BH maat berekenen

Een goede bh geeft je de juiste ondersteuning, staat mooi onder je kleding en zit comfortabel. Toch dragen vier op de vijf vrouwen een bh die niet goed aansluit op het lichaam. Heb jij hier ook last van en vraag je je af hoe je het beste de juiste bh-maat kunt berekenen? Met de handige maattabel van HEMA meet jij eenvoudig en snel je bh-maat op. Daarnaast vertellen we je alles over de juiste pasvorm van de bandjes en cups en wat je moet doen als je twijfelt tussen twee bh-maten. HEMA to the rescue!

shop bh's in elke maat


 

waarom is de juiste bh-maat en pasvorm zo belangrijk?

Het is ontzettend belangrijk dat je een goed passende bh draagt. Je draagt een bh van ‘s ochtends tot ‘s avonds, dus een comfortabel en goed passend model is geen overbodige luxe. Je trekt immers ook geen schoenen aan in een verkeerde maat, toch? Wanneer je bh je borsten niet voldoende ondersteunt, kun je last krijgen van nek-, rug- en hoofdpijn. Vooral voor dames met een grotere borstomvang is voldoende ondersteuning zeer belangrijk. Een bh die te strak zit kan leiden tot striemen in je huid en een oncomfortabel gevoel. Voor sommige vrouwen kan jarenlang de verkeerde bh-maat dragen zelfs leiden tot problemen in lichaamshouding. Dit geldt ook voor sport-bh's. Zo vind je bij HEMA ook sport bh’s in grote maten.

Een juiste bh-maat geeft ondersteuning op de juiste plaatsen en zal je borsten niet afknellen of platdrukken. Heb je het gevoel dat een oude bh je opeens niet meer zo goed past? Dat is goed mogelijk. Je borsten veranderen namelijk naarmate je ouder wordt. Neem daarom de tijd om een bh in de goede maat te vinden. Daar doe je jezelf iedere dag een plezier mee!

grote cupmaten bh's

hoe kun je het beste je bh-maat opmeten?

Voor het opmeten van je cupmaat heb je een soepel meetlint nodig. Het is namelijk belangrijk dat het lint goed meebuigt om je lichaam, zodat je een zo nauwkeurig mogelijke berekening kunt maken. Heb je geen meetlint bij de hand? Dan kun je ook een touwtje gebruiken. Heb je de juiste attributen verzameld? Dan is het tijd om twee omvangen te meten:

  • Je onderwijdte: dit is de omvang van je bovenlichaam net onder je borsten.
  • Je bovenwijdte: dit is je borstomvang gemeten op het volste gedeelte van je borsten (over de tepellijn).

Het berekenen van je bh-maat, doe je als volgt:

stap 1. het opmeten van je onderwijdte (voor het berekenen van de juiste maat borstband)

Ga rechtop staan en houd je rug recht. Wikkel het meetlint (of het touwtje) om de onderkant van je borsten om je onderwijdte op te meten. Houd het meetlint recht en lees de gemeten centimeters af. Je kunt de centimeters afronden op 0 of 5 centimeter. Een gemeten omtrek tussen de 73 en 77 centimeter wordt bijvoorbeeld afgerond naar 75 centimeter. Schrijf de gemeten omvang van je onderwijdte op; dit geeft de juiste afmeting van de borstband van je bh aan.

stap 2. het opmeten van je bovenwijdte (voor het berekenen van de juiste cupmaat)

Blijf rechtop staan, met een rechte rug. Neem het meetlint weer in de hand en meet de omtrek van je rug tot over de tepellijn. Je berekent dus de volle omvang van je borsten. Meet losjes en druk je buste niet plat met het lint. Let erop dat de voor- en achterkant op dezelfde hoogte worden gemeten. Je kan de bovenwijdte het beste meten als je een goed zittende (geen push-up) bh draagt. Lees het aantal centimeters af en zoek de bijbehorende cupmaat op in de tabel.

stap 3. check de metingen in de bh-maattabel

Onderstaande bh-maattabel is een richtlijn voor het bepalen van de juiste bh-maat. Nu je weet welke cupmaat en maat omvangsmaat (de afmeting van de borstband) bij je past, bereken je eenvoudig de perfecte bh-maat. Tip: vraag hulp tijdens het opmeten. Zo kun jij je armen ontspannen naast je lichaam houden en rechtop staan. Bovendien kan een ander gemakkelijker zien of er aan de voor- en achterkant op dezelfde hoogte wordt gemeten.

tip: vraag hulp tijdens het opmeten. Zo kun jij je armen ontspannen naast je lichaam houden en rechtop staan. Bovendien kan een ander gemakkelijker zien of er aan de voor- en achterkant op dezelfde hoogte wordt gemeten.

De maatindeling van de bh's is afgestemd op de maten zoals je gewend bent van onze collectie damesmode. In de grafiek kun je op basis van je onderwijdte en bovenwijdte heel makkelijk jouw juiste maat opzoeken.

maattabel bh's

Voor de juiste bh maat is het genoeg om twee omvangen te meten:

  1. bovenwijdte (cm)
  2. onderwijdte (cm)
onderwijdte maat 63-67 cm 65 68-72 cm 70 73-77 cm 75 78-82 cm 80 83-87 cm 85 88-92 cm 90 93-97 cm 95
AA bovenwijdte 75-77 80-82 85-87 - - - -
A bovenwijdte 77-79 82-84 87-89 92-94 97-99 - -
B bovenwijdte - 84-86 89-91 94-96 99-101 104-106 -
C bovenwijdte - 86-88 91-93 96-98 101-103 106-108 111-113
D bovenwijdte - - 93-95 98-100 103-105 108-110 113-115
E bovenwijdte - - 95-97 100-102 105-107 110-112 115-117
F bovenwijdte - - 97-99 102-104 107-109 112-114 117-119


maat A B C D E F
70 XS XS S - - -
75 XS S M M - -
80 S M M L L -
85 M L L L XL XXL
90   L XL XL XXL XXL
95     XL XXL XXL   

tips voor het berekenen van de juiste bh-maat

Ben je helemaal ready om zelf je bh-maat op te meten? Dan geven we je graag nog een aantal handige tips om rekening mee te houden.

  • Draag een bh tijdens het meten.
  • Zorg dat het meetlint in een rechte lijn de contouren van je bh volgt. Doe je het meten zelf? Ga dan voor een spiegel staan, zodat je dit goed kunt controleren.
  • Bij de omtrekmaat mag je het het meetlint strak spannen. Bij het meten van de cupmaat, op de hoogte van je tepels, houd je het lint juist wat losser.
  • Meet je borsten wanneer je niet ongesteld bent. Sommige vrouwen krijgen zwaardere borsten tijdens hun maandcyclus, waardoor de maten kunnen afwijken.
  • De juiste pasvorm is net zo belangrijk als de juiste bh-maat. Er zijn talloze verschillende bh’s die allemaal iets anders doen voor jouw boezem. HEMA heeft een handige bh-keuzehulp om je te informeren over de verschillende pasvormen bh’s.
  • Meten is weten, maar de maatvoering is geen harde grens. Pas daarom de bh eerst even voordat je de kaartjes eraf knipt.


 

welke bh-maten zijn hetzelfde?

Nu je hebt vastgesteld welke bh-maat je hebt, is het tijd om te gaan shoppen. Heb je de juiste maat opgemeten, maar heb je het gevoel dat de bh nog niet helemaal goed zit in de omtrek? Probeer dan eens een zustermaat. Deze bh’s zijn in het volume in de cup hetzelfde, maar hebben een andere omtrekmaat. Voor elke bh-maat zijn er één a twee zustermaten verkrijgbaar. De vuistregel bij het bepalen van zustermaten is: een maat in omtrek omlaag, betekent een cupmaat omhoog.

voorbeeld zustermaten

Zo heeft een 85C bh-maat een even grote cup als 80D en 75E. Pas je een 75E-cup, maar zit de rugband te strak? Dan kun je een 80D proberen voor een ruimere omtrek. Bij een 80E zou de band om rug waarschijnlijk wel goed voelen, maar de cup te groot zijn. Zo heb je dus bh-maten die eigenlijk hetzelfde zijn qua cup, maar verschillen in de omtrek. Hebben je borsten veel ondersteuning nodig? Zorg er dan voor dat je niet een zustermaat in omtrek omhoog gaat. Dat neemt veel van de ondersteuning van de rugband weg. Kies dan liever voor een kleinere zustermaat, en ga bijvoorbeeld van een 85C naar een 80D.

Tip: je kunt ook altijd een bh verlengstuk gebruiken om jouw bh een ruime omtrek te geven

wanneer zit een bh goed?

Nu we hebben vastgesteld welke bh-maat je hebt, is het tijd om te passen. Er zijn een aantal indicaties om te zien of jouw bh perfect past. Want net als bij een mooi passende bikini wil je je zelfverzekerd voelen in je lingerie. Het voornaamste is dat je borsten comfortabel en ondersteund aanvoelen. Het grootste gedeelte van de steun komt uit de rugband van de bh. Daarom is het belangrijk dat deze perfect zit. De band hoort mooi horizontaal, onder je schouderbladen, aan te sluiten op je rug. De band mag niet hoger zitten dan de beugels aan de voorkant. Wanneer deze omhoog kruipt, is de omtrekmaat te groot. Twee andere factoren waar je op moet letten, zijn de pasvorm van de bh-bandjes en de aansluiting van de cups. Hieronder lees je hoe je kunt checken of de bh-bandjes en de cups goed zitten.

Tip: hang voorover tijdens het aantrekken van je bh, zodat je borsten goed in de cups vallen.

hoe moeten de bh-bandjes zitten?

 

Bij de bh-bandjes moet je er op letten dat deze niet snijden in je schouders. De bandjes zijn er namelijk niet om je borsten te liften. Vanzelfsprekend mogen de bandjes ook niet van je schouders afglijden. Goed zittende bh-bandjes zorgen ervoor dat je bh op zijn plek blijft. Wanneer je met gemak nog twee vingers onder de bandjes kunt steken, zitten ze goed. Kun je er meer vingers onder kwijt? Dan zitten ze te los.

hoe moeten de cups zitten?

 

De cups van je bh dienen je borsten zo mooi mogelijk te omsluiten. Dat wil zeggen dat je borsten niet mogen uitsteken aan de zij- en bovenkant. Daarnaast moet het tussenstuk van de bh en de beugels vlak liggen op het lichaam, zonder te knellen. Zodra je merkt dat het tussenstuk te hoog zit of niet vlak is, weet je dat de cups van je bh niet het juiste formaat hebben. Worden je borsten platgedrukt of afgekneld? Of blijft er veel ruimte over tussen je borsten en de cups? Dan heb je nog niet de juiste cupmaat te pakken. Liever een bh zonder voorgevormde cup? Kijk dan eens naar onze niet voorgevormde beugel bh’s. 

welke bh-maat kiezen als je twijfelt tussen twee maten?

Er zijn wel meer dan 100 verschillende bh maten(!). Maar omdat ieder lichaam anders is, kun je toch precies tussen twee maten in zitten. In dat geval kun je het beste kiezen voor de bh-maat die het meest comfortabel zit. Probeer ook eens de zustermaten van de opgemeten bh-maten. Let erop dat je bandjes niet te los mogen zitten en dat je cup mooi aansluit.

Stel dat je bij het opmeten van je borsten een onderwijdte van 77 tot 78 centimeters meet. Dat wil zeggen dat je een bovengrens van bandmaat 75 en een ondergrens van bandmaat 80 hebt. Merk je dat bij een bh-maat 75B de cups perfect zitten, maar de bandmaat te strak zit? Pas dan eens de zustermaat 80A. Je zult merken dat de cup nog precies hetzelfde zit en de bandmaat groter is. Perfect dus! Had je in dat geval een 75B gepast, dan zou de band om je rug beter voelen, maar de cup te groot zijn (de zustermaat van een 80B is namelijk gelijk aan die van een 75C).

Tip: start bij het passen van een bh altijd op het meest verre (ofwel: meest ruim zittende) haakje. Zo kun je hem later altijd nog strakker spannen. Na enige tijd dragen kan de stof namelijk wat uitrekken.

alle bh's met beugel

welke bikini past mij

Op zoek naar een nieuwe bikini, maar twijfel je nog welk model je het mooiste staat? Wij helpen je de juiste bikini te kiezen!

lees meer
Link

denier panty

In dit artikel vertellen wij je hoeveel denier je nodig hebt, zodat jij de panty kiest die past bij de gelegenheid én het seizoen.

lees meer
Link

kleurtype

Je hebt lente-, zomer-, herfst- en wintertypes. Weten welk kleurtype jij bent en welke kleuren jou staan? Lees snel verder!

lees meer
Link

bh keuzehulp

Op zoek naar de juiste bh? Met de bh keuzehulp ontdek je jouw perfecte bh. HEMA heeft veel verschillende soorten bh's. Voor ieder wat wils.

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje