stress verminderen voor een leuker leven

Stress is je hart die bonst en je handen die zweten voor een presentatie of belangrijk examen. Het is de uitputting die je voelt na veel overwerken of slaaptekort. Stress heeft een slechte reputatie, maar stress is heel normaal. Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens met stress te maken. Stress is niet altijd de boeman. Het kan ook gunstig zijn. Het motiveert je om doelen te stellen én ze te bereiken. Of het helpt je tijdelijk productiever te zijn. Maar op een bepaald moment is de koek op. Of de tompouce. Wanneer je uit balans raakt en je hersenen in constante stressmodus blijven hangen, weet je dat ‘stress verminderen’ bovenaan je to-dolijst zou moeten staan.

Stress kan veel invloed hebben op verschillende aspecten van je leven. Het kan niet alleen je humeur, energieniveau, relaties en werkprestaties beïnvloeden, stress kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Wist je bijvoorbeeld dat chronische stress hersencellen kapot kan maken? Gelukkig kun je vandaag nog zelf aan de slag met het verlagen van je stressniveau. Het leven zonder veel stress is immers veel leuker. Hoe stress verminderen? We geven je graag tips, maar kijk vooral ook wat werkt voor joú.

stress verminderen HEMA

hoe stress verminderen?

Stress verminderen kan heel eenvoudig zijn, maar het is belangrijk dat het je niet juíst extra stress bezorgt. Goed om te weten: je hoeft stress niet volledig uit je leven te bannen, het is een kwestie van goed regelen. Dingen die daarbij helpen zijn ‘even wat gas terug nemen’ en ‘op zoek gaan naar de oorzaak’. Voel je je gestrest? Doorloop deze onderstaande stappen. Lekker simpel, maar wel met resultaat.

1. realiseer je wanneer je er last van hebt

Probeer het verband te leggen tussen je moe of ziek voelen en hoeveel stress je ervaart. Neem fysieke waarschuwingen – zoals gespannen spieren, oververmoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn of migraine – serieus.

2. ga op zoek naar de oorzaak

Probeer de onderliggende oorzaken van de stress die je ervaart te achterhalen. Verdeel mogelijke oorzaken onder in 1) oorzaken met een praktische oplossing 2) oorzaken die na verloop van tijd weer beter worden 3) oorzaken waar je niks aan kunt doen. Probeer de zorgen die horen bij de oorzaken uit categorie 2 en 3 los te laten. Met de rest kun je zelf aan de slag.

3. neem je eigen leven onder de loep

Neem je misschien teveel hooi op je vork? Zijn er dingen die je aan iemand anders kunt overdragen? Kun je dingen op een meer ontspannen manier doen? Misschien moet je zelf wel prioriteiten stellen of dingen in je leven anders organiseren om stress te verminderen. Niemand kan alles tegelijk. En dat hoeft ook niet.

ontstressen HEMA

stress verlagen: 5 tips waarmee je nu aan de slag kunt

Kom tot rust. Je verdient het! Het is goed voor je en kost je minder tijd dan je misschien denkt. Je hebt echt geen spa-weekend of retraite nodig voor een beetje extra rust. Stress verlagen? Deze vijf tips zorgen ervoor dat je van ‘o, help’ naar ‘heerlijk zen’ gaat.

1. maak een to-dolijst

Takenlijstjes zijn voor veel mensen een favoriet hulpmiddel voor een efficiënt leven en overzicht. Ze helpen je niets te vergeten, gemotiveerd te blijven, productief te zijn en overzicht te houden. To-dolijstjes zijn top om prioriteiten te stellen. Maar zorg ervoor dat je het niet te bont maakt. Twintig uur werk in vijftien uur proppen komt je stresslevel niet ten goede. Wanneer je alles op je to-dolijstje kunt afvinken zonder te haasten, is het leven een stuk leuker.

2. ruim op en maak schoon

Opruimen en stress verminderen hebben veel met elkaar gemeen. Wanneer je schoonmaakt of opruimt, verwijder je vuil of rommel. Wanneer je stress vermindert, probeer je zorgen, spanning en mentale rommel de deur uit te doen. Onderzoek laat zien dat een opgeruimd huis ook echt voor een opgeruimd hoofd zorgt. Het is niet alleen een productieve manier om je hoofd leeg te maken, maar mensen met opgeruimde huizen ervaren ook minder stress dan mensen met rommel in huis. Ga dus eens goed aan de slag met je badkamer schoonmaken. Met de tips van HEMA is het bij jou straks heerlijk schoon en voel je je vast al een stuk beter.

3. stop met multitasken

Je brein werkt op zo’n gekke manier, dat het je beloont met een dopamineshot voor elke onderbreking van je taak. Elke keer wanneer je een nieuwe e-mail of WhatsApp-melding ontvangt, krijg je een kleine beloning van je hersenen. De prijs die je daarvoor betaalt? Door alle onderbrekingen werk je minder productief, wat kan leiden tot meer stress. Stress verminderen doe je door multitasken dus tot een minimum te beperken. Sluit je mailbox af en schakel telefoonmeldingen uit. Beloon jezelf na elke taak met een kleine pauze. Mooie bijkomstigheid: door multitasking te beperken, verminder je ook prikkels.

4. rust uit en las vrije tijd in

Droom je er ook wel eens van om je hersenen net als je computer te resetten? Dát zit er niet in, maar je kunt wel een soortgelijk effect bereiken door elke dag meerdere rustmomenten in te plannen. Het is heel belangrijk om jezelf vrije tijd en rust te gunnen. Wandel tussen de middag, doe een kort dutje, ga op tijd naar bed en kijk minimaal een uur voordat je gaat slapen niet meer naar beeldschermen. Nee, ook niet die van je telefoon.

5. neem een hobby

Stress verlagen met leuke dingen doen? Het kan! Met een stressvolle levensstijl is het juist belangrijk om tijd te nemen om even iets anders te doen. Gewoon voor de lol. Zie het als self care. Mensen met een vol, druk en stressvol leven hebben nóg meer baat bij een hobby dan de gemiddelde persoon. Met tuinieren bijvoorbeeld maak je je hoofd helemaal leeg. En de herhalende beweging van breien kan je bijvoorbeeld in een van ‘flow’ brengen en is een heerlijke uitlaatklep voor negatieve energie. Kleuren is een andere leuke stressverlagende activiteit die enorm populair is. Shop de leukste hobbyspullen en knutsel vandaag nog je hoofd leeg.

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje