wat is vegan wijn?

Je zult bij het lezen van de titel vast denken ‘’waarom is wijn niet altijd vegan?’’ Echter komt er bij het productieproces van wijn veel meer bij kijken dan alleen het gebruik van druiven. Bij het klaringsproces wordt onder andere gebruik gemaakt van eiwitten, caseïne, gelatine en vislijm. Deze dierlijke producten zorgen voor een mooie heldere wijn. Gelukkig bestaan er tegenwoordig alternatieven, waardoor jij alsnog kunt genieten van een goed glas vegan wijn. De meeste wijn is dus helemaal niet vegan. Is wijn wél vegan, dan gebruiken wijnmakers niet-dierlijke producten die hetzelfde effect geven als het oorspronkelijke klaringsproces. Bentoniet is het meest bekend bij het productieproces van een vegan wijn. Dit is een kleiachtig mineraal. Ook wordt de temperatuur verlaagd, waardoor de vegan wijn een alsnog een heldere kleur krijgt. Want nu steeds meer mensen er een vegetarische of vegan levenswijze op nahouden, groeit ook de kennis over de voedingsindustrie. Over vegans rijst dan al snel de vraag: van het eten van eiwitten gaan toch geen dieren dood? In directe zin niet. Maar één veganist zorgt jaarlijks voor een beter leven voor tientallen dieren. Helaas is dierenleed namelijk nog steeds een wereldwijd probleem. Er wordt namelijk veel meer gebruik gemaakt van dierlijke producten dan je zou denken, waarbij winstoogmerk belangrijker is dan dierenwelzijn. Gelukkig bestaan er tegenwoordig genoeg alternatieven. Dus nu je weet waarom niet alle wijn vegan is én er goede alternatieven bestaan, kun je zonder zorgen genieten van een goed glas.

shop vegan wijn


 

verschil tussen veganistische en vegetarische wijn

Op de vraag wat vegan wijn is, heb je inmiddels een antwoord. Maar wist je dat sommige wijnen ook niet vegetarisch zijn? Vegetariërs eten geen vlees, maar ook geen andere producten waarvoor een dier is geslacht. Bij het klaringsproces wordt nog steeds vaak gelatine, stremsel en vislijm gebruikt, waarbij de slachting helaas wel benodigd is. Koop je een vegetarische wijn, dan wordt er geen gebruik gemaakt van deze dierlijke producten, maar wél van eiwitten. Is de wijn vegan, dan wordt er geen enkel dierlijk product gebruikt, ook geen eiwitten. Naast vegetarische en veganistische wijn, kun je bij HEMA ook kiezen voor een biologische wijn. Bij het productieproces van biologische wijn wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen, de wijn wordt op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt. Hierbij kiest de wijnboer voor alternatieve bemesting, zoals compost en mineralen.



 

vegan rode wijn

Tegenwoordig bestaat er een ruim vegan wijn assortiment. En het leukste van alles: aan de smaak doet het zeker niet af! De vegan wijn wordt namelijk nog steeds op dezelfde wijze gefermenteerd. Maar het klaringsproces, waarbij de overgebleven deeltjes zoals druivenschillen of gistcellen worden verwijderd, gaat op een andere wijze. Houd je van een goed glas rode wijn, let er dan op dat je deze drinkt bij een temperatuur tussen de 14 en 16 graden. Is de rode wijn voller, dan is 18 graden een goede temperatuur. Een handige truc is om de vegan rode wijn een halfuur voor gebruik in de koelkast te zetten, om zo optimaal te kunnen genieten van de fruitige tonen van de rode wijn.



 

vegan witte wijn

Wijn die vegan is heeft dus nog steeds dezelfde heerlijke smaak. Ook als je liever een glas vegan witte wijn drinkt, merk je geen verschil. Wil je zeker zijn van de goede smaak? Kies dan voor een bekroonde wijn. Zo heeft HEMA vele wijnen in het assortiment die bekroond zijn door wijnkenner Harold Hamersma. De bekroonde wijnen komen uit De Grote Hamersma, een online wijngids. Alleen wijnen die recent beoordeeld zijn met een 7 of hoger staan in deze gids. Ben je op zoek naar een goede witte wijn die vegan is, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de G7 Sauvignion Blanc. Deze fruitige witte vegan wijn komt uit Chili en heeft tonen van citrus en sinaasappel, verweven met een hint van kruiden asperges. Geniet je liever van een Chardonnay, dan is de Bourgogne Chardonnay uit een goede keuze. Deze is heerlijk bij gevogelte of een kaasplantje. Ook dit is één van de beste vegan wijnen, waarbij de smaak zeker niet verloren gaat. Probeer het en je bent vast overtuigd.

wijnsoorten

Elk wijnsoort heeft weer andere kenmerken voor geur en smaak.

lees meer
Link

wijn spijs combinaties

De smaak van het gerecht en van de wijn komen het best tot hun recht als ze op elkaar aansluiten.

lees meer
Link

wijn keuzehulp

Ben je op zoek naar een wijn bij het eten of om lekker mee te borrelen?

lees meer
Link

borrelplankje samenstellen

Kan je wel wat borrelplank inspiratie gebruiken?

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje