sinterklaas gedichten maken

Een gedicht écht speciaal voor jou geschreven, raakt je. Het mooiste gedicht betekent niet altijd dat het goed moet rijmen. Het is vooral belangrijk dat het gedicht persoonlijk is. Begin daarom met het maken van een lijstje met allemaal woorden die bij de persoon horen voor wie je het sinterklaas gedicht schrijft. Deze lijst is een bron van inspiratie voor onderwerpen en rijmwoorden. Denk hierbij aan hobby’s, of karaktereigenschappen. Wat voor werk doet deze persoon? Waar houdt hij/zij van? Kun je een leuk verhaal over deze persoon herinneren? Al deze dingen helpen je bij het Sinterklaas gedichten maken en zorgen voor een lach bij het lezen. Bovendien wordt je gedicht hierdoor heel persoonlijk.
rijmwoorden

Op de woorden uit je lijst, kun je passende rijmwoorden verzinnen. Schrijf deze ook op. Het maakt niet uit als je op het eerste gezicht nog geen verband ziet tussen de woorden. Denk hierbij ook aan rijmwoorden die met Sinterklaas te maken hebben. Dit geeft weer veel nieuwe mogelijkheden. Het rijmwoordenboek kan je ook op weg helpen. Vaak komen er vanzelf ideeën in je op, als je eenmaal een goede lijst met woorden en rijmwoorden hebt. Voordat je het weet heb je je eerste twee zinnen klaar. Als je zo doorgaat met combineren, krijg je wat mini gedichtjes. Deze kun je vaak prima met elkaar combineren, door ze met elkaar te verbinden via rijmende zinnen.kies een rijmschema

Het is fijn lezen als een gedicht voor Sinterklaas een bepaald ritme heeft. Zo weet de lezer hoe het gedicht is opgebouwd en wat er te verwachten is. Dit bereik je door een rijmschema te kiezen. In Sinterklaas gedichten rijmen de laatste woorden van zinnen met elkaar. Dit wordt ook wel eindrijm genoemd.

Je kunt zelf kiezen welke zinnen je op elkaar laat rijmen. Zo kun je elke zin direct op de volgende laten rijmen, of juist kiezen de zinnen om en om bij elkaar te laten horen. We geven je hier twee voorbeelden van een rijmschema. Er is nog veel meer mogelijk. Als je één schema kiest en dit het hele gedicht aanhoudt, heb je een goede basis.

Zoek je nog een leuk sinterklaascadeau voor je kind? Bij HEMA personaliseer je zelf Woezel & Pip leesboeken.

aabb

Je kunt kiezen om elk laatste woord van een zin te laten rijmen, bijvoorbeeld;

Nog zoveel te doen, nog zo weinig tijd.
Te laat beginnen geeft altijd spijt.
Geen paniek, want ook al loop je achter op schema,
Je kunt alles in één keer halen bij HEMA.abab

Of je kunt ervoor kiezen om de zinnen om en om te laten rijmen, bijvoorbeeld;

Cadeau’s, inpakpapier of een mooie envelop,
Geen zorgen, HEMA heeft alles in huis.
Geen tijd voor de winkel, bezoek dan onze webshop
En dan brengen we het razendsnel bij je thuis.

alles voor een heerlijk avondje

HEMA heeft alles voor Sinterklaas. Van schoencadeautjes tot inpakpapier en chocoladeletters tot pepernoten.

ontdek het assortimentrijmwoordjes voor kinderen

Wil je samen met je kind (groep 3, 4) een Sinterklaasgedichtje maken? We hebben een lijstje gemaakt met handige rijmwoordjes, waarmee je kind zelf zijn of haar eerste Sinterklaasgedichtje kan maken.

bekijk de handige rijmwoordjes


Link

cliché

Voorkom teveel cliché’s. Een paar standaard rijmzinnen maken de tekst leuk, maar bij teveel lijkt het alsof je gedicht uit een Sinterklaas gedichten rijmmachine komt. Juist het persoonlijke tintje maakt een gedicht leuk.

houd je gedicht simpel

Gebruik simpele, korte woorden en zinnen. Hoe ingewikkelder het wordt, hoe lastiger het wordt het gedicht goed voor te lezen. Juist de eenvoud maakt een gedicht krachtig en leuk. Een goede tip bij het Sinterklaas gedichten maken, is het schrijven in de tegenwoordige tijd. Op het woord ‘gaat’ is het makkelijker een rijmwoord te vinden, dan op ‘gegaan.’ Ook helpt het om lange woorden in het begin of midden van een zin te zetten en met korte woorden te eindigen, zodat je daarop kunt rijmen.
Sinterklaas gedichten zijn bedoeld als een inleiding bij het cadeautje. Maar wat is er mooier om te ontvangen, dan een speciaal aan jou gericht Sinterklaas gedicht? Een Sinterklaasgedicht is eigenlijk op zichzelf al een cadeau. Een mooie verpakking maakt het daarom helemaal af. En ook voor het krijgen van een origineel Sinterklaasgedicht, is het de presentatie die wonderen verricht! Hieronder geven we je wat tips:  1. Schrijf je gedicht met de hand, in plaats van deze uit te printen.
  2. Versier je gedicht met stickers of washi tape.
  3. Stop het gedicht in een (schone!) fles en pak deze in als cadeautje. Let wel op wat voor fles je kiest. Misschien is een hamer en stoffer en blik ook handig om mee te nemen.
  4. Een mooie envelop van bijvoorbeeld kraftpapier, geeft een mooie klassieke uitstraling. Sluit deze af met een waxstempel voor de ultieme Sinterklaassfeer.
Succes met het schrijven! We hopen dat je met deze tips je eigen Sinterklaas gedichten generator bent geworden.