DIY kaarsen maken van oude kaarsen
Zin om iets nieuws te proberen? Zet ‘DIY kaarsen maken’ met dikke letters in je agenda, want bij HEMA hebben we een gezellig en creatief idee: kaarsen maken van oude kaarsen! Verzamel restjes kaarsvet van jezelf, je vrienden en familie, en geef ze een tweede leven. Maak mooie, unieke kaarsen helemaal naar jouw smaak. Leuk om je eigen huis mee te versieren of om cadeau te doen!
wat heb je nodig voor het maken van kaarsen?
Om zelf kaarsen te maken van oude kaarsen, begin je met het verzamelen van kaarsresten. Kijk eens op je salontafel naar stompkaarsen die bijna op zijn, of grijp de opgebrande dinerkaarsen van je eetkamertafel. Elk klein stompje is waardevol! Vraag ook je buren, familie en vrienden om hun kaarsrestjes voor je te bewaren. Zo heb je snel genoeg materiaal om aan de slag te gaan.
Daarnaast heb je de volgende spullen nodig voor je DIY-project:
- Een oude kookpan of steelpan (hierin ga je de kaarsen smelten)
- Een grote kookpan of braadpan (de oude pot moet hierin passen)
- Ovenwanten
- Lege kaarsenhouders of oude potjes (zoals groentepotjes of jampotjes)
- Kaarslonten
- Een schaar
- Cocktailprikkers of potloden
- Kleurstoffen (als je deze wil toevoegen)
- Geuroliën (als je deze wil toevoegen)
handige spullen voor het maken van DIY kaarsen
welke DIY kaarsen wil je maken?
Voordat je begint met het omsmelten van je oude kaarsen, is het goed om na te denken over de uitstraling van je kaarsen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe kleur kaars maken, meng dan verschillende kleuren kaarsvet bij elkaar. Of kies ervoor om de kleuren apart te verwarmen, zodat je straks kaarsen in verschillende kleuren kunt maken, of zelfs kaarsen met mooie kleurlagen!
In het laatste geval moet je meerdere pannen ‘au-bain-marie’ klaarzetten, zoals hieronder uitgelegd in stap 1.
stap 1: zet de kleine pan in de grote pan
Voordat je begint, is het handig om alles goed klaar te zetten. Plaats een kleine pan in een grotere pan gevuld met een laagje water om een ‘au-bain-marie’-opstelling te maken. Doordat het kaarsvet niet direct in aanraking komt met de hitte, voorkom je verbranding of oververhitting. Net zoals bij het smelten van chocolade!
Leg ook alvast 2 ovenwanten klaar en leg alle brandbare spullen ver weg. Zo kun je je oude kaarsresten straks veilig smelten.
stap 2: plaats de lonten recht in de kaarsenhouders
Het tweede wat je kunt voorbereiden, zijn de kaarsenhouders. Of je nu lege kaarsenhouders of oude glazen potjes gebruikt, zet ze alvast klaar en zorg dat de lonten goed rechtop staan. Hiervoor kun je een cocktailprikker, potlood of houten stokje gebruiken. Leg deze horizontaal over de bovenkant van de kaarsenhouder of het potje, laat de lont op de bodem rusten en maak hem vast aan het stokje.
Tip: Zorg dat het stokje precies in het midden ligt wanneer je het kaarsvet giet, zodat de lont straks netjes in het midden van de kaars zit. Dit zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling, maar ook voor gelijkmatig brandende kaarsen!
stap 3: smelt de oude kaarsen
Nu begint het leuke gedeelte: het smelten van de oude kaarsen. Zorg dat je zoveel mogelijk vuil en lonten weghaalt voordat je dit gaat doen, zodat deze niet in je mengsel terechtkomen. Vastzittende lonten kun je ook later verwijderen. Vul de grote pan met heet water en stop de oude kaarsen in de kleine pan. Verwarm de grote pan op laag vuur, zodat de kaarsresten via de stoom verwarmd worden.
Zorg ervoor dat het water in de grote pan nooit kookt en roer de kaarsenwas zo nu en dan door met een stokje. Zo zorg je ervoor dat de kaarsen mooi tot één geheel smelten. Haal ook de laatste lontjes uit het mengsel.
stap 4: voeg kleurstof of geur toe (als je dat wilt)
Wil je kleurstof of geur toevoegen aan je kaarsen? Als het mengsel egaal is geworden, kun je beginnen. Voeg de kleurstof of geuroliën toe aan het warme mengsel en roer het goed door, zodat het gelijkmatig verdeeld is. Als je geen kleur of geur wilt toevoegen, dan kun je meteen verder naar stap 5.
stap 5: giet het warme kaarsvet in de houders/potjes
Het moment van de waarheid is aangebroken: je mag het kaarsvet in de kaarsenhouders of potjes gieten! Zorg ervoor dat de lont netjes in het midden zit voordat je begint met gieten en houd de lont goed in de gaten tijdens het gieten. Het is handig om eerst een bodempje kaarsvet te gieten, even te laten uitharden, en daarna de rest erbij te gieten.
Als je verschillende gekleurde laagjes wilt maken, is het belangrijk om elke laag eerst goed te laten opstijven voordat je de volgende laag toevoegt. Zo blijven de laagjes mooi van elkaar gescheiden.
shop kaarsen om op te branden (en daarna te DIY'en!)
stap 6: laat de kaarsen afkoelen en uitharden
Als je ziet hoe mooi je zelfgemaakte kaarsen zijn geworden, wil je ze misschien direct aansteken. Maar nog even geduld! De kaarsen moeten namelijk eerst afkoelen en uitharden. Laat ze minimaal een paar uur afkoelen en uitharden. Laat de lont en de cocktailprikkers of potloden ook met rust. Als je zeker weet dat ze volledig zijn uitgehard, kun je doorgaan naar de laatste stap.
stap 7: knip de lont af en geniet van het eindresultaat!
Nu is het tijd om de lonten te knippen. Je ziet nu pas echt hoe geweldig ze eruitzien! Zet ze direct gezellig aan, of zet ze neer als decoratie in huis. Het zijn tenslotte kunstwerkjes die bewonderd mogen worden! Je kunt ze natuurlijk ook als cadeau geven aan een dierbare. Met zo'n uniek en persoonlijk cadeau scoor je vast punten.
verder met DIY’en? beschilder je kaarsen!
Wist je dat je jouw kaarsen ook kunt beschilderen? Zo geef je ze een extra unieke touch! Hoe leuk is dat? Het is een geweldig DIY-project om samen met de kinderen te doen, of gewoon voor jezelf. In HEMA's artikel over kaarsen schilderen lees je stap voor stap wat je moet doen. Schilder bijvoorbeeld paashaasjes met Pasen of sneeuwvlokjes in de winter. Leuk voor op de kersttafel!