menu sluiten

Borrelplankje zelf samenstellen

Een borrelplankje (of snackbord) is een heerlijk gevulde plank met een verscheidenheid aan bitesize lekkernijen en hapjes, zoals kazen en vleeswaren. Het woord borrel mag dan typisch Nederlands zijn, de borrelplank komt eigenlijk uit Frankrijk. Daar toveren ze al sinds jaar en dag een kaasplankje of charcuteriebord (met vleeswaren) op tafel na het diner of tijdens de borrel.

Het leuke aan een borrelplankje is dat je ervan kan maken wat je zelf wilt. Een chique variant met luxe kazen en vleeswaren? Of een simpele variant met leftovers? Allemaal goed! Het is daarbij ook nog eens een leuke activiteit om samen met vrienden en familie te maken én op te peuzelen.

Kan je wel wat borrelplank inspiratie voor een fantastisch, heerlijk en gevarieerd borrelplankje met originele borrelhapjes of vegetarische borrelhapjes gebruiken? Ga aan de slag met je eigen snackbord en onze tips.

Originele borrelhapjes

Zonder ‘plank’ geen borrelplank. Of je nu een groot serveerbord, een mooie schaal, luxe snijplank of leuk dienblad neemt; met een borrelplank luistert het niet zo nauw. Houd wel rekening met de afmetingen van de plank en hoeveel mensen er mee-eten. Tip: bekijk onze snijplanken en kies een mooi exemplaar uit.

Wat leg je op de borrelplank? Vaak is dat een combinatie van vlees, kaas, groente, fruit en dips. In tegenstelling tot een traditioneel charcuteriebord (de luxe Franse variant met vlees), hoeven vleeswaren op een borrelplank niet zo chic de friemel te zijn. Kipfilet en kleine gehaktballetjes zijn ook hartstikke lekker. Traditionele kaasplankjes hebben ook vaak een aantal standaard kaasjes, maar met een borrelplank kies je gewoon waar je trek in hebt. Of wat nog in de koelkast ligt.

Vergeet de gezonde items niet, zoals groente en fruit. Een perfecte borrelplank heeft een goede mix van gezond en ‘iets minder gezond’. Met wat groente- en fruitsnacks krijg je ook je vitamientjes binnen. En een dip (met brood of een crackertje) is ook onmisbaar op een snackplankje.

Wil je juist geen standaard borrelplankje met worst en kaas, maar meer originele borrelhapjes? Wees creatief met ingrediënten en wat je in huis hebt. Borrelhapjes waarmee je de plank kunt vullen zijn bijvoorbeeld rookworst met de bekende vegan mosterdsaus van HEMA, wraps, geroosterde noten en zaden (amandelen, cashewnoten, pompoenpitten), brie met druiven en rozijnen, (zoete aardappel) nachos met guacamole, (pompoen)hummus en platbrood, geroosterde kikkererwten, edamame bonen of knapperige linzen. Het geheim van een originele borrelplank is: van alles een beetje. Vul de plank met verschillende smaken en texturen. Combineer een scherpe kaas bijvoorbeeld met druiven of een stukje chocolade.

Tip: de beste borrelplanken zijn gevuld met verschillende hapjes, maar het is niet nodig om een plank te vullen met tientallen verschillende items. Begin met vijf hapjes en vul het bord eventueel later bij als je gasten nog hongerig zijn. !

borrelplank HEMA

Borrelhapjes zelf maken

Het mooie aan een borrelplankje is dat uitgebreid koken niet nodig is. Is borrelhapjes zelf maken iets wat je leuk vindt om te doen of waar je niet onderuit komt? Houd het dan simpel. Enkele ideeën voor makkelijke borrelhapjes zelf maken:

- Prikkers met rauwe ham, tomaten, mozzarella en basilicum
- Ieniemienie worstenbroodjes (knakworstjes in bladerdeeg)
- Wraps met feta, rucola, aardbeien en balsamicoazijn
- Wraps met rucola, roomkaas en zalm (of kip)
- Zelfgemaakte tortillachips met kaas, guacamole en jalapeñopeper

Dips zijn meestal makkelijk zelf te maken, en ze brengen lekkernijen die misschien in eerste instantie niet echt bij elkaar passen bij elkaar. Voor een dip hoef je je niet per se uit te sloven in de keuken: in de winkel gekochte hummus, pesto, ricotta of tapenade zijn allemaal lekkere opties, maar ook heel makkelijk zelf te maken. Andere dips om je vingers bij af te likken (letterlijk): Griekse yoghurt met honing, tzatziki of een dip van warme geitenkaas bijvoorbeeld.

Vegetarische borrelhapjes

Een borrelplankje kan natuurlijk ook bestaan uit vegetarische borrelhapjes. Met kaas en gesneden groente kom je al heel ver, maar een beetje saai is het wel. Met deze verrukkelijke vega borrelhapjes maak je elke plankje compleet. Wedden dat je het vlees echt niet mist?

- Tomaten bruschetta
- Courgette-bruschetta met tomatentapenade
- Auberginedip met komkommer
- Mini-knoflooktoastjes (geroosterde sneetjes stokbrood met knoflook)
- Borrelbrood met kaas, knoflook en kruiden
- Zelfgemaakt platbrood
- Gevulde eieren (lekker nostalgisch)
- Mini-bloemkoolpizza’s
- Vegetarische bitterballen met truffelmayonaise

Borrelplank inspiratie

Nu je dankzij alle borrelplank inspiratie weet wat voor lekkers je allemaal aan een borrelplank kan toevoegen, is het tijd om ‘m mooi in te richten. Maar hoe doe je dat?

We eten met onze ogen, dus denk aan kleur en textuur bij het samenstellen van je borrelplank. Probeer een aantal items te kiezen die een vleugje kleur geven: of dat nu gesneden groenten of gevulde eieren zijn.

Voeg structuur toe met kommetjes, glazen en mason jars. Vul ze met dips en ander lekkers. Doe de hummus bijvoorbeeld in een mooi glas en zet reepjes rauwkost er rechtop in. Zet de kommetjes en glazen op de plank zodat je er andere borrelhapjes omheen kunt leggen.

Voeg dan de grotere items toe, zoals vlees, kaas en broodjes of crackers. Begin met het schikken van het vlees en de kazen rond de kommetjes met dipsauzen en smeersels. Schuif dan de crackers of sneetjes brood tussen de kommetjes, vleeswaren en kazen. Het hoeft niet supernetjes, een borrelplankje mag best een beetje een smakelijke chaos te zijn.

Vul op met fruit en groenten. Je kunt ook takjes of kruiden, zoals tijm en rozemarijn, toevoegen. Garnituren zijn leuk en een hit op elk feest, maar niet-eetbare garnituren hebben geen plek op een snackbord. Is de plank goed gevuld? Vergeet de opscheplepeltjes en kaasmessen niet.

Aan de slag met alle borrelplank ideeën? HEMA verkoopt verschillende producten waarmee je lekkere borrelhapjes kunt maken en verschillende tafel accessoires om de hapjes mooi op te leggen. Smullen maar!