boerenkool

Eén van de bekendste stamppotten van Nederland? Dat is zonder twijfel de boerenkool stamppot. Hoewel velen denken dat het boerenkool recept al eeuwenoud is, is het gerecht pas sinds de negentiende eeuw een begrip in ons land. Pas toen werd het mengen van aardappelen en boerenkool een bekend recept. Jaren later kwam de stamper in huishoudens terecht, waardoor de boerenkool en aardappelen sindsdien door elkaar worden gestampt.

De worst bij de boerenkool stamppot is wel al jarenlang onderdeel van het gerecht. Inmiddels kun je ook allerlei andere soorten (vegetarisch) vlees bij boerenkool eten. Al is het vooral heel erg lekker met de welbekende rookworst van HEMA. De rookworst van HEMA is al jaren een begrip. Zo gaan er jaarlijks 10 miljoen stuks over de toonbank. Tegenwoordig is de rookworst in drie verschillende varianten te verkrijgen: mager, pittig en biologisch.

Het boerenkool recept is een typisch Nederlands wintergerecht. Al kun je het uiteraard ook prima in de zomer eten. Op de klassieke boerenkoolstamppotten zijn in de loop der jaren verschillende varianten gemaakt, waardoor het stamppotgerecht ook makkelijk gegeten kan worden als de temperaturen buiten warmer zijn. Overigens is het gerecht niet alleen heel erg lekker, het is ook nog eens een heel erg gezond gerecht. Zo wordt het ook wel een superfood genoemd. De groente is namelijk rijk aan vitamine A en C, calcium en vezels. Alles wat je nodig hebt voor een gezonde maaltijd. Loopt het water je inmiddels in de mond? Haal dan snel de pannen uit de kast en lees gauw verder. Op deze pagina leggen we je uit hoe je dit eenvoudige maar heerlijke recept binnen een mum van tijd op tafel zet.

boerenkool stamppot

De rookworst van HEMA is perfect om bij de stamppot te serveren. Echter is het gerecht ook prima te maken voor vegetariërs. In plaats van rookworst kun je het bijvoorbeeld ook eten met de Ookworst van HEMA. De HEMA Ookworst is gemaakt op basis van plantaardige oliën, erwtenvezel en vrije uitloopei en erwteneiwit. Helemaal vegetarisch dus. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de boerenkool te serveren met andere soorten (vegetarisch) vlees. Denk bijvoorbeeld aan chorizo, spekjes of een gehaktbal.

Voordat je aan de slag kunt om een heerlijke maaltijd voor te schotelen, heb je eerst het nodige keukengerei in huis nodig. Ga je andijviestamppot, hutspot of boerenkool maken? Dan zijn er in ieder geval twee dingen die niet mogen ontbreken. Om de aardappelen te schillen heb je een aardappelschilmesje nodig en voor het prakken heb je een aardappelstamper nodig. Daarnaast is ook een diepe pan om de stamppot in te stampen handig om in huis te hebben. Hiervoor kun je eventueel ook een soeppan gebruiken. Naast een pan om de aardappelen in te stampen, heb je ook een pan voor het vlees nodig. Dit kan een braadpan zijn, maar ook een koekenpan is hier prima geschikt voor. Deze verschillende keukengerei vind je allemaal bij HEMA.

boerenkool recept

Alle keukengerei in huis? Dan kun je beginnen! Het enige wat je dan nog hoeft te doen is naar de supermarkt gaan voor de ingrediënten. Je kunt bij de stamppot altijd nog een eigen twist aan het gerecht toevoegen door extra groente of specerijen toe te voegen. Ook kun je een variant van de klassieke stamppot boerenkool maken. Denk bijvoorbeeld aan een pittige variant of maak er een lekkere boerenkoolovenschotel van. Wat je voor de klassieke variant voor vier personen in ieder geval in huis moet halen is het volgende:

- 1 kg kruimige aardappels
- 600 gram gesneden boerenkool
- 1 Rookworst of vegetarische Ookworst
- Scheut melk
- 40 gram boter
- 2 theelepels mosterd
- Peper en zout
- Snufje nootmuskaat

boerenkool maken

Voordat je met de stamppot aan de slag kunt, delen we eerst nog een tip met je. Zo is het aan te raden om minimaal een dag van tevoren een zak gesneden boerenkool in de vriezer te leggen. Dit is namelijk lekkerder dan wanneer de vorst er niet overheen is geweest. Boerenkool zet bij vorst zetmeel om in suikers. Deze suikers zorgen er vervolgens voor dat het water bij een lagere temperatuur bevriest. Ook zorgen de suikers ervoor dat de groente niet bitter smaakt maar juist wat zoetiger.

Wanneer je dit hebt gedaan en het gerecht wil gaan bereiden, dien je als allereerst de aardappelen te schillen. Vul vervolgens een grote pan water met een snufje zout. Hier doe je de aardappelen in. Let erop dat deze in gelijke groottes zijn. Hierna voeg je de gesneden groente toe. Deze laat je boven de aardappels drijven. Vervolgens doe je de deksel op de pan. Dit laat je twintig minuten staan. Terwijl je de rookworst of vegetarische Ookworst volgens de bereidingswijze in een braadpan of koekenpan verwarmt, verwarm je het scheutje melk. Hierna giet je het water uit de pan met aardappels af en stamp je de aardappelen en groente door elkaar heen.

Wanneer dit gedaan is voeg je de boter, mosterd en scheutje melk toe. Meng alles met elkaar totdat het een smeuïge puree is. Klaar? Voeg er dan nog wat peper, zout en nootmuskaat aan toe en meng dit door de stamppot heen. Hierna is het gerecht in principe klaar om geserveerd te worden. Het enige wat nog ontbreekt is mooie borden en bestek, die je naast de keukengerei uiteraard ook bij HEMA in het assortiment kunt vinden. Nog wat eten over? Geen zorgen. Je kunt boerenkool prima meenemen en bewaren in de hiervoor bestemde bakjes van HEMA. Zo kun je de stamppot de volgende dag meenemen naar je werk of bewaren in de vriezer. Eet smakelijk!

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje