linzensoep is hartstikke gezond

In het najaar, als het buiten weer natter en kouder wordt, is onze behoefte om op te warmen des te groter. Dat doen we lekker binnen met kaarsjes aan en warme dekens om ons heen, maar ook met eten kunnen we hier rekening mee houden. Typische najaarsgerechten geven genoeg brandstof om ons lekker warm te houden. En daarnaast is het ook nog eens hartstikke leuk om ze te maken. Stamppot is een hele bekende, maar in de herfst zijn maaltijdsoepen ook ontzettend in trek. Het leuke is dat ze helemaal niet zo moeilijk zijn om te bereiden. Ook kun je variëren met allerlei groenten, waardoor je iedere keer weer een nieuwe soep op tafel kunt zetten. Een hele lekkere, voedzame soep is linzensoep. Linzen zitten vol eiwitten, ijzers, vitaminen en vezels en dus is een goed gevulde linzensoep hartstikke gezond. Het is ook een populaire soep onder vegetariërs, omdat er geen vlees in zit maar het wél heel veel andere gezonde ingrediënten bevat. Het voordeel van linzen ten opzichte van erwten is dat ze sneller gaar zijn. Dat scheelt je dus ook nog eens tijd. Heb je zin om zelf linzensoep te maken? Lees dan gauw verder, want we hebben een makkelijk linzensoep recept voor je.

keuken

rode linzen soep en andere variaties

Voor linzensoep is er niet zomaar één recept. Er zijn namelijk heel veel verschillende varianten van linzensoep. Dat komt omdat linzen al heel lang worden gegeten op verschillende plekken in de wereld. Vooral in Arabische en Turkse gemeenschappen worden ze veel gegeten, en die invloeden zie je terug in de recepten. Voor welke soep je kiest is afhankelijk van waar je zin in hebt (en welke ingrediënten je in huis hebt).

Als je zoekt naar recepten kom je al gauw rode linzen soep tegen. Voor linzensoep worden namelijk vaak rode linzen gebruikt. Dat komt omdat deze soort (samen met gele linzen) snel kookt, in 20 minuten. Ook worden ze door het koken lekker papperig. Ideaal voor soep dus. Rode linzen zijn trouwens het makkelijkst te verteren van alle soorten. Redenen genoeg om een rode linzen soep te maken dus. Dat doe je simpelweg door bij een linzensoep recept te kiezen voor rode linzen. Verder verschilt de rode linzen soep niet van het basisrecept.

Maar naast te variëren met de linzen zelf, kun je natuurlijk ook met ingrediënten een variatie op de soep maken. Als je harissa toevoegt geef je je soep bijvoorbeeld een Marokkaanse tintje. Liever Turks? Voeg dan munt aan je linzensoep toe. Maar je kunt er ook een Indiase soep van maken met het kruid garam masala. Houd je van romige soep? Voeg dan wat kookroom of crème fraîche toe.

Ook kun je een stevige linzensoep maken die wat weg heeft van de bekende erwtsensoep. Lekker rijk gevuld en voedzaam, dus een kom is voor de meeste mensen genoeg als maaltijd. Zoals je ziet kun je alle kanten op, en dat is zo leuk aan het zelf maken van linzensoep.

keuken

linzensoep recept

Zit je te popelen om aan de slag te gaan? Dat snappen we. Daarom vertellen we je wat je allemaal nodig hebt voor een basis linzensoep recept. Uiteraard kun je dit recept altijd aanvullen met groenten en/of kruiden naar jouw smaak. Om te beginnen heb je het volgende nodig:

- 150 g (rode) linzen,
- 1 ui, 1 teen knoflook,
- 2 kleine aardappels,
- 1 winterpeen,
- 700 ml bouillon,
- 300-400 g tomatenblokjes,
- (olijf)olie en peper en zout

Liggen de ingrediënten klaar? Mooi. Dan heb je verder nog een kookpan met deksel, een snijplank, een goede set keukenmessen en een blenders en staafmixers nodig. Als je dit allemaal verzameld hebt, kun je aan de slag met jouw linzensoep. Koken maar!

linzensoep maken

We zullen je stap voor stap uitleggen hoe je de linzensoep moet maken. De voorbereiding, het koken zelf en het pureren zal je in totaal ongeveer 45-60 minuten kosten. Maar dat is maar net hoeveel tijd je nodig hebt voor het snijden en pureren. Haast je vooral niet, want het is heerlijk om bezig te zijn met soep maken.

Om te beginnen snipper je de ui en snijd je deze fijn. Snijd daarna ook de knoflook fijn. Vervolgens was je de winterpeen (of schil hem eventueel) en snijd je deze in stukjes. Verhit dan 2 eetlepels (olijf)olie in de pan en fruit de ui en knoflook. Dat gaat al ontzettend lekker ruiken. Voeg na 2-3 minuten de rode linzen, winterpeen, aardappels, tomatenblokjes en de bouillon toe. Breng het aan de kook en roer af en toe door.

Vervolgens laat je het geheel 25-30 minuten (met de deksel erop) koken en aan het eind kun je naar smaak eventueel peper en zout toevoegen. Ben je klaar? Pureer je linzensoep dan met een staafmixer of eventueel in de blender.

Zoals je ziet is linzensoep maken helemaal niet zo moeilijk. En het is nog hartstikke lekker en gezond ook. Welke variant ga jij maken?

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje