Hummus maken in eigen keuken? Zo gepiept.

Hummus is heerlijk én hartstikke hip. Maar waar zit je eigenlijk van te smullen? Hummus is een typische dip uit het Midden-Oosten, gemaakt van kikkererwten, tahin, knoflook en citroen. De eenvoudige dip is een van de beste dingen op aarde, zouden hummus-fans zeggen. Yummy, boordevol plantaardige eiwitten en smeekt erom om op een pitabroodje geschept te worden. Het is daarbij een heerlijk divers gerecht. Eet het – lekkers Nederlands – op je brood of cracker met de lunch, als borrelsnack met tortillachips of met een warm pitabroodje bij je favoriete groenten tijdens het diner. En het mooie is: zelf hummus maken is heel makkelijk.

salade

Recept hummus maken vanaf nul

Zelf hummus maken? Dit authentieke recept hummus is makkelijker dan je misschien denkt. Geloof ons, het is nóg lekkerder dan wat je in de winkel koopt. Proef het zelf en maak in een paar stappen de lekkerste hummus vanaf nul.

Zelf hummus maken? Dit authentieke recept hummus is makkelijker dan je misschien denkt. Geloof ons, het is nóg lekkerder dan wat je in de winkel koopt. Proef het zelf en maak in een paar stappen de lekkerste hummus vanaf nul.

Ingrediënten recept hummus:

  • 350 gram kikkererwten. Kikkererwten zijn de ster van dit gerecht. Ga je voor kikkererwten uit blik of de gedroogde variant? Kan allebei. Voor de beste, extra romige, authentieke dip laat je gedroogde kikkererwten een nachtje weken in water en kook je ze daarna. Straks meer hierover. Last minute hummus maken kan ook prima met kikkererwten uit blik.
  • 3 eetlepels tahin. Tahin is een rijke, nootachtige en beetje bittere pasta gemaakt van geroosterde sesamzaadjes.
  • 1 of 2 teentjes knoflook. Start eerst met 1 gehakte knoflook en proef even of dit voldoende is. Doe de stukjes knoflook in een badje met citroensap om de smaak minder scherp te maken.
  • Citroensap van 1 citroen. Onmisbaar voor een frisse twist.
  • Snufje zout. Je kan altijd meer toevoegen als de dip erom vraagt.
  • Olijfolie. Een royale scheut maakt het gerecht af. Schenk voordat je de hummus serveert ook een beetje olie over de dip.
  • 2 ijsblokjes of 2 eetlepels water.
  • Garnering. Bewaar wat gekookte kikkererwten en leg ze in het midden van de dip. Voor een vleugje groen is verse peterselie top.
Hummus maken, zo doe je het:

1. Week en kook de kikkererwten
Doe de gedroogde kikkererwten in een grote kom. Zet ze volledig onder water en laat een nachtje weken. Zorg dat de kom groot genoeg is, want de kikkererwten zetten uit. Giet de kikkererwten de volgende dag af en doe ze met water in een pan. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 1,5 tot 2 uur zachtjes koken. Gebruik je kikkererwten uit blik? Laat ze dan 20 minuten sudderen in ruim water om ze wat zachter te maken.

2. Haal de velletjes van de kikkererwten
De kikkererwten ontvellen doe je heel eenvoudig door 1,5e lepel baking soda aan het warme water toe te voegen. Laat een paar minuten intrekken en wrijf over een handvol kikkererwten onder stromend water om het velletje te verwijderen. Laat de erwten daarna afkoelen voor gebruik.

3. Pureer de kikkererwten
Droog de kikkererwten goed af en doe ze in de keukenmachine. Laat de blender draaien totdat de kikkererwten veranderen in een gladde, poederachtige pasta.

4. Voeg de rest toe en blijf mixen
Voeg de 2 ijsblokjes (of 2 eetlepels water), tahin, knoflook, zout en citroensap toe. Laat de keukenmachine het werk doen tot je tevreden bent met de zijdezachte consistentie. Dek af en laat afkoelen in de koelkast.

5. Schep in een schaaltje en garneer
Doe de hummus in een leuk HEMA schaaltje en schenk er een flinke scheut goede olijfolie over. Voeg een paar kikkererwten toe en smullen maar. Zo makkelijk is hummus maken! Geniet ervan met warme pitabroodjes of falafel.

Verschillende soorten hummus maken:
Het bovenstaande hummus recept is heel eenvoudig (en hemels), maar experimenteer ook eens met variaties. Maak tomaten hummus met zongedroogde tomaten of lik je vingers af bij geroosterde sesam hummus: doe een halve theelepel geroosterde zaadjes door de hummus en sprenkel een theelepel bovenop.

Zelf hummus maken? Bewaartips om langer te smullen

Natuurlijk zou het ideaal zijn als je elke keer weer een super verse hummus op tafel zet. Maar laten we eerlijk zijn, dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. Maak wat extra hummus en je geniet nog dagenlang van de oosterse dip. Bewaar ‘m goed afgesloten in een vershoudbakje in de koelkast. Doordat zelfgemaakte hummus geen conserveringsmiddelen bevat, is het in tegenstelling tot de supermarkt variant een kleine week houdbaar in de koelkast. Bewaren kan ook in de vriezer. Maak in één keer een grote portie en vries dit in aparte (goed afgesloten) diepvriesbakjes in. Besprenkel de hummus dan wel met een laagje olijfolie om het vers te houden. Tip: vries hummus in een ijsblokjesvorm in. Zo kan je eenvoudig de perfecte hoeveelheid ontdooien. De textuur zal enigszins veranderen na het invriezen en ontdooien, maar als het eenmaal is ontdooid, doet even roeren wonderen. Smullen maar!

Maak een fotocadeau voor thuis op tafel van HEMA fotoservice.