wijn spijs combinaties

fris en fruitig

Deze wijnen zijn lekker fris, en bevatten meer zuren dan de ronde, rijke witte wijnen. Het mondgevoel is strak en slank. Dit mondgevoel ervaar je bijvoorbeeld bij het eten van een citroen of azijn, een beetje samentrekkend en stroef. Het zijn droge wijnen waarvan de geur en smaak kunnen doen denken citrusfruit of groene appel. Droge wijnen zijn wijnen met weinig restsuiker in tegenstelling tot zoete wijnen. Wijnen die gemaakt zijn van de sauvignon blanc, pinot grigio, grüner veltliner of verdejo druif vallen vaak in de categorie fris en fruitig.

Je combineert deze wijnen het beste met pure visgerechten zonder (room) sausje, een salade met een eenvoudige dressing en jonge geitenkaas of fetakaas.

lees meer

rond en rijk

Deze wijnen zijn vol en haast romig van smaak. Het zijn droge wijnen waarvan de geur en smaak kunnen doen denken aan wit fruit zoals peer en perzik of meloen. Wanneer ze houtgerijpt zijn kun je aroma's van vanille en toast in de wijn vinden.Wijnen die gemaakt zijn van de chardonnay, viognier of sémillon druif vallen vaak in de categorie rond en rijk.

Je combineert dit type wijn het beste met visgerechten, varkensvlees of kip. De volle smaak past ook goed bij volle romige sauzen en zachte kazen zoals brie of mascarpone.

lees meer

zacht en zwierig

Deze wijnen zijn fruitig en wat milder en ronder van smaak dan de wijnen in de kracht en karakter categorie. Het zijn milde rode wijnen die in de geur en smaak kunnen doen denken aan rood fruit zoals rode besjes, aardbeien of kersen. Wijnen die gemaakt zijn van de merlot, of pinot noir, sangiovese, grenache druif vallen vaak in de categorie zacht en zwierig.

Je combineert dit type wijn het beste met gerechten met een wat mildere smaak bijvoorbeeld vegetarische gerechten met paddestoelen of aubergine en tomaat, pasta bolognese, een hamburgertje van de BBQ of natuurlijk de borrelplank.

lees meer

kracht en karakter

Deze wijnen zijn krachtig en stevig van smaak met wat kruidigheid en een lange afdronk. Dit zijn droge wijnen en de geur en smaak kunnen doen denken aan zwart fruit zoals bramen en zwarte bessen, ze hebben ook vaak wat kruidigs in de smaak. Wijnen die gemaakt zijn van de cabernet sauvignon, malbec, syrah of primitivo druif allen vaak in de categorie kracht en karakter.

Je combineert dit type wijn het beste met stevig eten zoals biefstuk, runderstoofpotjes of wild. Smaakt ook goed bij peulvruchten zoals bonen, capucijners en linzen en met kaasjes met een sterke smaak zoals gorgonzola of blauwe kaas.

lees meer

speels en sprankelend

Wist je dat er meerdere manieren zijn om bubbeltjes in een wijn te krijgen? De 2 meest gebruikte methoden zijn "méthode traditionnelle" (ook wel méthode champenoise genoemd, je weet wel van champagne) en méthode charmat.

Bij de méthode traditionnelle ontstaan de bubbels door een tweede gisting in de fles zelf. Zoals champagne, cava, en clairette de die.
Bij de méthode charmat ontstaan de bubbels in een afgesloten vat voordat er gebotteld wordt. Zoals prosecco en lambrusco. En die bubbels smaken natuurlijk extra goed uit een echt champagneglas

Heb je zin in een zoete bubbel? Probeer dan onze Clairette de Die Tradition. Heerlijk licht zoet, dé ideale dessertwijn of natuurlijk oliebollenwijn.

lees meer

bekroonde wijnen

Wist je dat maar liefst 90% van onze wijnen zijn bekroond door de bekende wijnkenners Harold Hamersma en Nicolaas Klei?

Elk jaar worden er gidsen gepubliceerd met tips voor het kopen van wijn. Welke wijnen zijn het lekkerst, hebben de fijnste prijs en kwaliteit verhouding of passen het best bij welke maaltijd. Maar ook geven we je bij de beschrijving van elke wijn leuke suggesties om je wijn en spijs goed op elkaar af te stemmen. Daardoor smaakt de wijn en het gerecht nog beter.

bekijk alle bekroonde wijnen

wijn keuzehulp

Ben je op zoek naar een wijn bij het eten of om lekker mee te borrelen? Gebruik de HEMA wijn keuzehulp voor het uitzoeken van de juiste wijn.

Zowel de smaak van het gerecht als van de wijn zelf komen het best tot hun recht als je zorgt dat ze op elkaar aansluiten. Maak je een gerecht met een intense en krachtige smaak zoals een wild stoofpotje? Combineer deze dan met een wijn uit de smaakgroep kracht en karakter die ook een intense smaak hebben. Een frisse salade met een eenvoudige olie/azijn dressing combineer je weer met een wijn uit de smaakgroep fris en fruitig. .

bekijk hier de wijn keuzehulp

HEMA's wijntips

Volgens wijnschrijver Harold Hamersma is dit de beste Grüner Veltliner, die voor dit geld te koop is.

Dit is een ideale aperitief wijn en begeleider van bijna alle lichte voor en tussengerechten. Combineren kan ook met vis of pasta.


shop nu
Link

Een zeer geconcentreerde wijn, maar ook fluweelzacht van smaak.

"intens en krachtig met een vermoeden van restzoet" Yvette van Boven, Volkskrant

Combineer deze wijn van de primitivo druif met gerechten met een intense smaak.


shop nu
Link

Dit is een complexe, zeer aromatische sauvignon blanc gemaakt door de 6de genereatie van de familie Bougrier. De ultieme aperitief wijn!

"Een spatje passievrucht, grannysmithappels, kruisbessen en rode grapefruit" Harold Hamersma.

shop nu
Link

Een donkere krachtige rode wijn met veel kruidigheid maar zacht in smaak door de rijping op houten vaten.

"prijs/kwaliteit 9" Onno Kleyn, Volkskrant

Heerlijk bij een herfstig (wild) stoofpotje of bij een bonen of linzenschotel


shop nu
Link

Deze wijn is levendig en verfrissend, een wijn die eigenlijk altijd past. Dit maakt de Verdejo druif ook zo populiar.

"Erg geurig, beetje rozen, beetje vlierbloesem, perfect droog" Onno Kleyn, Volkskrant.



shop nu
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje