kleurtype 

kleurtype bepalen: welk kleurtype ben ik?

De ene kleur staat je fantastisch, terwijl een outfit in ‘de verkeerde kleur’ niet veel goeds voor je doet. Dat komt doordat er verschillende kleurtypes bestaan. Welk type jij bent, is onder meer afhankelijk van de kleur van je huid, haar en ogen. Zodra je onder de knie hebt van welke kleuren je gaat stralen, wordt shoppen een stuk eenvoudiger. Wil jij ook je kleurtype bepalen? Lees dan snel verder!

shop dameskleding

welk kleurtype ben ik?

Waarom zien bepaalde kleuren er bij sommige mensen hartstikke mooi uit en bij anderen saai? De juiste kleur uit het rek trekken lijkt misschien roulette, maar dat is het niet. Het is geen kwestie van geluk. Wanneer je het juiste kleurtype shopt, win je altijd.

Je hebt vast wel van eens de termen lente-, zomer-, herfst- of wintertype gehoord. De seizoenen van het jaar worden gebruikt om de vier verschillende kleurtypes aan te duiden. Wanneer je weet welk kleurtype je bent, weet je veel beter wat jou mooi staat (en wat niet). Met die kennis doe je niet alleen minder snel miskopen, maar wordt winkelen ook veel leuker. Je weet namelijk meteen welke kleuren je links kunt laten liggen (of hangen) tijdens een shopsessie, of op welke kleuren je kunt filteren wanneer je damesmode online shopt.

Hieronder hebben we de stappen beschreven om jouw kleurtype te bepalen: 

stap 1: ben je een warm of koud type?

Ten eerste moet je bepalen of je een koele of warme ondertoon hebt. De aderen aan de binnenkant van je pols zijn een belangrijke indicatie hiervoor. Daarnaast kun je dit bepalen door te kijken of zilveren of gouden sieraden je mooier staan. Koele huidtypes hebben meer blauwe tinten in hun huid terwijl warme types geeltinten zullen herkennen.

warme ondertoon

Ben jij het type dat door de kleur goud helemaal gaat stralen, terwijl je bij zilver merkt dat je bleek oogt? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een warme ondertoon in jouw huid. Andere manieren om warme ondertonen te herkennen zijn:

 • Je kleurt in de zomer snel bij Je huid heeft een gelige, aardse of bruine kleur
 • De aderen op je pols zijn groen(ig)
 • Een warme en goudkleurige uitstraling zijn kenmerkend voor de lente- en herfsttypes

koele ondertoon

Staan zilveren sieraden jou het mooiste, terwijl goud en koper weinig voor jou doen?. Dan is het waarschijnlijk dat je een koel huidtype hebt. De koele huidtypes hebben een blauwe basistint in hun palet. Andere kenmerken of jij koele ondertonen hebt:

 • Je huid heeft duidelijke grijsachtige, blauwe, roze of rode ondertonen
 • De aderen op je pols zijn blauw(ig)
 • Je verbrandt snel in de zon Koel en rozig zijn kenmerkend voor de winter- en zomertypes onder ons

Tip: Vind je het lastig om te bepalen welke kleur je aderen hebben? Je kunt dit eenvoudig testen met twee lapjes stof. Leg naast je pols een koelblauw stukje stof en een in een warme groene tint. Hierdoor zie je in een oogopslag welke van de twee kleuren het meest overeenkomt met jouw huid. Sommige mensen hebben een neutrale ondertoon, wat wil zeggen dat de aderen geen duidelijke blauwe of groene toon hebben. Bij een neutrale ondertoon val je dus precies tussen koel en warm in. 

stap 2: heb je een lichte of donkere (diepe) kleurtint?

Nu je weet of je een koele, warme of neutrale ondertoon hebt, gaan we bepalen we of je een lichte of donkere (diepe) kleurtint hebt. We kijken hiervoor naar je natuurlijke oogkleur en haarkleur.

donkere (diepe) tinten

De mensen met een diepe tint zijn vaak winter- of herfsttypes. Denk hierbij niet aan de temperaturen van de seizoenen, maar aan de kenmerkende kleuren. Zoals de veranderde kleur van de bladeren aan de bomen of de tinten van een dichtgevroren meer.

 • Oogkleur: olijfgroen, groen, licht tot donkerbruin, warm blauw (vaak met een gele rand om de pupil) en hazelnootbruin. Wanneer je een bruine huid hebt is de oogkleur een warme tint medium tot donker bruin.
 • Haar: licht tot medium goudblond, strawberry blonde, warm rood, koper, licht tot donker caramel en diep kastanjebruin. Als je een bruine huid hebt, kun je diep goudbruin tot bruinzwart haar hebben met duidelijk warme ondertonen.

lichte kleurtinten

Lichte kleurtinten zijn kenmerkend voor de zomer- of lentetypes. Ook hierbij is het belangrijk dat je dit niet verwart met de temperaturen tijdens deze maanden. Denk aan afgebleekte kleuren door de zon en frisse tinten van bloeiende bomen.

 • Oogkleur: ijzig blauw, licht blauw, blauwgrijs, hazelnootbruin, lichtbruin, donkergrijs en zwart.
 • Haar: licht tot donker asblond, asbruin, kastanjebruin zonder roodachtige highlights, grijs (of een mix van zilver en grijs) en blauw zwart. Als je een bruine huid hebt, kun je donkerbruin, bruinzwart of zwart haar hebben.

stap 3: bepaal jouw kleurtype

Nu je weet wat voor ondertoon en welke kleurtinten je hebt, is het tijd om hier een kleurtype aan te koppelen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je een combinatie bent van twee kleurtypes, vooral wanneer je een neutrale ondertoon hebt. Gebruik dan de informatie over de verschillende kleurtypes als opstapje om jouw eigen kleurenpallet op te bouwen. Het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt!
 

kleurtype lente


Heb je een warme huidskleur en goudblond of lichtbruin haar met gouden highlights (of rood haar)? Dan ben je een lentetype. Lentetypes kunnen een mix van warme en koele elementen goed hebben. Warme, heldere kleuren staan jou het beste.

 • Kleuren waar je van gaat stralen: heldergroen, pastel blauw, limoengroen, felgeel, koraaloranje, roodoranje en crème.
 • Kleuren die je beter kunt vermijden: koude kleuren, donkerblauw, bruin, zwart, koudwit, grijs en taupe.

kleurtype zomer


Je bent een zomertype wanneer je een koele huidskleur, van nature koel/asblond of lichtbruin haar (zonder rode of gouden highlights) en lichtblauwe, groene of grijze ogen hebt. Koele, smokey kleuren en pastels staan jou prachtig. Ook blauwtinten zijn een favoriet in jouw garderobe. 

 • Kleuren waar je van gaat stralen: babyblauw, leiblauw, lichtbruin, zachte grijstinten, poederroze, zeeschuimgroen en leigrijs.
 • Kleuren die je beter kunt vermijden: diepe warme kleuren, mosgroen, goud, koper, oranje en geel.

kleurtype herfst


Heb je een warme huidskleur en rood, kastanjebruin, donkerbruin of zwart haar met rode, gouden of kastanjebruine highlights? Dan ben je een herfsttype. Wanneer je een bleke huid hebt, heb je waarschijnlijk ook sproetjes. Het warme, zachte herfstpalet met aardetinten, de kleur van herfstbladeren en herfstlucht is het helemaal voor jou als herfsttype.

 • Kleuren waar je van gaat stralen: helder geelgroen, druifpaars, oranjerood, goud, brons, diepblauw, pastel perzik en abrikoos, chocoladebruin en mahonie.
 • Kleuren die je beter kunt vermijden: felle kleuren, neon, framboos, koningsblauw en rood met een blauwe ondertoon.

kleurtype winter


Heb je een koele huidskleur, met askleurig midden- tot donkerbruin of zwart haar (zonder rode of gouden highlights) en diepblauwe, groene of bruine ogen? Dan ben je een wintertype. Als wintertype staan heldere, koele kleuren jou prachtig.

 • Kleuren waar je van gaat stralen: kersenrood, smaragdgroen, wit, koningsblauw, fuschia, kobalt blauw, magenta en violet.
 • Kleuren die je beter kunt vermijden: aardetinten zoals bruin, oranje, beige en poederachtige kleuren. 

stap 4: shop kleding in jouw kleurtype

Natuurlijk is het fijn om een globaal idee te hebben welke kleuren het best bij je passen, maar een kleurtype test is geen harde wetenschap. Gooi dus niet al je kledingstukken of accessoires buiten je kleurenpalet gelijk weg. De ondertoon in je huid verandert namelijk ook gedurende het jaar, waardoor de passende kleuren per seizoen verschillen. Het kan ook gebeuren dat je besluit je haar te verven in een geheel nieuwe tint. Of kom je terug van vakantie met een zongebruinde snoet? Al deze kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken op het kleurenpalet.

Daarnaast maakt het ook veel uit waar je de kleur draagt. Als lentetype zou je bijvoorbeeld prima een zwart rokje kunnen dragen. De kleur staat dan zo ver van je gezicht dat deze je niet bleek maakt. Hoe dichter een tint bij het gezicht komt, hoe meer deze met je uitstraling speelt. Altijd goed om dat dus in de gaten te houden.

Bovendien zijn er voor elke kleur zowel koele als warme varianten te vinden. Denk maar eens aan de kleur paars. Een onverzadigde variant zoals lila is een koude kleur, terwijl een diepe tint zoals pruim paars juist een warme kleur is. Een herfsttype zou dus prima paarse dameskleding kunnen dragen, als de tint maar warm genoeg is.

Nu je weet welk kleurtype je bent, is gericht shoppen een eitje. Dit maakt online winkelen dus ook een stuk makkelijker. Zoek je bijvoorbeeld een nieuwe damesblouse? Of ben je juist op zoek naar basic hemdjes voor dames? Filter op de kleuren waar jij op je best in bent. Zo voeg je eenvoudig items aan je garderobe toe waar je je goed in voelt. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jij er graag in rondloopt!

welke bikini past bij mij?

Iedereen heeft een ander lichaam. De zoektocht naar een passende bikini kan daarom lastig zijn. HEMA helpt je graag met het zoeken naar jouw perfecte bikini.

lees meer
Link

de beste kleur nagellak voor jou

HEMA heeft ontzettend veel kleuren nagellak. Maar welk van deze kleurtjes past nou bij jou? Of bij welke gelegenheid? HEMA legt het uit.

lees meer
Link

de beste bronzer voor een sunkissed look

Er is veel om aan te denken bij het kiezen van jouw perfecte bronzer. HEMA helpt je graag verder met het vinden van een passende bronzer.

lees meer
Link

maattabel voor dameskleding

Het is belangrijk dat je kleding goed zit, zodat je stralend voor de dag komt. In onze maattabel voor dames lees je welke maat je het beste kunt kopen.

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje