fruitvliegjes vangen HEMA

fruitvliegjes vangen: maak zelf eenvoudig een val

Fruitvliegjes kom je zomers vaak tegen bij de fruitschaal en in de prullenbak. Ze zijn namelijk dol op (over)rijp fruit en ander zoet eten. Vooral in juli en augustus kun je last hebben van fruitvliegjes. Dat komt doordat hun eitjes dan vaak al binnen 24 uur uitkomen. Een paar fruitvliegjes kunnen dus een dag later al voor een ware invasie zorgen!

Heb je last van fruitvliegjes in huis en vraag je je af wat je kunt doen tegen deze vervelende beestjes? Een effectieve oplossing is het vangen van fruitvliegjes met een zelfgemaakte fruitvliegjesval. Het enige wat je nodig hebt is een glas of potje, rijp fruit, azijn of een beetje wijn, doorzichtige huishoudfolie, een elastiekje en een satéprikker of tandenstoker. Lees snel verder als je wilt weten hoe je snel en gemakkelijk zelf een fruitvliegjesval maakt.

fruitvliegjes vangen HEMA

zelf een fruitvliegjesval maken

stap 1: verzamel alle benodigdheden voor het maken van de fruitvliegjesval. Zodra je alles bij de hand hebt, kun je aan de slag. Vul een glas of potje voor ongeveer een derde met rijp fruit, waarvan de sterke geur fruitvliegjes aantrekt. Een scheutje afwasmiddel kan ook. Voeg daarna een beetje azijn of wijn toe aan het glas om de lokkracht te vergroten.

stap 2: nu is het tijd om de fruitvliegjesval in elkaar te zetten. Vouw een stukje doorzichtige huishoudfolie stevig over de opening van het glas of potje. Bind er een elastiekje omheen, zodat de folie goed op zijn plaats blijft zitten. Maak vervolgens een paar kleine gaatjes in het folie met behulp van een tandenstoker of satéprikker. Via deze gaatjes kruipen de fruitvliegjes straks in de val. Maar kunnen er niet meer uit.

fruitvliegjes vangen HEMA

stap 3: zet de fruitvliegjesval op een (of meerdere) slimme plek(jes) in je keuken, waar je vaak fruitvliegjes ziet. Bijvoorbeeld in de buurt van de fruitschaal of bij de gootsteen of prullenbak. Zorg ervoor dat de val stevig staat en je hem niet gemakkelijk om kunt stoten.

stap 4: laat de fruitvliegjesval een tijdje staan. Je zult merken dat de fruitvliegjes worden aangetrokken door de zoete geur van het rijpe fruit en door de gaatjes in het folie kruipen om hierbij te komen. Afhankelijk van hoe veel fruivliegjes er in huis zijn, drijven er na een paar dagen waarschijnlijk al een heleboel fruitvliegjes in de val.

stap 5: check de fruitvliegjesval regelmatig en leeg hem wanneer er veel fruitvliegjes in zitten. Herhaal dit net zo lang totdat je geen last meer hebt van fruitvliegjes. Eventueel kun je de fruitvliegjesval nog een poosje laten staan om eventuele nieuwe fruitvliegjes te vangen die zich in je keuken wagen.

fruitvliegjes bestrijden HEMA

zo krijgen nieuwe fruitvliegjes geen kans

Met deze zelfgemaakte fruitvliegjesval kun je op een natuurlijke manier fruitvliegjes vangen en je keuken fruitvliegjesvrij maken. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom is het handig om deze tips ook nog even te lezen:

  1. Breng lege flesjes of blikjes meteen weg, of spoel ze goed om en laat ook geen lege glazen op het aanrecht staan. Dat zijn namelijk favoriete plekjes voor fruitvliegjes om eitjes in te leggen.
  2. Laat geen overrijp fruit en fruit met beurse plekjes op de fruitschaal liggen. Nog beter is het om fruit in de koelkast te bewaren.
  3. Gooi liever geen etensresten in de prullenbak en vervang de zak meteen als je er toch fruitvliegjes in ziet.
  4. Vervang elke dag je vaatdoek en spoel deze elke keer nadat je hem hebt gebruikt goed uit met heet water. Zo krijgen fruitvliegeitjes geen kans.
  5. Fruitvliegjes houden niet van tocht. Een ventilator kan dus helpen.
 

wassymbolen uitgelegd

Om je kleding lang mooi te houden is het belangrijk om van tevoren het waslabel te checken. Maar wat betekenen al die symbolen? We leggen het uit op deze pagina.

lees meer
Link
 

badkamer schoonmaken

De badkamer schoonmaken is vast niet je favoriete huishoudelijke klusje. Maar als je het goed bijhoudt met de juiste schoonmaakspullen, hoeft het helemaal niet veel tijd te kosten.

lees meer
Link
 

gordijnen wassen

Om lang plezier te hebben van je mooie gordijnen is het een goed idee om ze af en toe eens te wassen. Bijvoorbeeld tijdens de voorjaarsschoonmaak. Hoe? Dat lees je op deze pagina.

lees meer
Link
 

hoe houd je je handdoeken zacht?

handdoeken wassen, drogen en opvouwen: bekijk de tips van HEMA om jouw handdoeken heerlijk zacht te houden.

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje