Tweede Wereldoorlog
Dan breekt er een donkere periode aan, waarin de geschiedenis HEMA hard raakt: de Tweede Wereldoorlog. De alsmaar stijgende omzet stopt op het moment dat de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvallen. Drie HEMA filialen worden door bombardementen volledig verwoest: Rotterdam, Arnhem en Nijmegen. De voor het grootste gedeelte Joodse directie weet te ontkomen en vlucht naar het buitenland, maar veel personeelsleden hebben minder geluk. De helft van de inmiddels 24 winkels heeft een Joodse filiaalchef. Zij worden in september 1940 vervangen. Wel blijven ze nog even als adviseurs aan, maar ook daar komt op 1 januari 1941 een einde aan. Van de 12 joodse filiaalchefs komen er 7 in concentratiekampen om het leven, 4 kunnen na de oorlog hun oude functie weer innemen. Op 27 februari 1941 wordt door de Duitsers een zaakwaarnemer voor HEMA aangesteld. Deze heeft als taak om het bedrijf ‘jodenvrij’ te maken.
Op 1 mei 1940 telt HEMA nog 298 Joodse werknemers, circa een zesde van het totale werknemersbestand. Onder hen zijn veel inkopers, verkoopsters en magazijnbedienden. Voor hen moeten vervangers worden aangesteld. De directie van HEMA werkt de Duitsers zoveel mogelijk tegen. Dat gebeurt ook op het moment dat de Duitsers om lijsten vragen met de namen van alle medewerkers, zodat zij naar Duitsland gestuurd kunnen worden om daar in kampen te gaan werken. De directie blijft het aanleveren van de lijsten maar uitstellen, totdat de bezetters het personeelsbestand opeisen.
Voor het achtergebleven personeel krijgt de afkorting HEMA in die jaren een andere betekenis: Help Elkaar Met Alles. Uit achtergehouden voorraden krijgen personeelsleden bijvoorbeeld nieuwe stoelen na een bombardement en de directie tekent waar mogelijk een onmisbaarheidsverklaring om personeel verplicht werk in Duitsland te besparen. Bovendien krijgen alle medewerkers in het laatste jaar van de oorlog iedere maand een voedselpakket. Ondertussen wordt het steeds moeilijker om aan artikelen te komen en de inflatie schiet omhoog. Uiteindelijk moet HEMA het systeem van eenheidsprijzen daardoor wel loslaten.