HEMA ontwerpwedstrijd

Sinds 1983 organiseert HEMA de HEMA ontwerpwedstrijd, waarbij studenten van mode- en productopleidingen in Nederland worden uitgedaagd om een écht HEMA artikel te ontwerpen. De jury bestaat uit een wisselende samenstelling van vakdocenten, ontwerpers en HEMA professionals. Iedere editie heeft een ander thema. HEMA wil met de ontwerpwedstrijd bijdragen aan de praktijkvorming van deelnemende studenten en trends en vormgeving onder de aandacht brengen van het grote publiek. Daarnaast neemt HEMA mogelijk één of meer winnende ontwerpen in productie. Door de publiciteit rond de wedstrijd staan de jonge ontwerpers meteen in de belangstelling van vakgenoten en publiek. Tot 1990 was het een tweejaarlijkse wedstrijd, daarna werd het vanwege de populariteit en de hoeveelheid inzendingen ieder jaar georganiseerd. Van 2016 t/m 2019 was er een stop, daarna werd de wedstrijd in 2020 weer gehouden. De bijzondere samenwerking tussen HEMA en studenten heeft in de loop der jaren een heleboel nieuwe producten opgeleverd. Op deze pagina vind je een selectie uit de winnende inzendingen van de HEMA ontwerpwedstrijd van de afgelopen jaren.

braincoat ontwerpwedstrijd HEMA

braincoat (1985-1986)

 

De eerste prijs van de tweede HEMA ontwerpwedstrijd werd gewonnen door Rob Zwierink met de 'Braincoat': een variatie op de klassieke trenchcoat, gemaakt van polyeretaan, dat lijkt op rubber of leer. De gedektere kleur grijs/zwart is tijdlozer dan de felle kleuren waarin regenkleding meestal gemaakt wordt. Braincoat heeft een kraag die ook opstaand en als rolkraag te dragen is. De uitvouwbare reflector op de rug zorgt voor zichtbaarheid in het donker. En de voering van katoen maakt hem prettig draagbaar. De jas kreeg van de jury de eerste prijs vanwege de creatieve variatie op 'een bestaand thema'. Het ontwerp was, zeker voor die tijd, heel modieus.

Le Lapin - ontwerpwedstrijd HEMA

Le Lapin (1989-1990)

 

Eén van de bekendste winnaars uit de geschiedenis van de HEMA ontwerpwedstrijd is de fluitketel van Nikolaï Carels, die tijdens editie 1989-1990 de eerste prijs won. De fluitketel zat lang in het HEMA assortiment en er zijn dan ook meer dan 200.000 exemplaren van verkocht. Le Lapin was het eerste ontwerp uit de wedstrijd die in productie werd genomen. De fluitketel kreeg de naam: Le Lapin, Frans voor 'het konijn', omdat het ontwerp op het silhouet van het knaagdier lijkt. Een sterk ontwerp en daarmee het bewijs dat studenten dingen kunnen maken die ook echt in productie kunnen worden genomen.
 

 

gnomon (1991)

Gnomon (Grieks voor 'aanwijzer') van Martin Scheepers won de eerste prijs in de ontwerpwedstrijd van 1991. In de naam én het ontwerp wordt verwezen naar de oudste manier van tijdsbepaling, door de schaduw die de grote wijzer op de wijzerplaat laat vallen. De wijzerplaat is gemaakt van kersenhout, welke aan de bovenkant omvouwbaar is, waardoor hij ook als tafelklok gebruikt kan worden. De jury noemde het ontwerp goed doordacht en zorgvuldig uitwerkt.

 

tientjestaart (1993)

Remco Wullems won met de Tientjestaart de eerste prijs van de ontwerpwedstrijd 1993. Een baveroisetaartje met advocaatsmaak, afgewerkt met een marsepeinen plak waarop een niet-bestaand tien-gulden-muntstuk is afgebeeld. De jury was unaniem te spreken over het ontwerp en dacht dat de taart een Van Dale-begrip kon worden in Nederland. We weten inmiddels dat dat niet gebeurde, maar een lekker taartje was het zeker.

 

la vrille (1994)

De opdracht voor deze ontwerpwedstrijd was het ontwerpen van een visueel aantrekkelijke én functionele wc-borstel. Het ontwerp 'La Vrille' van Henk Urselmann was de winnaar. De jury vond het ontwerp in de vorm van een spiraal 'fraai vormgegeven' en 'revolutionair'. La Vrille werd in productie genomen, maar helaas na een jaar alweer uit de schappen gehaald, omdat niemand begreep dat het een wc-borstel was.

103% vaas - ontwerpwedstrijd HEMA

103% vaas (2001)

 

Eerste prijswinnaar van de ontwerpwedstrijd 2001 was de '103% Vaas'. Ontwerper Han Koning werd geinspireerd door het geknakte steeltje dat je weleens aantreft in een bos bloemen. Zijn motivatie: '103% Vaas' biedt 3% extra ruimte om bijvoorbeeld dat geknakte exemplaar in te doen. Het is eigenlijk twee vazen in één. Het kleine vaasje is een exacte kopie van de grote, teruggeschaald naar 3%. In elkaar versmolten vormt deze tweeling '103% Vaas'. De jury noemt het ontwerp origineel, mooi en een tijdloos basismodel met iets extra's.

famili - ontwerpwedstrijd HEMA

famili (2002)

 

De eerste prijs van de ontwerpwedstrijd 2002 werd gewonnen door Marjolein Kremer, derdejaars student Ruimtelijke Communicatie. Haar ontwerp 'Famili' is een multifunctionele kledinghanger voor het hele gezin én geschikt voor veel verschillende kledingstukken. Famili krijgt de eerste prijs vanwege de oplossing die aan de gebruiker wordt geboden. Volgens de jury is het ontwerp een mooi, aantrekkelijk artikel, geschikt voor een brede doelgroep. Een écht HEMA artikel.

tast toe! - ontwerpwedstrijd HEMA

tast toe! (2006)

 

'Ontwerp een nieuwe HEMA held', dat was de opdracht van de twintigste editie van de HEMA ontwerpwedstrijd. De winnaar van deze editie, waaraan naast studenten deze keer ook klanten mochten meedoen, was de 'Tast Toe' van Annet Hennink. Een wegwerptaartplateau waarmee je taarten voor weinig geld feestelijk kunt presenteren. Het taartplateau is gemaakt van massief karton en daardoor gemakkelijk in massa te produceren. Door zijn vrolijke uiterlijk past de Tast Toe goed binnen het andere partygoodsassortiment van HEMA. Hij werd in productie genomen en toegevoegd aan het assortiment van HEMA. Inmiddels verkopen we dit ontwerp niet meer, maar wel een aantal andere kartonnen etageres.

ketel binkie - ontwerpwedstrijd HEMA

ketel binkie (2012)

 

De vijfentwintigste editie van de HEMA ontwerpwedstrijd leverde helaas geen eerste prijs op. En de twee gedeelde derde prijswinnaars (Boterhammatje en Oorwurm) werden niet in productie genomen. Wel leverde deze editie van de ontwerpwedstrijd waterkoker ketel binkie op, die een eervolle vermelding kreeg én in het assortiment van HEMA werd opgenomen. Het ontwerp van Tim Braams, maakt bijzonder design voor een breed publiek betaalbaar en dat past goed bij HEMA. De jury twijfelde er echter wel aan of het uitgesproken design van de Ketel Binkie een breed publiek zou aanspreken. Maar dat is ondertussen meer dan gebleken. We verkopen hem nog steeds en inmiddels zelfs in meerdere kleuren.

fietspeertjes - ontwerpwedstrijd HEMA

fietspeertjes (2015)

 

'In 2015 won ontwerper Martin Koster de eerste prijs van de HEMA ontwerpwedstrijd met zijn 'fietspeertjes': fietsverlichting voor aan je sleutelbos. De lamphouders kun je zonder gereedschap aan je fiets monteren en de set peertjes bewaar je aan je sleutelbos. Juryvoorzitter Rob van Thiel noemde het product: 'Oer-hollands, een echt HEMA product met potentie. Dat de peertjes pas gaan branden wanneer je ze in de houder draait, is erg slim.'

bloeitegel - ontwerpwedstrijd HEMA

bloeitegel (2020)

 

Met deze bloeitegel maak je het voor iedereen mogelijk om te tuinieren: tegel eruit en bloemetje erin! Vervang een grijze stoeptegel of een tegel in je voor- of achtertuin eens door deze bloeitegel. Strooi de zaadjes erin, zet het hekje eromheen en voor je het weet zet een wilde bloemenmix de buurt in bloei. In het pakket zit een wilde bloemen zadenmengsel, een tuinhekje en een kokosvezeltablet. De bloeitegel is door HEMA ontwikkeld naar aanleiding van de inzending van HEMA design contest winnares Maaike Min.

heyme - ontwerpwedstrijd HEMA

HeyMe (2021)

 

HeyMe, is een digitale service waarbij je in een event specifieke cloud foto’s kunt delen met je mede feestgangers. Zo heb je diezelfde avond nog alle foto’s van een evenement waar je bij was, gemaakt door jezelf en alle andere bezoekers. Vanuit deze service kan je gemakkelijk je favoriete foto’s selecteren en laten afdrukken door de HEMA fotoservice. Volgens de jury voldoet HeyMe aan de gestelde criteria van: verbonden zijn, voor iedereen en lang meegaan.

meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje