HEMA held: de rookworst

Als je aan HEMA denkt, denk je waarschijnlijk automatisch aan onze iconische rookworst. Maar sinds wanneer verkoopt HEMA eigenlijk rookworsten en wát maakt die HEMA worst nou zo bijzonder? Het succes van de HEMA rookworst is in ieder geval een flinke toevalstreffer. Net als dat van onze andere held trouwens: de tompouce. In 1936 heeft de filiaalhouder van de HEMA aan de Nieuwendijk in Amsterdam per ongeluk te veel worsten ingekocht voor het restaurant. Hij vond het zonde om ze weg te gooien, dus besloot hij deze te verwarmen, halveren, en te verkopen als warme snack aan het winkelend publiek. Hij had het succes van de HEMA worst niet kunnen voorspellen. De rookworst is een echt HEMA icoon en we verkopen er dan ook niet voor niets 10 miljoen per jaar van! Ook hebben we door de jaren heen veel andere rookworst-artikelen in ons assortiment opgenomen. Maar hoe wordt onze heerlijke HEMA worst eigenlijk gemaakt?

 

hoe wordt de HEMA rookworst gemaakt?

De HEMA rookworst geschiedenis kent bijna geen geheimen. We houden alleen het recept graag voor onszelf: dat is al zo’n 85 jaar hetzelfde. Natuurlijk vertellen we je wel graag hoe we de rookworst bereiden, tot de sappige HEMA worst met een knapperig velletje, precies zoals je ‘m kent. We beginnen door het vlees te mengen met water, zout en kruiden. Daarna maken we er worstdeeg van, door het klein te snijden en te kneden. Vervolgens wordt het worstdeeg in het velletje gestopt. Hierna worden de worsten aan een touw aan een spijl in een rookwagen gehangen. De worsten hangen op zijn kop waardoor er soms aan de onderkant een donker plekje zit na het roken. Dit is een ingedroogde druppel en noemen de slagers ook wel ‘de Gelderse druppel’. De volgende stap maakt de HEMA worst uniek en wordt doorgevoerd in de hele HEMA rookworst geschiedenis: de worst wordt gerookt in een rookkast met de rook van beuken- en eikenhout. Een heel rookproces van begin tot eind duurt wel zeven uur. Door dit proces krijgen de worsten hun typische kleur, geur en smaak. Vanaf nu mag de rookworst van HEMA ook echt een rookworst heten. Aan elke worst hangt natuurlijk een HEMA labeltje. Bij een van de laatste stappen krijgen de worsten hun label met informatie. De rookworsten zijn klaar. Ze worden ten slotte verpakt en in kratten op een pallet gestapeld. Klaar voor gekoeld transport richting de HEMA winkels!

 

de HEMA vegetarische (r)ookworst

We kennen allemaal de klassieke combinaties van rookworst met stamppot, in de erwtensoep of op een knapperig broodje. En natuurlijk, zoals het succesverhaal ooit begon, gewoon zo uit het vuistje. Heb je liever een vegetarische optie? Dan hebben we een jonkie in de HEMA rookworst geschiedenis: onze vegetarische ookworst, die je gewoon lekker makkelijk online bestelt.

En ben je een échte rookworstfan? Dan kun je je hart ophalen met al onze andere rookworst artikelen. Van rookworst-chips tot rookworst-boxershorts en van opblaasworsten tot usb-sticks.

HEMA toonbank rookworst 1935

rookworsten op de versafdeling, anno 1935

HEMA vleeswaren advertentie 1965

HEMA advertentie voor vleeswaren, anno 1965

meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje