menu sluiten

wijnsoorten

het begint met druiven

Er zijn twee kleuren druiven waar wijn van wordt gemaakt, blauwe en witte. Elk soort heeft weer andere kenmerken voor geur en smaak. Die worden bepaald door het land, het klimaat en de bodemsoort. Daarom smaakt een Chardonnay uit Frankrijk anders dan een Chardonnay uit Australië. HEMA wijnen komen niet alleen uit traditionele wijnlanden zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk en Portugal. Maar er is ook volop keuze in wijn uit ‘ nieuwe wereldlanden’ zoals Zuid-Afrika, Amerika, Argentinië, Chili en Australië.

Door de druiven te persen, komt er sap vrij dat door een natuurlijk proces gaat gisten. Tijdens deze gisting wordt het suiker in het druivensap omgezet in alcohol en koolzuur. Het koolzuur vervliegt en de alcohol blijft over.

smaakstijlen wijn

wijn spijs combinaties

Zowel de smaak van het gerecht als van de wijn zelf komen het best tot hun recht als je zorgt dat ze op elkaar aansluiten. Denk maar aan een gerecht met een intens en krachtige smaak zoals een wild stoofpotje. Deze combineer je dan met een wijn die ook een intense smaak heeft.

Een frisse salade met een eenvoudige olie/azijn dressing combineer je dan weer met een wijn die ook lekker fris smaakt.

.Je kunt ook twee tegengestelde smaken kiezen, bijvoorbeeld een zoetere wijn bij een heel pittig gerecht. Het zoet van de wijn "dempt" dan de pittigheid.

lees meer
 

witte wijn smaakt naar en is lekker bij:

  • chardonnay
    smaakt naar: appel, meloen en boter/honing (tropisch fruit)
    Is lekker bij: vette vis, kalfsvlees, gevogelte en zachte kazen
  • sauvignon blanc
    smaakt naar: kruisbessen, citrus en asperges
    is lekker bij: geitenkaas, asperges, salades, gegrilde vis en roerbakgerechten
  • riesling
    smaakt naar: groene appel, peer, limoen, perzik en honing
    is lekker bij: salades, gegrilde kip, sushi en Oosterse gerechten
  • chenin blanc
    smaakt naar: perzik, citrus, honing en bloemig
    is lekker bij: visgerechten, schaaldieren en gegrilde kip
  • pinot grigio/pinot gris
    smaakt naar: specerijen, abrikozen en rijpe sinasappel
    is lekker bij: antipasti, pasta met zeevruchten en licht vlees
  • verdejo
    smaakt naar: kruisbessen, peer en groene pruimen
    is lekker bij: salades, schaal- en schelpdieren
shop witte wijn
 

rode wijn smaakt naar en is lekker bij:

  • cabernet sauvignon
    smaakt naar: cassis, zwarte bes, paprika en munt
    is lekker bij: biefstuk met friet, rollade en bij de BBQ
  • merlot
    smaakt naar: kersen, bramen, pruimen en paddestoelen
    is lekker bij: vlees, pizza, groentetaart en spareribs
  • syrah/shiraz
    smaakt naar: zoet zwart fruit, chocolade, kruidnagel en peper
    is lekker bij: rood vlees, wild en stoofschotel
  • tempranillo
    smaakt naar: gedroogd rood fruit, tabak en vanille
    is lekker bij: goulash, lamsvlees en gegrilde groenten
  • grenache/garnacha
    smaakt naar: rood & zwart fruit, noten, kruidig en zwarte peper
    is lekker bij: antipasti, vleesgerechten, kaas
  • pinotage
    smaakt naar: bramen, pruimen, kersen en koffie
    is lekker bij: tapas, vleesgerechten, kaas
shop rode wijn

wijn keuzehulp

Ben je op zoek naar een wijn bij het eten of om lekker mee te borrelen? Gebruik de HEMA wijn keuzehulp voor het uitzoeken van de juiste wijn.

Zowel de smaak van het gerecht als van de wijn zelf komen het best tot hun recht als je zorgt dat ze op elkaar aansluiten. Maak je een gerecht met een intense en krachtige smaak zoals een wild stoofpotje? Combineer deze dan met een wijn uit de smaakgroep kracht en karakter die ook een intense smaak hebben. Een frisse salade met een eenvoudige olie/azijn dressing combineer je weer met een wijn uit de smaakgroep fris en fruitig. .

bekijk hier de wijn keuzehulp

drinktemperatuur

Temperatuur is heel belangrijk bij het drinken van wijn. Een wijn die te warm of te koud is, smaakt slecht.

  • Witte wijn en rosé kun je het beste serveren tussen de 8 en 12 graden. Hoe zoeter de wijn, hoe koeler de serveertemperatuur. Let op: als de temperatuur daalt tot onder de 8 graden, verdwijnt de smaak.
  • De ideale drinktemperatuur voor mousserende wijnen is 8 tot 10 graden Celsius.
  • Oudere volle rode wijnen zijn het lekkerst bij 16 tot 18 graden. Liever niet warmer, dit verslechtert de smaak. Steeds meer rode wijnen kunnen ook gekoeld, op 12 graden worden geserveerd.

bekroonde wijnen

Elk jaar worden er gidsen gepubliceerd met tips voor het kopen van wijn. Welke wijnen zijn het lekkerst, bieden het meest waar voor hun geld, of passen het best bij de maaltijd.

de Grote Hamersma-wijnen

Harold Hamersma is de schrijver van de wijngids: ‘De Grote Hamersma’. In deze gids vind je de lekkerste wijnen in verschillende prijsklassen. Ook de HEMA-wijnen komen uitgebreid aan bod. Je herkent ze aan het ‘De Grote Hamersma’ logo.

omfietswijnen

Nicolaas Klei selecteert jaarlijks de allerlekkerste wijnen voor zijn Omfietswijngids. Hierin zijn de beste wijnen voor de redelijkste prijs bekroond als omfietswijn. Voor de HEMA wijnen hoef je niet om te fietsen, want je kunt deze ook online bestellen.

shop bekroonde wijn

vegan wijnen

Heb je je weleens afgevraagd waarom niet alle wijnen vegan zijn?
Wijn wordt gemaakt van druiven, maar voordat die wijn in de vertrouwde wijnfles zit kunnen er wel dierlijke producten gebruikt worden.

Tijdens het wijnmaakproces kunnen in het druivensap nog stukjes druivenschil, pitjes, gist of andere organische deeltjes in zitten. Niet echt lekker om in je wijnglas te hebben. Daarom wordt wijn ‘geklaard’. Het klaren gebeurd met een klaringsmiddel. Hierbij hechten de losse deeltjes in de wijn zich aan het klaringsmiddel en blijven achter als de wijn gefilterd wordt. Er zijn een hoop klaringsmiddelen, daartussen zitten ook dierlijke klaringsmiddelen zoals melkeiwit, gelatine of vislijm. Dit is een probleem voor een veganist, die gebruiken geen dierlijke producten.

Tijdens het filteren kunnen ook gewenste stoffen uit de wijn gehaald worden, zo kan de smaak, geur en mondgevoel aangetast worden. Gelukkig bestaan er steeds meer goed opties om mee te klaren zonder de goede aspecten mee te filteren én zonder dierlijke producten te gebruiken. Voorbeelden zijn koolstof, betonietklei, of planteneiwit. Het is niet altijd gemakkelijk om dit te zien op een wijnfles. HEMA wil het makkelijker en leuker maken om de juiste wijn te vinden. Daarom kun je hier een overzicht vinden welke wijnen geschikt zijn voor een veganistisch eetpatroon

shop vegan wijn