schoenkadootjes

Nadat Sinterklaas zijn intocht in het land heeft gemaakt, mag je voordat je gaat slapen je schoen zetten. De Sint, alle Pieten en het paard Amerigo klimmen ’s nachts op de daken om via de schoorsteen muisstil kleine cadeautjes in jouw schoen te leggen. Niks maakt opstaan in deze donkere wintermaand leuker, dan een het vinden van sinterklaas cadeautjes in je schoen.


De leukste gepersonaliseerde Sintcadeaus vind je bij HEMA Fotoservice.

Al sinds de 15e eeuw mogen kinderen met het sinterklaasfeest hun schoen zetten. Dat is al meer dan 500 jaar geleden. In die tijd mochten kinderen hun schoen zetten in de kerk. Er werd geld opgehaald bij de rijke mensen en dit verdeelden ze weer onder de schoenen van de armste mensen. Ongeveer honderd jaar later werd er begonnen met het thuis zetten van je schoen. Ook toen al gaf Sinterklaas vaak zijn eigen snoepgoed, zoals speculaas, marsepein en kruidnoten als schoenkadootjes. Of hij gaf kleine cadeautjes, zoals sokken of tekenspullen. Waarschijnlijk werden er schoenen gebruikt, omdat het makkelijk is om hier muntstukken in te verdelen en het voor iedereen meteen duidelijk is voor wie welk cadeau is. Het herkennen van je eigen schoen is heel eenvoudig. Ook toen al werden er liedjes gezongen tijdens het zetten van de schoen.
het dak op

Het is erg leuk en lief van Sinterklaas dat hij ‘s nachts onze schoenen via de schoorsteen met schoenkadootjes vult. Maar waarom komt Sinterklaas eigenlijk niet gewoon via de voordeur? En waarom komt hij niet overdag? Sinterklaas hielp vroeger vooral de arme mensen, door het geven van spullen, geld en lekkers. Hij deed dit uit liefdadigheid en niet om zelf een goede naam te krijgen. Daarom wilde hij nooit gezien worden. En ’s nachts op de daken is de kans om gezien te worden het kleinst. Via de schoorsteen kon hij stiekem de huizen binnen om schoenkadootjes neer te leggen. Slim bedacht van Sinterklaas!


een wortel en een lied

Sinterklaas, de schimmel en de Pieten hebben elke nacht een hele tocht af te leggen. In deze tijd van het jaar is dat vaak ook nog flink koud en nat. Het is daarom extra leuk om Sint en het paard iets terug te geven voor de schoenkadootjes die ze komen brengen. Maak bijvoorbeeld een mooie tekening voor de Sint. En stop een wortel in je schoen als lekkere snack voor het paard. Of geef iets anders wat je leuk vindt. Ook kun je tijdens het zetten van je schoen sinterklaasliedjes zingen. Via de schoorsteen gaat het geluid omhoog naar de daken en naar Sinterklaas. Hier wordt hij altijd erg blij van.
de roe

Vroeger werden de huizen verwarmd met een hout- of gaskachel. De schoorstenen zaten daardoor vol met roet. Als ze ’s nachts bij de mensen langs gingen om schoenkadootjes te brengen, namen de Pieten daarom een roe mee. Een roe is een kleine bezem van samengebonden takken. Hiermee konden ze eerst de schoorsteen wat schoonvegen voordat ze de pakjes naar beneden gooiden. En omdat de Pieten deze roe toch altijd bij zich hadden, is hij ook symbool komen te staan voor stoute kinderen. Soms gaf Piet ook een kleine roe of zakje zout als schoencadeautje aan kinderen die stout waren geweest.


schoencadeautjes tot 5 euro

Schoenkadootjes hoeven niet groot te zijn. De spanning en plezier van ’s ochtends iets in je schoen vinden, is voor kinderen vaak het allerleukst aan deze traditie. Met hele kleine cadeautjes is het mogelijk om vaker je schoen te zetten. Zo zijn er al tal van sinterklaas cadeautjes tot 5 euro te bedenken. Wat ideeën voor je op een rij:

  • Snoepgoed, zoals een (mini) chocoladeletter, speculaaspop, marsepein of kruidnoten.
  • Gezonde snacks, zoals bijvoorbeeld een raw carrot cake. Leuk met een knipoog naar de wortel van Sinterklaas.
  • Een gedichtje is ook leuk als schoenkadootje. In de vroege ochtend wat liefdevolle woorden in een mooi persoonlijk gedichtje, geeft een heerlijk gevoel de rest van de dag.
  • Koop passende accessoires voor het grote cadeau dat ze graag willen hebben en misschien wel krijgen op pakjesavond.
  • Geef een groter cadeau in delen. Zo wordt het uitpakken en de pret ervan verspreid over een aantal dagen of weken.
  • Teken- en knutselspullen zijn ook leuke sinterklaas cadeautjes. Deze zijn verkrijgbaar voor elke prijs en altijd handig. Het stimuleert de creativiteit en past bij elke leeftijd. Fijne en warme winterkleding, zoals sokken of een warme sjaal. Fijn voor deze koude dagen!
  • Een puzzel, bijvoorbeeld het puzzelei van HEMA, een leesboek, of muziek of muziekinstrumenten.
  • Iets wat past bij een hobby die de eigenaar van de schoen al heeft.
schoencadeautjes shoppen