stimuleer de leesvaardigheid en taalvaardigheid van je kindje
Een goede taalvaardigheid en leesvaardigheid zijn ontzettend belangrijk. Het zorgt voor een goede kans op succes in het leven later. Niet alleen in je werk en in je sociale leven. Mensen met een goede taalvaardigheid en leesvaardigheid hebben bijvoorbeeld ook vaak een betere gezondheid. Wist je dat je als ouder een groot verschil kunt maken? Leesvaardigheid begint namelijk al op een hele jonge leeftijd met voorlezen. Lees elke dag 15 minuten voor, meteen vanaf de geboorte. Kinderen die in hun eerste jaren veel zijn voorgelezen, ontwikkelen een grotere woordenschat en hebben later meer leesplezier. Ook versterk je hiermee de band met je kindje.
negen voorleestips om het (nog) leuker te maken:
1. kies een boek dat past bij de belevingswereld van je kind
Is er in jouw gezin een nieuw kind op komst? Gaan jullie verhuizen? Is je kind zindelijk aan het worden? Zoek een boekje uit met een thema dat aansluit op de belevingswereld van jouw kind.
2. bekijk de kaft uitgebreid
Neem voordat je het boekje openslaat de tijd om samen de voorkant te bekijken. Waar zou het verhaal over gaan? Wat zie je op de voorkant? Praat samen over de plaatjes en de titel.
3. maak er een ritueel van
Maak een (familie)ritueel van het voorlezen. Lees bijvoorbeeld altijd voor als je kind naar bed gaat. Voor zowel jou als je kind wordt dit zo een fijn en ontspannen moment van de dag.
4. laat je kind praten
Geef je kind de ruimte om mee te praten. Er is geen goed of fout als je kind een eigen draai aan het verhaal geeft. Ga in op wat je kind vertelt, zodat hij of zij betrokken blijft.
5. voorspel het verhaal samen
Hoe zou het verhaal verder gaan? Wat zou jij doen als jij de hoofdpersoon was? Praat samen met je kind over het verhaal tijdens het lezen. Hiermee prikkel je de fantasie van je kind.
6. bespreek moeilijke woorden
Vraag af en toe welk woord je kind nog niet kent en leg deze uit. Laat het woord ook uitspreken door je kleine. Zo ontwikkel je de woordenschat van je kind extra goed.
7. herhalen
Ook al heb je stiekem zelf al genoeg van hetzelfde verhaaltje, voor kinderen is herhaling heel erg goed. Ze vinden het fijn om te weten wat er komt en maken het verhaal vaak zelf al af. Ook blijven de woorden veel beter hangen als je ze vaker voorleest en ontdekken ze steeds weer nieuwe dingen.
8. lees niet te lang
Vooral hele jonge kinderen hebben niet zo’n lange spanningsboog. Het is niet erg als je kind halverwege afhaakt en wil gaan spelen. Blijf het voorlezen herhalen en je zult zien dat ze het steeds langer volhouden en leuker gaan vinden. Zo zorg je voor meer leesplezier en een betere leesvaardigheid.
9. praat na over het verhaal
Praat als het boekje uit is nog even na. Wat vond je kind ervan? Wat vond hij of zij leuk? Door over het verhaal te praten en het na te vertellen begrijpt je kind het verhaal (nog) beter.
taalvaardigheid is meer dan alleen voorlezen
Vind je het lastig om elke dag een stukje voor te lezen? Geen paniek. Er zijn genoeg andere manieren om taal te stimuleren.
1. praat met de baby in je buikWist je dat vanaf de tweede helft van je zwangerschap een baby al kan horen? Vanaf dat moment kun je dus met je partner al de taalvaardigheid van je baby bevorderen door tegen je buik te praten.
2. klets de hele dag door en in hele zinnen
Je kunt heel eenvoudig elke dag bijdragen aan de taalvaardigheid van je kind. Praten met je kind kan namelijk overal en altijd. Bij het opstaan, tijdens het eten, badderen of in het park. Vertel over wat je aan het doen bent, ziet, hoort of ruikt. Praat het liefst in hele zinnen, zodat je kind veel verschillende woorden hoort. In plaats van “hier heb je een appel” kun je er een kort verhaaltje van maken: “Zullen we samen een appel schillen? Dan gaat de rode schil eraf en snijden we hem samen in stukjes. Zie je de pitjes? Daar komt een nieuwe appelboom uit!”
3. kijk naar spannende voorleesverhalen
Er staan online veel leuke voorleesfilmpjes en kinderboeken. De Voorleeshoek heeft voor verschillende leeftijdscategorieën online voorleesfilmpjes en themafilmpjes. Spannende verhalen met mooie prenten en leuke muziek. Als je lid bent van de bibliotheek – kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden – kun je gratis naar de filmpjes kijken.
Het Kinderopvangfonds heeft een serie gratis geanimeerde prentenboeken gemaakt: de WePboeken. Deze WePboeken stimuleren de taalvaardigheid bij peuters door gebruik te maken van woorden, beelden, geluiden en multimedia. Hierdoor gaat taalbegrip heel erg snel én samen kijken geeft bij peuters en kleuters een fijn gevoel. Dit bevordert het leesplezier en de leesvaardigheid.
4. speel samen
Spelletjes doen is ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling. Memory, domino, lotto of rollenspellen. Alles kan! Je kind leert tijdens het spelen nieuwe woorden en werkt aan taalvaardigheid door dingen te benoemen, omschrijven of (laten) raden. Ga vooral mee in de fantasie van je kind. Ook online zijn er veel leuke spellen, zoals de gratis ‘kijk en lees mee met nijntje’ app. Op een speelse manier leert je kind figuren kennen en benoemen en hoor je hoe je de woorden uitspreekt. De app bestaat uit een schaduwspel, woordcarrousel, zoekspel en wat-hoort-er-niet-bij- spel.
5. zing!
Zingen is heel goed voor de taalontwikkeling van je kind. En het is leuk om samen te doen. Vind je zelf zingen niet zo leuk? Of kom je niet verder dan ‘dikkertje dap’ of ‘op een grote paddenstoel’? Online zijn er veel leuke websites met muziek en kindermuziekapps. Bijvoorbeeld op kindertube.nl, Juf Roos en op Spotify staan honderden kinderliedjes.
ontwikkeling van je kinderen stimuleren
Bij HEMA maken we het dagelijks leven graag makkelijker en leuker. Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen vinden we erg belangrijk. Bij HEMA shop je daarom alles wat je hiervoor nodig hebt. Laat kindjes hun creativiteit de vrije loop door met ze te gaan tekenen of knutselen, zoals in onderstaande video. Of lees een verhaaltje voor uit één van onze kinderboeken. Echt HEMA.