Hamersma wijn
De HEMA is mijn jeugd. Om preciezer te zijn: hun vestiging in de Ferdinand Bolstraat, de arbeidersbuurt in de Amsterdamse wijk de Pijp waar ik in 1956 geboren ben. Over mijn jeugd daar heb ik vorig jaar een boek geschreven, Onder de rook van de Heineken, de destijds nog werkende brouwerij op de hoek van diezelfde Ferdinand Bol en de Stadhouderskade.
schrijver in de dop
Met mijn moeder ging ik zodoende naar die HEMA, een filiaal dat daar in de jaren dertig werd neergezet op de plek waar eerst een jongensschool had gestaan. Toepasselijk. Ik was jongen en ik ging naar school. Weliswaar werd op mijn lagere school alles wat nodig was verstrekt maar ik wilde per se ook een eigen schrift, een eigen multomap, een eigen opschrijfboekje en een eigen vulpen. Omdat ik toen al de urgentie voelde om schrijver te worden.
Bijna opgewonden liep ik over de afdeling ‘schrijfwaren’. Ik wreef met mijn vingers over de smetteloze kaften. Zocht etiketten uit waar ik straks mijn naam op zou schrijven. Wreef met mijn duim over de plastic ruggen van de blocnotes, glanzend rood, en nog ongerept. Mijn moeder die ondertussen de handdoeken monsterde. ‘Kom, laten we een saucijzenbroodje gaan eten.’ De bof als dat nog krokant was, kruimelend een besmuikte blik werpend op de vleeskleurige bh’s die aan de rekken bungelden.
Schrijver in de dop.
voordelige huidwijnen konden wél lekker smaken
Later, als wijndrinker in de dop, kwam ik er weer. Omdat HEMA, zo lang ik mij kan herinneren, zich onderscheidde met een weliswaar klein, maar zorgvuldig geselecteerd assortiment goede en vooral ook betaalbare wijnen. Het moet ergens in de jaren zeventig zijn geweest dat ik er kennis met het stoere rood uit Buzet, er de appellations uit de Loire leerde kennen via hun Pouilly-Fumé, Menetou-Salon en Sancerre en mij er verbaasde over het feit dat heel voordelige huiswijnen wél lekker konden smaken.
Toegegeven, mijn schrijfwaren koop ik er niet meer. Ik hoop dat de jarige HEMA mij dat niet kwalijk neemt. Maar hun wijnen proef ik nog steeds. En misschien wel met nog meer plezier. Want ik heb het idee dat de kwaliteit ervan in de loop der jaren alleen maar is toegenomen. Overigens, mijn bevindingen daarover vertrouw ik überhaupt niet meer aan papier toe. Maar op mijn website De Grote Hamersma vind je ruim tachtig zeer recente. En daaruit is ‘voor deze gelegenheid’ een selectie van tien gemaakt.
Stuk voor stuk zijn dat karakteristieke, lekkere, en bovenal buitengewoon prettig geprijsde wijnen. Zodat ook het feestvieren met de 95-jarige niet in de papieren loopt.
Harold Hamersma
Hamersma's wijntips
"Nog steeds de beste Grüner Veltliner die voor dit geld te koop is. Fris, met drive en pit." - Harold Hamersma
Het is een ideale aperifiefwijn en een veelzijdige begeleider van bijna alle lichte voor- en tussengerechten. Combineren kan ook met vis of pasta.
"Een spatje passievrucht, grannysmithappels, kruisbessen en rode grapefruit. Geen suikergesjoemel." - Harold Hamersma
Dit is een complexe, zeer aromatische sauvignon blanc gemaakt door de 6de generatie van de familie Bougrier. De ultieme aperitief wijn!
"HEMA's betrouwbare en lekkere cava. Jaar in jaar uit, dik in orde." - Harold Hamersma
De Copa Sabia Reserva Brut heeft een bijzonder fijne mousse, is lekker fris en heeft intense aroma's van wit fruit.
"Ondanks de hitte in de Languedoc onvermoeibaar rood fruit en kordate, koele cassis. Een pruim en een laurierdropje." - Harold Hamersma
Een rode wijn met aroma's van zwarte bes die lekker is bij gegrild vlees, pasta's en alle kazen.
"Geweldige pruimen. Kersenlikeurzoet. Lauriervleug en wat cacao. Zacht, fluwelig en mild decadent. Zie de maan schijnt bij de HEMA." - Harold Hamersma
Deze wijn kenmerkt zich door een zachte ronde afdronk en is afkomstig uit het zuiden van Italië.