servetten vouwen

Een luxe tafelkleed, je mooiste borden of ander servies, de wijnglazen glanzend opgepoetst en natuurlijk een heerlijke maaltijd klaar om te serveren. Een mooie aangeklede eettafel vergt heel wat werk. Toch is hij ondanks al deze pracht en praal niet compleet zonder een mooi servet bij ieder bord. En dan het liefst de creatief gevouwen variant. Je hoeft niet naar de hotelschool te zijn geweest om dit zelf voor elkaar te krijgen. En het maakt je tafel voor dat gezellige etentje echt helemaal af. Zoals voor Pasen of voor Kerst bijvoorbeeld. We laten je graag een aantal verschillende manieren van servetten vouwen zien.

Een gedekte tafel is pas écht af met mooi gevouwen servetten. En dat vouwen is heel simpel als je onze aanwijzingen volgt. Gebruik stevige, vierkante servetten van ongeveer 40 bij 40 cm. In onze webshop vind je een uitgebreide collectie tafel- en keukentextiel met daarin onder andere de mooiste servetten.


servetten vouwen: de waaier, rozenknop of envelop

Ons eerste voorbeeld is de waaier. Lees de instructies zorgvuldig en bekijk bij iedere stap de illustratie. Op deze manier leer je de mooiste servetten vouwen. Pak je servet naar keuze erbij en vouw deze in de lengte doormidden. Wanneer je dit hebt gedaan, vouw je zigzagsgewijs ongeveer zes keer een van de zijkanten die door de middenvouw is ontstaan. Vouw hierna het servet diagonaal door de helft. Zorg ervoor dat de zigzagvouw aan de buitenkant zit. Vouw de rechterbovenhoek van het servet nu recht naar beneden. Je kunt het servet nu rechtop zetten. Laag de zigzagvouw los en zet de ‘achtersteun’ die hiermee is ontstaan rechtop. Voila! Een prachtige waaier, die je bijvoorbeeld op de dinerborden kunt zetten om daarmee je aangeklede tafel helemaal af te maken.

waaier

servetten vouwen
 1. Vouw het servet in de lengte doormidden.
 2. Vouw zigzagsgewijs een van de zijden tot bijna halverwege (circa zes keer).
 3. Vouw het servet diagonaal door de helft, met de zigzagvouw aan de buitenkant.
 4. Vouw de rechterbovenhoek achterlangs recht naar beneden.
 5. Plaats het servet en laat de zigzagvouw los.
 6. Zet de achtersteun rechtop.
servetten vouwen


Een andere, iets simpelere variant is de waaier in wijnglas. Vouw voor deze creatie het servet in de lengte doormidden, en plooi hem daarna van links naar rechts. Vouw dan de dichte onderkant voor een derde om. Plaats het servet daarna in je mooiste wijnglas en trek de uiteinden wat los zodat je er een mooie waaier van hebt gemaakt. Zo krijgt je gezelschap nog meer zin in het lekkere wijntje dat je straks zal schenken.

waaier in wijnglas

servetten vouwen
 1. Vouw het servet in de lengte doormidden.
 2. Plooi het servet van links naar rechts.
 3. Vouw de dichte onderkant voor een derde om.
 4. Zet het servet in een wijnglas en maak er een mooie waaier van.
servetten vouwen

servetten vouwen: andere vormen

Er zijn nog veel meer mooie vormen die je kunt gebruiken voor het servetten vouwen. Je kan zelfs voor iedere gast aan de eettafel een andere vorm kiezen. Benieuwd naar alle stijlen? We leggen ze je graag uit. De rozenknop past goed bij een zomerse eettafel met een fleurig boeket. Vouw het servet diagonaal dubbel, waarbij je de losse hoeken naar boven houdt. Vouw de twee buitenste hoeken naar boven, en draai het servet om. Vouw dan de onderste hoek omhoog. Draai het servet nogmaals om en schuif de linker punt tussen de twee lagen van de rechterpunt. Draai het servet een laatste keer om en zet je mooie rozenknop op of naast het bord. Tip: deze manier is nog mooier als je kiest voor een servet met een mooie bloemenprint.

rozenknop

servetten vouwen
 1. Vouw het servet diagonaal dubbel, met de losse hoeken naar boven.
 2. Vouw de twee buitenste hoeken naar boven.
 3. Draai het servet om en vouw de onderste hoek naar boven.
 4. Draai het servet om en schuif de linkerpunt tussen de twee lagen van de rechterpunt.
 5. Draai het servet om en zet het op het bord.
servetten vouwenEen chique en tijdloze vorm van servetten vouwen is de envelop. En je hebt hem zo gemaakt. Vouw het servet eerst twee keer dubbel. Vouw hem daarna diagonaal dubbel, waarbij je de losse hoeken naar boven laat wijzen. Vouw de bovenste hoek een paar keer naar beneden om, en herhaal dit met de hoeken zoals je in het voorbeeld ziet. Wanneer je hiermee klaar bent, kun je de linker- en rechterhoek naar achteren slaan. En zo heb je een mooie envelop gevouwen. Je kunt hier wat inschuiven, zoals naamkaartjes of een menu – als je een uitgebreid diner aan het plannen bent, bijvoorbeeld. Als je envelop groot genoeg is, kun je voorzichtig een eitje hierin schuiven met Pasen. Hoe leuk is dat?

Je kunt de envelop ook net iets anders maken, zodat je het bestek erin makkelijker in kunt schuiven. Net als in een restaurant. Vouw de vier hoeken van het servet naar het midden, en draai het servet zo dat één punt naar beneden wijst. Vouw de onderste punt omhoog (net boven de middenlijn) en keer het servet om. Vouw punt 5 en 6 naar binnen, voorbij de middenlijn. Schuif de linker punt dan tussen de lagen van de rechterpunt en klaar is je envelop!

envelop

servetten vouwen
 1. Vouw het servet twee keer dubbel.
 2. Vouw het servet diagonaal dubbel, met de losse hoeken naar boven.
 3. Vouw de bovenste hoek een paar keer naar beneden om.
 4. Vouw de hoeken volgens het voorbeeld naar beneden om.
 5. Sla de linker- en de rechterhoek naar achteren.
 6. Ook dit servet kan gebruikt worden om het bestek in te schuiven.
servetten vouwen


envelop voor bestek

servetten vouwen
 1. Vouw de vier hoeken naar het midden.
 2. Draai het servet zo dat één punt naar beneden wijst
 3. Vouw de onderste punt omhoog, net boven de middellijn.
 4. Keer het servet om en vouw punt 5 en 6 naar binnen, voorbij de middellijn.
 5. Schuif de linkerpunt tussen de lagen van de rechterpunt.
 6. Schuif het bestek in de envelop.

servetten vouwen

Deze manier van servetten vouwen is misschien wel een idee voor een etentje tijdens Sinterklaas: de mijter. Extra leuk als je een servet uit HEMA’s Sinterklaas collectie kiest! Vouw het servet diagonaal dubbel, waarbij je de losse hoeken naar boven doet. Vouw dan de twee buitenste hoeken naar boven. Draai het servet nu om en vouw de onderste hoek naar boven, en dan weer terug. Breng de hoeken samen en zet ze in elkaar vast. Draai het servet voor de laatste keer om, en vouw de twee buitenste lagen open.

mijter

servetten vouwen
 1. Vouw het servet diagonaal dubbel, met de losse hoeken naar boven.
 2. Vouw de twee buitenste hoeken naar boven.
 3. Draai het servet om en vouw de onderste hoek naar boven en weer terug.
 4. Breng de hoeken samen en zet ze in elkaar vast.
 5. Draai het servet om en vouw de twee buitenste lagen open.
servetten vouwen
De laatste manier maakt gebruik van een zigzagpatroon, waardoor deze er extra mooi uit ziet. Mooi om te vouwen van een effen kleur servet, zo geef je deze net wat extra’s. Vouw het servet twee keer dubbel en wijs de vier losse hoeken naar rechtsboven. Vouw de eerste losse laag diagonaal naar de linker onderkant, en vouw hem dan zig-zaggend heen en terug. Herhaal dit voor de volgende laag, tot hij de vouw raakt. Vouw het servet vervolgens diagonaal doormidden waarbij je de zigzagvouw naar buiten laat wijzen.

dubbele zigzag

servetten vouwen
 1. Vouw het servet twee keer dubbel en leg de vier losse hoeken rechtsboven.
 2. Vouw de eerste losse laag diagonaal naar linksonder en vouw deze zigzagsgewijs heen en terug.
 3. Vouw ook de volgende laag zigzagsgewijs heen en weer, tot deze de andere vouw raakt.
 4. Vouw het servet diagonaal doormidden, met de zigzagvouw naar buiten.
servetten vouwen
Hopelijk heb je met deze stappenplannen het vouwen van sierlijke servetten snel onder de knie. En bij HEMA kun je natuurlijk ook terecht voor alles om je tafel mooi aan te kleden. Neem zeker een kijkje voor elke feestdag, zo kun je de tafel speciaal voor Kerst of Pasen versieren. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan een tafelloper? Dat geeft gelijk een chique look. Veel plezier en maak er een mooi en gezellig diner van!

meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje