menu sluiten

het begint met druiven

Er zijn twee kleuren druiven, waar wijn van wordt gemaakt, blauwe en witte. En elke soort heeft weer andere kenmerken voor geur en smaak. Die worden bepaald door het land, het klimaat en de bodemsoort. Daarom smaakt een Chardonnay uit Frankrijk anders dan een Chardonnay uit Australië.

HEMA wijnen komen niet alleen uit traditionele wijnlanden zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk en Portugal. Maar er is ook volop keuze in wijn uit ‘ nieuwe wereldlanden’ zoals Zuid-Afrika, Amerika, Argentinië, Chili en Australië. Door druiven te persen, komt er sap vrij dat door een natuurlijk proces gaat gisten. Tijdens de gisting wordt het suiker in het druivensap omgezet in alcohol en koolzuur. Het koolzuur vervliegt en de alcohol blijft over.

drinktemperatuur

Temperatuur is heel belangrijk bij het drinken van wijn. Een wijn die te warm of te koud is, smaakt slecht.

  • Witte wijn en rosé kun je het beste serveren tussen de 8 en 12 graden. Hoe zoeter de wijn, hoe koeler de serveertemperatuur. Let op: als de temperatuur daalt tot onder de 8 graden, verdwijnt de smaak.
  • De ideale drinktemperatuur voor mousserende wijnen is 12 graden Celsius.
  • Oudere volle rode wijnen zijn het lekkerst bij 16 tot 18 graden. Liever niet warmer, dit verslechtert de smaak. Steeds meer rode wijnen kunnen ook gekoeld, op 12 graden worden geserveerd.