wat is vegan wijn?
Je zult bij het lezen van de titel vast denken ‘’waarom is wijn niet altijd vegan?’’ Echter komt er bij het productieproces van wijn veel meer bij kijken dan alleen het gebruik van druiven. Bij het klaringsproces wordt onder andere gebruik gemaakt van eiwitten, caseïne, gelatine en vislijm. Deze dierlijke producten zorgen voor een mooie heldere wijn. Gelukkig bestaan er tegenwoordig alternatieven, waardoor jij alsnog kunt genieten van een goed glas vegan wijn. De meeste wijn is dus helemaal niet vegan. Is wijn wél vegan, dan gebruiken wijnmakers niet-dierlijke producten die hetzelfde effect geven als het oorspronkelijke klaringsproces. Bentoniet is het meest bekend bij het productieproces van een vegan wijn. Dit is een kleiachtig mineraal. Ook wordt de temperatuur verlaagd, waardoor de vegan wijn een alsnog een heldere kleur krijgt. Want nu steeds meer mensen er een vegetarische of vegan levenswijze op nahouden, groeit ook de kennis over de voedingsindustrie. Over vegans rijst dan al snel de vraag: van het eten van eiwitten gaan toch geen dieren dood? In directe zin niet. Maar één veganist zorgt jaarlijks voor een beter leven voor tientallen dieren. Helaas is dierenleed namelijk nog steeds een wereldwijd probleem. Er wordt namelijk veel meer gebruik gemaakt van dierlijke producten dan je zou denken, waarbij winstoogmerk belangrijker is dan dierenwelzijn. Gelukkig bestaan er tegenwoordig genoeg alternatieven. Dus nu je weet waarom niet alle wijn vegan is én er goede alternatieven bestaan, kun je zonder zorgen genieten van een goed glas.
shop vegan wijn