in de slagroom. Spuit met de spuitzak toefjes slagroom bovenop de taart en versier hem met sprinkles, chocolaatjes of vers fruit zoals aardbeien. Of ga los met allerlei andere taartdecoratie, zoals macarons, taartprikkers of mini stroopwafels. Nog even opstuiven in de koelkast en er kan van gesmikkeld worden!
Tip: doe altijd even een proefbaksessie zodat je weet hoe lang je over een slagroomtaart maken doet. Zo heb je ook de tijd om de taart te perfectioneren. Niet alleen handig, maar ook heel erg lekker. Want ja, even proeven hoort daar natuurlijk bij.
bakspullen voor een slagroomtaart maken
slagroomtaart maken met HEMA bakspullen
Bij HEMA vind je alle bakbenodigdheden om jouw slagroomtaart tot een succes te maken. Van bakvormen tot spatels, HEMA maakt bakken niet alleen makkelijker, maar ook leuker. En ook voor al je taartdecoratie kun je bij ons terecht. Wat dacht je van leuke originele taartkaarsjes? Of cocktailprikkers die passen bij het themafeestje? Maak dit slagroomtaart recept helemaal eigen met onze taartversiersels.
slagroomtaart bewaren
Een zelfgemaakte slagroomtaart is het lekkerst als hij vers is. Komt ie niet helemaal op? Dan kun je de slagroomtaart ook enkele dagen in de koelkast bewaren. Pak 'm goed in, bijvoorbeeld in een taartstolp of een goede taartdoos. Invriezen is ook een optie voor wie op een later moment wil genieten, maar raden we niet aan. Door de slagroom kan de taart z'n smaak en textuur verliezen. Goed excuus dus om die zelfgemaakte slagroomtaart gewoon lekker op te eten dus!
de slagroomtaarten van HEMA
Mocht de taart nou toch niet uit de oven zijn gekomen zoals je graag had gehoopt of wil je de verjaardagsvisite per se die heerlijke HEMA slagroomtaart voorschotelen? Bestel dan een echt feestelijke HEMA slagroomtaart met banketvulling en frisse frambozenbessenjam. Kies tijdens het afrekenen je afhaaldatum (op zijn vroegst overmorgen en op zijn laatst 14 dagen vooruit) en haal de taart op bij een HEMA-winkel bij jou in de buurt met gebakafdeling.