de geschiedenis van de tompouce

geschiedenis van de tompouce

 

14 miljoen tompoucen per jaar

Wie heeft ze niet in de gebaksvitrine zien liggen? Die heerlijk, knapperige tompouces met zo’n glanzende roze laag glazuur en een romige banketvulling. En af en toe, als er een oranje gelegenheid is, dan zijn ze ook verkrijgbaar met een oranje glazuurlaagje. Je kunt zelfs een eigen foto op de HEMA tompouce laten zetten. Maar ook al heeft HEMA al jarenlang de beste tompoucebakkers. En gaan er jaarlijks wel 14 miljoen van deze lekkernijen over de toonbank. Toch hebben we de tompouce niet zelf uitgevonden.

 

het ontstaan van de naam: tompouce

De eerste tompouce, met ook de naam tompouce, werd gemaakt door een banketbakker uit Amsterdam. Hij raakte in 1858 geïnspireerd door een optreden van een dwerg genaamd Charles Sherwood Stratton. Deze leefde van 1838 tot 1883 en was slechts 63,5 cm lang. Hij trad op in het circus onder de naam General Tom Thumb (generaal kleinduimpje). Dit circus tourde van 1844 tot 1845 door Europa en kwam ook in Nederland. Enkele jaren na dit optreden was er een dwerg uit Friesland die ook ging optreden. Waarschijnlijk geïnspireerd door Stratton, noemde hij zichzelf Admiraal Tom Pouce. Pouce is het Franse woord voor duim.

 

Frans gebakje

Maar het heeft er alle schijn van dat deze Amsterdamse bakker alleen de naam tompouce aan het gebakje gegeven. Want het idee van de tompouce, twee laagjes bladerdeeg met room ertussen, komt oorspronkelijk uit Frankrijk. En waarschijnlijk bestaan deze gebakjes al sinds 1651. Het werd hier ‘millefeuille’ genoemd, wat ‘duizend laagjes’ betekent. De tompouce als gebakje komt voor het eerst voor in de boeken in 1875.

 

de tompouce is wereldberoemd

Inmiddels is de tompouce over de hele wereld te vinden. In Italië wordt hij de ‘mille foglie’ genoemd. In België ‘boekske’ of ‘glacéke’. In de Verenigde Staten noemen ze het de ‘Napoleon’, omdat de millefeuille ook wel ‘napoleonbaksel’ wordt genoemd. Ook in Zweden, Noorwegen en zelfs Rusland wordt het zo genoemd.

 

Wil je weten hoe je de tompouce het beste kunt eten?

En heb je na dit smakelijke verhaal gewoon heel veel zin gekregen in een tompouce? Bestel ze gemakkelijk en snel online in de webshop van HEMA.