Toen HEMA in 1926 begon met een lunchroom in de winkel dachten veel mensen dat we een grote fout maakten. Vrouwelijke bediening was in die tijd heel ongebruikelijk. Bovendien ging de 'gewone' man niet naar een restaurant; daar was geen geld voor. Maar tot ieders verbazing werd HEMA's lunchroom een revolutionair succes. Met het serveren van koffie voor een dubbeltje en een volledige warme maaltijd - in de jaren dertig eenvoudig aangekondigd als: 'kop soep, vleesch, aard. groente, dessert' - kostte vijftig cent maakte HEMA het voor miljoenen Nederlanders mogelijk om voor het eerst in hun leven uit eten te gaan.
HEMA lunchroom Maastricht, jaartal onbekend
's Ochtends was 'ons vroegertje' razend populair: koffie of thee, een belegd broodje, een halve houtsnip (roggebrood met een plak kaas) en een hard gekookt ei voor een kwartje. Het 'ons vroegertje' is de voorloper van ons nog altijd populaire HEMA ontbijtje.
advertentie van het 'ons vroegertje', 1931
Het 'snelbuffet' (hiernaast te zien), een sensationele vernieuwing in het HEMA filiaal Rotterdam – Beursplein van 1953, verzorgde een ander ontbijt: 'Orange-juice, cornflakes, toast met ham-and-egs.' HEMA ging internationaal. Nieuw in het snelbuffet: 'Vlees, geroosterd door infrarode stralen' en de 'Vitaminebron', waar de klant verse fruit- en groentesappen tapte.
"Een vitaminebron zoals deze vindt men in het buitenland reeds overal, doch de HEMA heeft de primeur voor ons land!" zo klonk er in het filiaal.
In 1956 gingen HEMA lunchrooms 'wip-in' heten. HEMA registreerde de merknaam direct voor allerlei andere producten. Van tafelzuren tot vuurwerk, van schaaldieren tot radio's. En voor kledingstukken, met uitzondering van damesondergoed.
afbeelding: HEMA vrachtwagen met daarop de merknaam 'wip-in', 1971
HEMA lunchroom Haarlem, 1927
Wat we in 1926 evenmin hadden kunnen bedenken, is dat onze gebaksafdeling haar bestaan dankt aan een ‘fout’ in een van onze lunchrooms. Volgens een hardnekkige legende had een verkoopchef veel te veel gebak besteld voor de lunchroom. Uit pure wanhoop vroeg hij zijn baas of hij wat toonbank in de winkel mocht gebruiken, om daar het gebak te presenteren. Dat mocht, en binnen een mum van tijd was het gebak uitverkocht. De geboorte van onze gebaksafdeling was een feit. Een afdeling die nu niet meer weg te denken valt: geliefd onder miljoenen Nederlanders, arm én rijk, beroemd tot over de grenzen.
afbeelding: HEMA gebaksvitrine, 1980
HEMA lunchroom Rotterdam - Beursplein, jaartal onbekend
HEMA lunchroom Venlo, 1962