zelf pizza maken, zo bak je de perfecte pizza thuis
Wie kent ‘m niet, de pizza: een groot favoriet in menig huishouden. Pizza is een hartig Italiaans gerecht dat wordt gemaakt van een meestal ronde, afgeplatte basis van zuurdeeg op basis van tarwe. De deegbodem wordt belegd met tomaten, kaas en andere ‘toppings’. Mamma mia! Om je vingers bij op te eten, zo lekker. En wat is er beter dan pizza thuis laten bezorgen? Zelf pizza maken! In minder tijd dan de pizzeria nodig heeft om een pizza bij je thuis te bezorgen, ga je zelf aan de slag met een pizza recept. Er gaat niets boven een pizza zelf maken. Als je eenmaal ziet hoe makkelijk het is, bestel je er nooit meer een. Met je favoriete toppings maak je de beste pizza’s lekker in eigen keuken. Pizza met salami, champignons, paprika of ananas? Het kan allemaal!
pizza recept voor een huisgemaakte pizza
Pizza zelf maken is heel eenvoudig. Je hoeft geen keukenprins(es) te zijn of bijzonder gerei uit de keukenkastjes te toveren. Maak ik een handomdraai een heerlijke pizza voor jezelf, vrienden of familie met dit simpele pizza recept. Leuk voor een luie middag of handig om in de koelkast te bewaren voor later. Zelf pizza maken begint met een pizzabodem maken. De ingrediënten voor een zelfgemaakte pizzabodem heb je meestal zelfs al in de kast staan. Houd het lekker basic met water, gist, bloem en zout. Laten we starten met zelf pizza maken. Bellissima!
• 180 ml lauwwarm water
• 1 theelepel gist
• 260 gram bloem
• 1,5 theelepel zout
• Mixer met deeghaken of flinke spierballen
• Grote kom
• Spatel
• Huishoudfolie of theedoek om de kom te bekleden
2. Voeg de bloem en het zout toe. Roer met een spatel tot je deeg krijgt.
3. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten. Gebruik de keukenmixer met deeghaken of kneed met de hand op het aanrecht. Je deeg is goed als het een gladde, licht plakkerige bal is die ‘terugveert’ als je erin prikt. Als het deeg te kleverig is, voeg je nog een eetlepel bloem toe.
4. Heb je trek? Dan kun je het deeg direct afbakken. Wanneer je haast hebt, sla je het rijzen over. Het wordt dan een dunne, knapperige pizza met een dunne korst. Heb je de tijd? Maak dan de kom schoon, smeer hem met een beetje olie in en doe het deeg terug in de kom. Bedek de kom met huishoudfolie of een theedoek en laat het deeg 1,5 uur rijzen tot het verdubbeld is in grootte. Als je van plan bent in de komende dagen pizza te eten, dan bedek je de kom met folie en zet je ‘m in de koelkast. Laat het deeg ongeveer een halfuur rijzen voordat je het in de koelkast zet.
5. Bereid de oven voor om te bakken. Zet het rooster onderin de oven en verwarm de oven zo heet mogelijk. Bij voorkeur zo’n 240 °C. Verdeel het deeg in tweeën en rol een van de stukken in een ronde pizza en leg op een stuk bakpapier. Beleg met saus, geraspte kaas en andere toppings. Tomatensaus voor zelfgemaakte pizza's is een van de makkelijkste doe-het-zelf-projecten aller tijden. Je maakt het met een paar ingrediënten - tomaten in blik, knoflook, balsamicoazijn en een scheutje olijfolie. Mix het in de keukenmachine en je bent klaar.
pizza zelf maken: bakken maar
Pizzabodem klaar en de pizza belegd? Dan kan-ie de oven in! Bak de pizza 5 à 10 minuten. Bak tot de kaas is gesmolten en de korst goudkleurig is. De baktijd is afhankelijk van de hitte van je oven en hoe dik of dun je de pizza hebt gerold.
Zie je, zelf pizza maken is een fluitje van een cent. In iedereen schuilt een pizzabakker!
• Zelf pizza maken? Dien je pizza dan mooi op, dan smaakt-ie nog beter! Bijvoorbeeld op zo’n mooie ronde houten plank. Nadat je pizza is gebakken, voeg je nog een scheutje olijfolie, verse basilicum en rode pepervlokken toe. Ziet er niet alleen heel profi uit, maar is ook heel erg smullen!
• Voeg extra smaak toe aan de korst door oregano, zwarte peper, rode pepervlokken, parmezaanse kaas, knoflook, basilicum, peterselie of rozemarijn aan het deeg toe te voegen.
• Door je pizzabodem ongeveer zes minuten in de oven voor te bakken voordat je ‘m belegt, voorkom je de gevreesde ‘zompige broodkorst’.
• Deeg is het lekkerst als het een dag of 2 in de koelkast heeft gestaan. De lang rijstijd in een koele omgeving geeft extra smaak aan het deeg.