housewarming party organiseren in 6 stappen

Heb je een nieuwe woning gevonden? Laat jouw nieuwe stulpje zien door vrienden en familie uit te nodigen voor een gezellige housewarming party. Zorg voor leuke versiering, lekkere hapjes en drankjes en geef een rondleiding. Wil je zeker weten dat alles op rolletjes loopt en jij zelf ook een geweldige tijd hebt? HEMA helpt je met 6 stappen voor het organiseren van een housewarming party!
stap 1: prik een datum en bepaal de gastenlijst
Begin met het kiezen van een datum voor je housewarming party. Zorg ervoor dat de datum niet te dichtbij is, want anders kunnen veel mensen misschien niet. Als je het iets verder plant, bijvoorbeeld over een maand, heb je ook meer tijd om de laatste klusjes in huis te doen.
Denk ook na over het tijdstip van de party. Kies je voor de middag of de avond? Dit is belangrijk voor de hapjes en drankjes, maar ook voor de gasten. In de middag kun je bijvoorbeeld ook kinderen uitnodigen, terwijl er in de avond meestal alleen volwassenen komen.
Nu is het tijd om te bepalen wie je wilt uitnodigen. Denk aan vrienden, familie en natuurlijk je buren. Zo kun je hen meteen op een luchtige manier leren kennen en hoef je minder bang te zijn voor het maken van geluidsoverlast!
Vind je het belangrijk dat bepaalde mensen erbij zijn, zoals je beste vrienden of bepaalde familieleden? Vraag het dan eerst aan hen voordat je de rest uitnodigt. Met hen erbij kan je housewarming feestje eigenlijk niet meer stuk!
stap 2: maak uitnodigingen en verstuur ze
Nu je een datum en gastenlijst hebt, is het tijd om de uitnodigingen te maken en te versturen. Natuurlijk kun je snel een appje sturen, maar het is extra feestelijk om een zelfgemaakte uitnodiging te maken voor je housewarming party. Laat bijvoorbeeld kaarten printen met een foto van jou (of jullie) voor het nieuwe huis. Of ga creatief aan de slag en maak zelf een uitnodiging!
Door wat extra moeite in de uitnodiging te steken, voelt het meteen feestelijker aan. Dit zorgt er ook voor dat mensen sneller komen opdagen, wat de feestvreugde alleen maar vergroot!
wat zet je op de uitnodiging?
Naast het uiterlijk van de uitnodiging is het natuurlijk ook belangrijk om alle nodige informatie over de housewarming erop te zetten, zoals:
- Je naam/jullie namen
- Het nieuwe adres
- De datum en het tijdstip van de housewarming
- Wie er is uitgenodigd (zijn de kinderen bijvoorbeeld ook welkom?)
Laat ook weten of je voor eten zorgt. Zo weten je gasten of ze thuis nog even wat moeten eten, of dat ze kunnen genieten van hapjes of een maaltijd bij jou thuis. Vind je het fijn om te weten wie er wel en niet komt? Vraag dan of iedereen zich wil aanmelden of afmelden, zodat je goed kunt plannen voor de inkopen.
zet een cadeautip op de uitnodiging
Het is traditie om een housewarming cadeau mee te nemen. Veel van je gasten zullen dus met iets leuks aankomen. Het is natuurlijk leuk om je te laten verrassen. Is er iets wat je goed kunt gebruiken of waar je voor spaart? Zet dan een cadeautip op de uitnodiging, zoals een cadeaubon voor een meubelzaak, een bouwmarkt of gewoon een envelopje.
Het is leuk om erbij te vermelden waar je voor spaart, zodat je gasten weten waar hun bijdrage aan wordt besteed. Bijvoorbeeld een mooie lamp of een nieuwe tuinset. Vraag je kleinere cadeaus? Maak in dat geval liever een online lijstje waar gasten iets van kunnen afstrepen. Anders heb je kans dat meerdere mensen hetzelfde cadeau meenemen.
leuke housewarming cadeaus om te vragen
stap 3: maak het huis klaar voor de housewarming
Voordat het feest kan beginnen, wil je natuurlijk dat je huis er op zijn best uitziet. Zo kun je straks met trots iedereen rondleiden in je nieuwe stulpje en zet je meteen de puntjes op de ‘i’. Zorg ervoor dat de meeste verhuisdozen zijn uitgepakt, de klusjes zijn gedaan en dat alles er netjes uitziet.
Je hoeft echt niet alles perfect af te hebben, maar het is wel fijn als het er voor het oog netjes uitziet. Een opgehangen lamp ziet er toch veel sfeervoller uit dan een loshangend peertje. Heb je nog veel spullen rondslingeren? Verzamel ze dan even op één plek. Dat oogt veel netter dan rommel in elke kamer.
Zorg voor goede (en gezellige) verlichting, maak alles schoon en zet geurstokjes neer op het toilet. Vergeet ook het gastendoekje niet! Zet de eettafel aan de kant om meer ruimte in huis te creëren, leg er een tafelkleed overheen en gebruik hem als buffettafel voor de hapjes.
Wil je er een gezellige housewarming party van maken? Zorg dan voor statafels. Zo kunnen je gasten makkelijk rondlopen en met verschillende mensen kletsen. Dat is veel gezelliger dan een feestje waar de meeste mensen ‘vastzitten’ aan een stoel.
housewarming in de warme maanden?
Houd je je housewarming party in de lente of zomer? Vier het dan gezellig in de tuin! Hopelijk laat het zonnetje zich zien, maar in Nederland weet je dat natuurlijk nooit zeker. Check daarom van tevoren het weerbericht en zorg bij twijfel voor een partytent of zet de statafels onder de veranda als je die hebt.
stap 4: versier je woning met feestversiering
Wil je er een knalfuif van maken? Kleed je woning dan feestelijk aan met slingers en ballonnen of blaas opblaasletters op in het nieuwe huisnummer van je woning. Ook leuk: maak een fotobooth-hoekje met een INSTAX-camera (vergeet het fotopapier niet) en leuke photobooth accessoires. Zo hebben je gasten meteen een tof aandenken aan jouw housewarming party!
shop feestversiering en alles voor de fotobooth
stap 5: bereid de hapjes en drankjes voor
Nu je weet hoeveel mensen er komen, is het tijd om na te denken over de hapjes en drankjes. Haal alles op tijd in huis en bereid zoveel mogelijk voor, zodat je op de dag zelf niet de hele tijd in de keuken hoeft te staan. Zet de drankjes koud en zorg voor voldoende feestservies, zodat niemand misgrijpt.
Vier je de housewarming in de middag? Dan is een fototaart met een afbeelding van je nieuwe woning een leuke én lekkere traktatie. Heerlijk voor bij de koffie! Voor de kinderen kun je dropsleutels in huis halen, helemaal in het thema van de housewarming.
Wil je tijdens de borrel wat lekkers serveren? Ga dan voor hapjes die weinig moeite kosten. Denk aan borrelhapjes of ovenhapjes zoals (vega) worstenbroodjes, (vega) saucijzenbroodjes of mini-pizza’s. Een kaasplank, stokbrood met dips en gevulde wraps doen het ook altijd goed. Of zet gewoon de frituurpan aan, dat is altijd een succes!
voeg een regionaal tintje toe aan je housewarming
Ben je verhuisd naar een andere stad of regio? Maak je housewarming extra speciaal door je gasten te trakteren op lokale lekkernijen. Denk aan Bossche bollen uit Den Bosch, Zeeuwse bolussen uit Zeeland of Arnhemse meisjes uit Arnhem. Zo voeg je een regionaal tintje toe aan je feest.
Tip: Richt een aparte tafel in voor alle hapjes, zodat je zelf niet steeds heen en weer hoeft te lopen. Geef je gasten bij binnenkomst hun eerste drankje en laat ze daarna weten dat ze zichzelf kunnen bedienen. Ze redden zich echt wel! Zo houd jij meer tijd over om rondleidingen te geven en gezellig met iedereen te kletsen.
stap 6: maak een leuke housewarming playlist
Geen feest zonder muziek! Stel van tevoren een housewarming playlist samen die past bij de sfeer die je wilt neerzetten. Wil je een relaxte vibe? Ga dan voor een mix van akoestische en easy-listening nummers. Vier je je housewarming op het platteland, in een grote achtertuin? Dan is een country-playlist misschien wel perfect.
Of misschien wil je juist een feestje met dansbare discohits of meezingers uit Amsterdam, omdat je net naar de hoofdstad bent verhuisd. Om in het thema ‘housewarming’ te blijven, kun je ook zelf een Housewarming Playlist samenstellen. Type woorden zoals ‘home’, ‘house’, ‘huis’, ‘thuis’ in op Spotify en selecteer de nummers die je leuk vindt. Klaar is Kees!