waar gebruik je hydrofiele doeken voor?

Op iedere babyuitzetlijst staan ze en mensen met kinderen zweren erbij: hydrofiele doeken. Of zoals ze vroeger werden genoemd: hydrofiele luiers. Maar waar gebruik je ze nu precies voor? Eigenlijk kun je bijna beter vragen waarvoor je niet kunt gebruiken, zo handig zijn ze. Zowel voor thuis, als onderweg. Multifunctioneel en de échte musthaves van babyspullen dus. Zorg er dus voor dat je altijd een stapeltje schone hydrofiele doeken in de kast hebt liggen en er altijd een paar in de luiertas zitten voor onderweg.

.

wat is een hydrofiele luier?

Een hydrofiele luier is hetzelfde als een hydrofiele doek. Voordat er wegwerpluiers bestonden werden deze doeken gebruikt als luiers. Door een veiligheidsspeld werden ze op hun plek gehouden. De hydrofiele luiers werden na gebruik uitgekookt en daarna opnieuw gebruikt. Een tijdrovend klusje. Om deze reden werd in de jaren '50 van de vorige eeuw de eerste wegwerpluier bedacht. Door een Amerikaanse huismoeder die ervan overtuigd was dat dat de toekomst zou zijn. En ondanks dat haar zelf ontwikkelde papieren wegwerpluier een groot succes was, duurde het daarna nog zo'n tien jaar voordat er een fabrikant was die in het idee durfde te investeren. En met succes: de luierrevolutie was begonnen. Overigens duurde het Nederland nog wel een poos voordat veel mensen overstapten naar de wegwerpluier. Hydrofiele luiers waren immers veel goedkoper.

wat is een hydrofiele doek?

Een hydrofiele doek is een zachte doek, gemaakt van heel fijn geweven katoen of bamboe, die veel water opneemt. Het woord 'hydrofiel' betekent letterlijk 'wateraantrekkend'. Een hydrofiele doek is meestal vierkant en de meest verkrijgbare formaten zijn 60x60 cm en 110 x 110 cm. Daardoor zijn ze superhandig voor allerlei doeleinden. Helemaal nu ze niet meer alleen in effen wit verkrijgbaar zijn, zoals vroeger. Maar juist in allemaal leuke kleurtjes en vrolijke dessins. Doordat hydrofiele stof heel dun is, passen er een heleboel tegelijkertijd in de wasmachine en zijn ze snel weer droog. Lees snel verder, want hieronder geven we 13 tips over waar je hydrofiele doeken allemaal voor kunt gebruiken.

1. handdoek

Hydrofiele doeken kun je als handdoek gebruiken voor je kleintje, na een badje of douchebeurt. Doordat de stof heel dun is, kun je gemakkelijk tussen die kleine teentjes en vingertjes afdrogen. Bij gebrek aan een badcape, kun je je kindje ook in een grote hydrofiele doek van 110 x 100 cm wikkelen. De superzachte stof is beter voor het gevoelige huidje van je baby dan een gewone handdoek. Bovendien nemen hydrofieldoeken veel minder ruimte en gewicht in beslag én drogen ze snel. Dus ook voor onderweg of op vakantie heel handig.

2. slabbetje of spuugdoek

Ben je onderweg en heb je geen slabbetje of spuugdoek bij de hand? Ook hiervoor kun je een hydrofiele doek gebruiken. Vouw hem een keer dubbel en leg hem als een slabbetje om het nekje van je kindje. Na het voeden kun je de doek over je schouder leggen om je kindje ‘veilig’ te laten boeren. Komt er nog wat melk terug? Geen probleem, want de stof neemt het vocht goed op. Zo blijven jouw kleren en die van je kindje schoon. Dat scheelt weer een wasbeurt!

3. verschoonmatje

Thuis kun je een hydrofiele doek gebruiken als extra laagje over het aankleedkussen. Gaat er iets mis tijdens het verschonen, dan vangt de doek dit op. En hoeft alleen die in de was, in plaats van de hele hoes. Ook onderweg is een hydrofiele luier handig als je je kindje wilt verschonen, maar geen verschoonmatje bij je hebt. Zo blijft de autostoel schoon en ligt je kindje altijd op een schone en zachte ondergrond. Als je wel een matje bij je hebt, kun je daar trouwens ook een doek overheen leggen. Gaat er iets naast, dan hoef je niet het hele matje te wassen, maar alleen de doek.

4. knuffeltje

Je kindje heeft vast al een favoriet knuffeltje waarmee hij slaapt en knuffelt. Maar een hydrofiele doek kun je hier ook heel goed voor gebruiken. Leg er een knoop in en voila: je hebt een lekker zacht knuffeldoekje. Voordeel van dit knuffeltje is dat je hem heet kunt wassen, namelijk op 60 C en dat 'ie zelfs in de droger kan. En met die stapel hydrofieldoeken heb je er een heleboel op reserve.

5. dekentje of lakentje

In de zomer is een hydrofiele doek te gebruiken als babydekentje of -lakentje. Niet te warm doordat de stof dun is en goed ademt, maar zo ligt je kindje wel lekker beschermd te slapen.

6. onder het hoofdje

Hydrofiele luiers of doeken zijn ook ideaal om in het bedje, de box of in de kinderwagen te gebruiken onder het hoofdje van je kindje. Wanneer je kindje spuugt, hoef je alleen de doek te vervangen en niet het hele bedje, wiegje of boxkleed te verschonen.

7. omslagdoek bij borstvoeding

Geef je borstvoeding? Dan kan een hydrofiele doek heel handig zijn als omslagdoek tijdens het voeden. Het geeft jou en je kindje wat privacy. Een doek van 110 x 110 cm is hiervoor het handigst.

8. zonnescherm

Je kunt een hydrofiele doek ook gebruiken als zonnescherm, wanneer de zon fel schijnt. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatie en sluit de kinderwagen nooit helemaal af, want de temperatuur kan snel oplopen. Zet de kinderwagen daarom ook niet in de felle zon, maar zoek de schaduw op.

9. inbakerdoek

Met het grote formaat hydrofiele doek kun je je kindje ook heel makkelijk inbakeren. Vooral pasgeboren baby'tjes kunnen dit fijn vinden. Door wilde en ongecontroleerde bewegingen met hun armpjes, maken ze zichzelf vaak wakker. Inbakeren voorkomt dat en geeft ze een veilig en geborgen gevoel. Net als in de buik. Fijn voor je baby’s nachtrust, maar ook voor die van jou!

10. luier

Uiteraard kun je een hydrofiele luier, zoals het woord al doet vermoeden, ook gebruiken als luier. Zoals men vroeger deed. Een verantwoord en voordelig alternatief voor wegwerpluiers.

11. picknick- of speelkleed

Het grote formaat hydrofiele doek kun je ook als picknickkleed gebruiken. Op het strand, in het park of gewoon in de achtertuin. Als speelkleed gebruiken kan ook. Zo kan je kindje lekker spelen, liggen en kruipen op een schone en zachte ondergrond.

12. hamamdoek

Het grote formaat hydrofiele doek kun je ook gebruiken als hamamdoek tijdens een dagje sauna. Want hij is groot genoeg om hem lekker om je heen te wikkelen, neemt veel vocht op en doordat de stof dun is, is ie ook snel weer droog. Bovendien neemt ie weinig ruimte in je tas in.

13. poetsdoek

Is je kindje inmiddels groter vraag je je af wat je nu met die grote stapel hydrofiele luiers moet doen? Niet weggooien! Geef ze een tweede leven door ze te gebruiken als stof- en poetsdoek. Doordat je ze op 60ºC kunt wassen, krijg je de meeste vlekken er gewoon weer uit. Kunnen ze echt niet meer? Dan kun je ze nog gebruiken als schoenpoetsdoek.

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje