intocht sinterklaas

In de verte zie je de boot aankomen. Op je tenen probeer je een eerste glimp van Sinterklaas op te vangen. Als ze bijna aanmeren, zwaaien de pieten al naar je. En als Sint zijn eerste voet aan wal zet, is het sinterklaasfeest écht begonnen.


Zoek je nog een leuk sinterklaascadeau voor je kind? Bij HEMA personaliseer je zelf Woezel & Pip leesboeken.
warm binnen

Vind je al die drukte helemaal niet fijn en zie je liever in detail hoe het met Sinterklaas gaat? Kijk de sinterklaas intocht dan lekker knus vanuit je huiskamer. Er wordt een live sinterklaasjournaal uitgezonden, waarin je alles rondom de aankomst van Sinterklaas op de voet kunt volgen. Met warme chocolademelk en pepernoten op de bank, geven de camera’s je zelfs een kijkje op het dek en in de stuurkamer van de boot. Net als voorgaande jaren is Jeroen Kramer als reporter op de kade aanwezig en Dieuwertje Blok verzorgt de presentatie vanuit de studio.


onzekere intocht sinterklaas

Voordat de stoomboot aanmeert voor de intocht, varen Sint en zijn Pieten eerst vanuit Spanje over de open zee om ons land te bereiken. Door de lange reis, is de aankomsttijd nooit helemaal zeker. Dieuwertje houdt je rechtstreeks op de hoogte, zodat je niets hoeft te missen van de aankomst van Sinterklaas. De reis duurt een aantal dagen en al deze ontwikkelingen kun je volgen via het dagelijkse sinterklaasjournaal. Mochten er dingen fout gaan of veranderen, hoor je het hier het eerst.

de A van afterparty
Kom je ook na de Sint intocht in jouw plaats naar de dichtstbijzijnde HEMA? Dan krijg je een gratis beker lekkere chocolademelk. op = op.

pakjesboot 12

Meestal komt de delegatie uit Spanje aan in Pakjesboot 12. Dit is een van de favoriete stoomboten van Sinterklaas. Het schip is al meer dan 100 jaar oud. Bij aankomst van Sinterklaas in Nederland is het ruim helemaal volgeladen met pakjes, pepernoten en ander snoepgoed. Naast Sinterklaas zijn er natuurlijk heel veel Pieten aanwezig. Elke Piet heeft zijn eigen taak. Zo is er een kookpiet, een schoonmaakpiet, de wegwijspiet en de hoofdpiet. Tijdens de reis voert elke Piet zijn vaste taak op de stoomboot uit, zodat ze veilig aankomen voor de Sinterklaas intocht in Nederland. Zelfs het paard van Sinterklaas, Amerigo, vaart mee vanuit Spanje. In Pakjesboot 12 heeft hij een speciale stalruimte aan boord.
 

jij bent de piet

Om Sint en de Pieten een extra warm welkom te geven en om zelf optimaal in de stemming te komen, kun je je voor de intocht van Sinterklaas verkleden als Piet. Dit kan al heel simpel. Maak een strook karton op de maat van je hoofd en plak deze dicht, zodat je een rondje krijgt. Plak of niet hier crêpepapier in, dat als een bolletje boven de kartonnen strook uitkomt. Een veer (kun je ook knippen van karton) erop en je pietenmuts is klaar. Doe bijvoorbeeld wat schmink op je gezicht, een gekleurde maillot aan je benen en knip van een oud t-shirt een cape. Een paar grote (nep) oorbellen maken het helemaal af. Of ga als Sinterklaas en knutsel een mijter van rood en geel karton. Van een stok en wat karton kun je een staf maken en van een stuk rood stof maak je een cape. Heb je geen zin om te knutselen voor de aankomst van Sinterklaas of ben je niet zo creatief? HEMA verkoopt ook kant-en-klare Piet- en Sinterklaaspakjes en tiara’s met pietenmutsjes en mijters.

bekijk alle verkleedkleding

 
Link


 

sinterklaas intocht in je huis

Zin om de sfeer van het sinterklaasfeest ook in huis te halen? Knutsel je eigen sinterklaasversiering. Pak wat lege dozen of oude verpakkingen met sinterklaascadeaupapier in en je hebt nep cadeaus. Bind een aantal verschillende formaten bij elkaar met een touw en hang ze ergens op. Omdat het lege dozen zijn, hoef je niet voorzichtig te zijn met de inhoud. Dus je kunt prima een touw dwars door de doos heen steken. Ook leuk om een aantal cadeaus opgestapeld naast de schoorsteen te leggen. Teken zelf een Sinterklaas en Pieten en hang je tekening op voor wat Sinterklaas kunst in huis. Of knutsel je eigen Sinterklaas en Pieten van bijvoorbeeld wc- rolletjes, crêpepapier, vilt, plakkaatverf, foam pretoogjes, of welke knutselspullen je maar wilt gebruiken.

bekijk alle knutselspullen

 
Link

weetjes intocht sinterklaas

De allereerste Sinterklaas intocht was in Venray in 1888. Sinterklaas is altijd makkelijk te herkennen aan zijn outfit. Als hij aan het werk is, heeft hij soms zijn werkpet op. Tijdens de intocht draagt hij altijd zijn rode mijter en mantel en heeft hij zijn staf bij zich. Dit draagt hij, omdat hij oorspronkelijk een katholieke bisschop is. Hij is wel de enige waarvan de mijter en de mantel rood mogen zijn, de kleur van liefde en liefdadigheid. Op 6 december is het sinterklaasfeest weer afgelopen en vertrekt Sinterklaas huiswaarts. Heb je Sinterklaas ooit uitgezwaaid? In Monnickendam, Wijk bij Duurstede en Hoek van Holland kan dat. Daar wordt ook een officiële uittocht van Sinterklaas gehouden. Als Sinterklaas weer terug is in Spanje, vergeet hij ook de Spaanse kinderen niet. Die krijgen elk jaar op 6 januari, met het Driekoningen-feest, cadeautjes.

alles voor een heerlijk avondje

Oh kom maar eens kijken, wat er allemaal bij HEMA ligt. Wacht de Sint helemaal in stijl op met een pietenmuts, versier je huis, zet je schoentje of lees een Sint verhaaltje voor. HEMA heeft alles in huis om de Sintperiode goed in te luiden.

ontdek het assortiment