kinderspelletjes

Samen spelletjes spelen is leuk. Tenminste, als je de regel: ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ volgt. Want het moet natuurlijk wel gezellig blijven. Bestaande bordspelletjes zijn hartstikke leuk, maar voor speelplezier heb je niet altijd veel nodig. Verstoppertje en tikkertje zijn kinderspelletjes die nooit vervelen. Maar natuurlijk kun je ook je eigen spelletjes bedenken en maken! Op deze inspiratiepagina vind je ideeën voor spelletjes geschikt voor peuters en wat oudere kinderen. Deze spelletjes kun je binnen doen, waardoor je niet afhankelijk bent van het weer. Toch naar buiten? Bij HEMA vind je regenkleding, zodat je kinderen altijd voorbereid zijn voor een bui. Denk aan regenlaarzen voor meisjes en jongens bijvoorbeeld.

Kun je geen keuze maken uit de verschillende kinderspelletjes? Maak lootjes van de spelletjes door ze allemaal op papier te schrijven en vervolgens uit te knippen. Stop de lootjes in een bakje en trek om de beurt een lootje wanneer het tijd is om een spelletje te spelen.

spelletjes voor kinderen

Een voorbeeld van een geschikt spelletje voor kinderen is twister. Heb je dit spel niet in huis? Geen probleem. Want je kunt dit spel gemakkelijk zelf maken met vellen gekleurd papier of karton. Leg deze op de grond en plak ze vast met plakband, zodat ze niet verschuiven. Gekleurde vlakken op de vloer maken kan ook met verschillende kleuren washi-tape. Bepaal met behulp van een dobbelsteen welke voet of hand op welke kleur moet.

Een leuk spelletje voor kinderen voor buiten is bowlen. Gebruik lege flessen als kegels en probeer ze met een bal om te gooien. Wie de meeste kegels omgooit, heeft gewonnen. Flesjesvoetbal is ook een geschikt kinderspelletje voor buiten en zorgt vast en zeker voor veel plezier. Iedere deelnemer heeft een fles gevuld met water, die hij of zij moet verdedigen. Doel is om met een bal de flessen van je tegenstanders om te gooien. Wiens fles als eerste leeg is, ligt uit het spel. En degene die overblijft is de winnaar. Of organiseer een stoepkrijtwedstrijd en laat de creativiteit van je kinderen de vrije loop.

Uiteraard kun je bij HEMA ook terecht voor bestaande kinderspelletjes. Denk aan ‘vier op een rij’, ‘tick tack toe’, maar ook een krokodillenspel waarbij het doel is om zoveel mogelijk krokodillentanden in te drukken zonder gebeten te worden. En een dobbelspel, waarmee kinderen spelenderwijs leren rekenen. En speciaal voor tijdens Sinterklaas heeft HEMA ook leuke tips voor sinterklaas spelletjes.

peuter spelletjes

Ook peuter spelletjes kunnen heel simpel zijn en je hebt er niet altijd iets voor nodig. Een leuk spelletje om met je peuter te doen is overgooien met een bal. Het is goed voor zijn motoriek en hij kan zo oefenen met gooien en vangen. En hij leert delen.

‘Spiegeltje spiegeltje’ is ook een leuk spelletje om met je kindje te doen. Ga tegenover hem zitten en klap in je handen, trek gekke bekken en maak grappige geluidjes. Waarschijnlijk zal je peuter je proberen na te doen. Draai daarna de rollen om en doe je peuter na. Het duurt misschien even voordat je kindje het doorheeft. Maar wanneer hij het beseft, zal ‘ie het fantastisch vinden dat je hem nadoet.

Een ander leuke peuter spelletje is het ‘kleurenspel’. Hiermee leert je kindje de verschillende kleuren kennen. Kies een kleur, bijvoorbeeld geel. Loop met je kindje door de kamer en benoem alle gele dingen die jullie zien. Bijvoorbeeld: de gele bananen in de fruitschaal, die gele knuffel, dat gele kussen op de bank en de gele tulpen op tafel. Doordat je de kleur steeds benoemt, leert je kindje die herkennen. Wissel dit spelletje af door iedere keer een andere kleur centraal te stellen.

Een ander kinderspelletje dat je met peuters kunt doen - of eigenlijk bezigheid - om kleuren te leren kennen én tegelijkertijd de fijne motoriek te oefenen, is kleien. Je peuter kan erin knijpen en het kneden in alle vormpjes die hij wil. Jullie kunnen samen iets moois maken, of allebei je eigen kunstwerk maken. Er zijn verschillende soorten klei. Dus kijk voordat je met aan de slag gaat wel even of deze geschikt voor kindjes van die leeftijd. Dit staat op de verpakking.

Naast kleien is puzzelen ook een leuke activiteit om samen met je peuter te doen. HEMA heeft verschillende soorten (houten) puzzels in het assortiment, zoals een houten vormenstoof en een stapelpuzzel met verschillende kleurtjes. Maar ook andere leuke spelletjes voor kleine kindjes.

leuke spelletjes voor binnen

Twee spelletjes die meer gezien worden als buitenspelletjes, maar ook leuke spelletjes voor binnen zijn, zijn verstoppertje en het doen van een speurtocht. Maak een speurtocht met raadsels of maak foto’s van spulletjes in huis die de kinderen tijdens de speurtocht moeten zien te vinden. Een ander kinderspelletje dat meestal buiten wordt gespeeld, maar ook prima binnen gedaan kan worden, is knikkeren. Met een geïmproviseerd knikkerpotje en een zakje knikkers kun je uren spelen. Of tover de eettafel om in een tafeltennistafel, met een geïmproviseerd netje en batjes.

Een ander leuk spelletje voor binnen is het uitbeelden of tekenen van dingen en dieren, die de ander moet raden binnen een bepaalde tijd. Voor ieder goed geraden tekening of uitbeelding, krijg je een punt. Degene met de meeste punten wint.

kinderspelletjes en andere leuke dingen om met kinderen thuis te doen

Niet echt een kinderspelletje, maar wel leuk om thuis te doen is het bouwen van een hut. Onder de eettafel bijvoorbeeld. Daarin kunnen jullie heel gezellig met zijn allen picknicken. Of gebruik leuke dans- en zingvideo’s van YouTube of TikTok om zelf lekker op te dansen en te zingen. Het is ook leuk om samen een verhaal te maken. Iemand begint met vertellen en om de beurt voegt iedereen een stukje toe. Je kunt het verhaal zo lang maken als je wilt en je kunt er al je fantasie in kwijt. Net als in verkleden. HEMA heeft verschillende soorten verkleedkleding waar je heerlijk in kunt spelen.

Wil je naast kinderspelletjes nog meer inspiratie voor leuke dingen om thuis te doen? HEMA heeft ook leuke tips voor je op het gebied van knutselen en koekjes bakken. Ook voor kinderspeelgoed ben je bij HEMA aan het juiste adres. Je vindt hier speelgoed voor alle leeftijden, jong en oud. Om de keuze makkelijker te maken, vind je het speelgoed bij ons op leeftijd ingedeeld. Zoals bijvoorbeeld het leukste speelgoed vanaf 4 jaar. Veel speelplezier!

meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje