de beste handhygiëne: alles op een rij

We herinneren ons vast nog allemaal wat we op de basisschool hebben geleerd: was je handen voor het eten en na een bezoek aan het toilet. Als volwassenen laten we dit advies vaak links liggen of vinden we een wasbeurt zonder zeep ‘goed genoeg’. Tijd om dit onderwerp opnieuw te bekijken, want handhygiëne is belangrijker dan je misschien denkt.

handen wassen HEMA

Waarom is handhygiëne zo belangrijk? Schadelijke ziektekiemen en bacteriën omringen ons constant. Ze zijn overal waar we gaan, in alles wat we aanraken. Dat klinkt misschien een beetje eng, maar dat is heel normaal. Een van de meest gebruikelijke manieren om bacteriën over te dragen, is dan ook via onze handen. Een goede handhygiëne beschermt de gezondheid van iedereen om je heen, maar ook die van jezelf. Thuis, op het werk of waar dan ook …. Het is altijd een goed idee om je handen gedurende de dag constant schoon te houden. En een kleine moeite. Een goede handenwassessie kan iedereen om je heen al beschermen tegen ziekteverwekkers. Niets werkt hier namelijk zo goed tegen als je handen grondig wassen met water en zeep.

Dus, wanneer en hoe vaak moet je je handen wassen voor een goede handhygiëne? Het simpele antwoord op deze vraag is 'vaak'. Zo raden we je aan je handen altijd te wassen in de volgende situaties:

bij het bereiden van eten. Voor aanvang, tijdens de bereiding van eten (wanneer je handen in contact komen met rauwe kip bijvoorbeeld) en na het bereiden van de maaltijd
voor het eten
voor en nadat je iemand verzorgt die ziek of gewond is
na elk toiletbezoek, het verschonen van de luier van je kleine of wanneer je iemand helpt het toilet te gebruiken
nadat je je neus snuit of in je handen niest
na het aaien van je huisdier, het bereiden van dierenvoer of het weggooien van dierlijk afval
na het weggooien van afval of wanneer je een afvalcontainer of vuilnisbakdeksel hebt aangeraakt

Gebruik altijd zeep en warm water wanneer je je handen wast. Besteed hier minimaal 20 seconden aan, om ervoor te zorgen dat ze echt grondig worden gereinigd. Zeep hierbij elk deel van je hand in en vergeet ook zeker je polsen niet. Benieuwd hoe je je handen wast als een pro? Lees vooral verder want we geven je uitgebreide handenwasinstructies.

jong geleerd = oud gedaan

De kleintjes overtuigen van het belang om hun handen goed te wassen kan een flinke klus zijn. De sleutel tot succes? Maak het leuk! Tips voor het aanmoedigen van handen wassen zijn:

zing een liedje
Een goede handenwassessie duurt minimaal 20 seconden – ook voor kinderen. Zo lang duurt het ongeveer om het alfabet te zingen of 2 keer het refrein van ‘Lang zal ze leven’. Het refrein van K3’s Oya Lélé (2 keer) is ook een groot favoriet bij kids.

maak zeep leuk
DIY je eigen zeep met je kind(eren). Zo leren de kids over het belang van zeep terwijl je ook nog gezellig samen knutselt.

belonen
Alle kinderen ontvangen graag stickers als beloning. Het is een geweldige kans voor ze om op te scheppen over het handen wassen en te pronken met hun schone handjes.

handhygiene HEMA

hand verzorging is minstens zo belangrijk

Goede handhygiëne is belangrijk, maar zeep kan je huid ook uitdrogen bij regelmatig gebruik. Het lijkt misschien eenvoudig om je handen te verzorgen, maar je wilt er zeker van zijn dat je de juiste producten gebruikt om ze te hydrateren. Met de juiste hand verzorging voorkom je een droge huid met barstjes. De verzorgende handcrèmes en handzepen van HEMA houden je handen zacht, glad en zo gezond mogelijk.

Er is een product voor elk huidtype: van intens hydraterende variant zonder poespas tot crème met biologische ingrediënten en vrolijke verpakkingen die zéker gezien mogen worden. Ze zijn er zelfs met SPF om je handen te beschermen tegen de zon. En dankzij de heerlijke geurtjes wil je alsmaar blijven smeren. Shop een klein formaat handgel voor in je tas en zet een exemplaar op de wasbak. Zo is je hand verzorging altijd binnen handbereik. Vergeet je nagels ook niet! Ook je nagels dragen bij aan goede handhygiëne en hand verzorging. Je nagels korthouden voorkomt dat er vuil onder je nagels ophoopt. Houd ze stevig door ze regelmatig te knippen en je nagelriemen te verzorgen met een olie. Een vrolijk of stijlvol kleurtje maakt dat jouw handen zeker opvallen bij de volgende handdruk. Gebruik bij het lakken wel een base- en topcoat nagellak om je nagels te beschermen tegen de kleur lak. En ga je op reis? Al deze items kun je gemakkelijk toevoegen aan je toilettas voor dames zodat je ze altijd bij je hebt wanneer je onderweg bent.

handhygiëne – handen wassen als een pro

Een goede handenwastechniek duurt minimaal 20 seconden. Maar dan hebben we het alleen over het wassen van je handen. Het complete ritueel duurt zo’n halve minuut tot 45 seconden. Voor optimale hand hygiëne was je je handen als een pro in 8 stappen:

stap 1: leg keukenpapier of tissues naast de gootsteen

stap 2: maak je handen nat met schoon stromend water. Bij voorkeur warm. Voor een goede hand hygiëne was je je handen nooit in stilstaand water dat al is gebruikt voor het wassen van handen of spullen

stap 3: breng zeep aan op je handen

stap 4: zorg dat de zeep schuimt en verspreid de zeep over de rug van je handen, tot aan je polsen, tussen je vingers en onder je nagels

stap 5: was je handen grondig voor minimaal 20 seconden

stap 6: spoel alle zeep van je handen

stap 7: draai de kraan dicht met het keukenpapier of de tissue. De kraan was natuurlijk het eerste dat je aanraakte voordat je je handen waste

stap 8: droog je handen af met een schone handdoek of een luchtdroger. De echte pro opent de deur van het toilet of de badkamer met een handdoek of de ellenboog voor de ultieme handhygiëne

Je favoriete handverzorging, zoals handzeep, handcrème en andere producten voor een optimale handhygiëne bestel je eenvoudig online. Óf vul je mandje in een HEMA winkel bij jou in de buurt. Heb je de smaak te pakken? Bij HEMA kan je ook terecht voor de beste schoonmaakartikelen. Ga aan de slag met je keuken, toilet en badkamer schoonmaken met onze handige tips.

 

alles over lekvrij ondergoed bij HEMA

Zorgen om vochtverlies zijn nooit fijn. Daarom vind je bij HEMA lekvrij ondergoed. Lees hier meer over lekvrij ondergoed.

lees meer
Link
 

menstruatiecup inbrengen en verwijderen

Menstruatiecups worden steeds populairder. Lees hier hoe je deze cup inbrengt en verwijdert.  

lees meer
Link
 

alles voor de beste huidverzorging

Een goede verzorging van je huid is belangrijk. Maar hoe zorg je voor de juiste basis huidverzorging? Wij helpen je verder.

lees meer
Link
 

hoe boost je je immuunsysteem?

Je immuunsysteem beschermt je iedere dag tegen ziekteverwekkers. Weten hoe je je immuunsysteem een boost kunt geven? Je leest het hier!

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje