menu sluiten

de geschiedenis van HEMA

betekenis HEMA

HEMA staat voor: Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam en werd in 1926 opgericht. Het eerste warenhuis werd op 4 november 1926 in de Amsterdamse Kalverstraat geopend. Oorspronkelijk stonden er puntjes tussen de letters, later verdwenen die en werd het HEMA. Oprichters Leo Meyer en Arthur Isaac wilden een winkel beginnen voor de ‘gewone man’. Want voordat HEMA bestond, waren warenhuizen vooral gericht op rijkere mensen. Het meeste winkelpersoneel sprak zelfs alleen maar Frans. HEMA was het eerste warenhuis dat een andere insteek koos. Er werden alleen artikelen verkocht van 10, 25 of 50 cent (eenheidsprijzen). Vanaf dag één was de essentie van HEMA: optimistisch, uniek, simpel, betrouwbaar, toegankelijk en typisch Nederlands. En dat is het nog steeds.

 

eerste HEMA winkel Amsterdam 1926

HEMA in binnen- en buitenland

In 1927 opende HEMA haar eerste winkel buiten Amsterdam en een klein jaar later waren er al tien vestigingen. In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd HEMA de eerste Nederlandse franchise-organisatie en vandaag de dag is zij nog steeds de grootste franchisegever van Nederland. Vanaf 1958 werden er in korte tijd veel nieuwe winkels geopend en in 1984 opende HEMA haar eerste buitenlandse filiaal, in België.

Het aantal winkels, in binnen- en buitenland groeide snel en dat doet het nog steeds. Inmiddels zijn er meer dan 750 HEMA winkels in negen landen, over twee continenten. Met 19.000 werknemers en wekelijks 6 miljoen bezoekers. En naast de stenen winkels heeft ieder land HEMA ook een eigen webshop.

 

oude vrachwagens HEMA

 

het merk HEMA

In al die jaren is HEMA loyaal gebleven aan haar merk: want de artikelen zijn altijd van goede kwaliteit, hebben een uniek design en zijn scherp geprijsd. Alle artikelen worden door HEMA zelf ontwikkeld. Van handdoeken, tot rompertjes en van gebak tot regenkleding. Iedereen die bij HEMA werkt heeft een gezamenlijke passie: het dagelijks leven van klanten makkelijker en leuker maken. En dat zie je terug in al onze artikelen.

 

oude HEMA winkel