zoete aardappel friet: ontdek hoe je het zelf maakt

Zoete aardappelen zijn zoete wortelgroenten die wereldwijd worden verbouwd. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren, waaronder oranje, wit en paars. En ze zijn ook nog eens hartstikke gezond. Zoete aardappels zijn namelijk rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. En wist je dat dit smakelijke familielid van de knollen een groente is? Een groente waar je heerlijke frietjes van kunt maken. Je eet je vingers erbij op. En als je eenmaal weet hoe je zoete aardappel friet maakt, wil je nooit meer anders! Eten de kids geen groenten? Ha, nu wel! Ook kleintjes smullen van de zout-zoete, knapperige frieten. Serveer ze op een vrolijk kinderbordje of in een mooie witte ovenschaal voor nog meer snackpret.

keuken

recept zoete aardappel friet

Zoete aardappel friet kan je overal bij eten, maar is bijzonder lekker bij een salade, vegetarische burger of een Mexicaanse maaltijd. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Probeer zelf waarbij jij het een lekker bijgerecht vindt. De gezonde frietjes zijn niet alleen smullen geblazen, maar ook hartstikke makkelijk te maken. Schil gewoon een paar zoete aardappelen, snijd ze in partjes of rondjes, meng met wat olijfolie, besprenkel met kruiden en bak op hoge temperatuur in de oven tot ze lichtbruin zijn. Zelf zoete aardappel friet maken? Zoek op ‘recept zoete aardappel friet’, of wel zo gemakkelijk … volg onderstaand recept.

Ingrediënten:
- 3 grote zoete aardappels
- 1 eetlepel maizena
- ½ theelepel fijn zeezout
- 2 eetlepels olijfolie
- Optioneel: kruiden

Stap 1. Snijd de aardappel in dunne frietjes
Dikke zoete aardappel patatten worden niet knapperig. Probeer daarom frietjes te maken van ongeveer een halve centimeter dik. Leg de zoete aardappel op zijn kant op een stevige snijplank. Snijd aan een kant ongeveer een halve centimeter in de lengte af met een scherp keukenmes. Draai de aardappel dan op de platte kant zodat frietjes snijden makkelijker wordt. Je snijdt simpelweg dunne plakjes waar je later frietjes van maakt.

Stap 2. Bedek met een laagje maïzena en olie
De truc voor een knapperig korstje: Haal de frieten door een laagje maïzena. Daarna voeg je olijfolie toe en zorg je dat alle frietjes zowel met maïzena als olie bedekt zijn. Vergeet ook niet om de oven voor te verwarmen op 220 °C.

Stap 3. Verdeel de zoete aardappel friet over de bakplaat
Een overvolle bakplaat met frietjes zorgt ervoor dat frietjes elkaar stomen. Zo worden ze nooit knapperig. Zorg ervoor dat elke friet plat op de bakplaat ligt, niet gestapeld bovenop een andere patat. Zo krijgen ze een knapperig korstje waar ze op het hete oppervlak liggen.

Stap 4. Bak de zoete aardappel friet op 220 °C
Bak je op een lagere temperatuur, dan worden de frieten slap. Op een hogere temperatuur gaat de olie roken. Bovendien zullen ze bij een hogere temperatuur veel te snel verbranden. Halverwege het bakken (na 15 minuten) draai je de frietjes met een spatel om. Zo bakken ze gelijkmatig en krijg je perfecte, krokante, goudbruine zoete aardappel friet. Na 30 minuten haal je de goudbruine frieten uit de oven.

Stap 5. Breng op smaak met kruiden
Voeg zout toe voor het bakken, maar wacht met andere kruiden tot na het bakken. Anders verbranden de kruiden en verliezen ze hun smaak. Houd de zoetheid van de friet bijvoorbeeld in balans met cayennepeper, knoflookpoeder of zwarte peper. Smullen! Maar ook met andere specerijen zoals paprikapoeder, garam masala of cajunkruiden smaken ze geweldig.

keuken

zoete aardappel friet maken

Wil je nou de allerbeste en lekkerste zoete aardappel friet maken? We verklappen nog een paar geheimpjes voor het beste resultaat. Probeer ze bijvoorbeeld allemaal even groot te snijden, zodat ze even snel klaar zijn. Verwarm de oven voor met de bakplaat erin en maak maar een kleine portie per keer zodat alle friet plat op de plaat ligt. Voor gekarameliseerde zoete aardappelpatatjes bestrooi je de friet met wat suiker voordat je ze in de oven zet. Of, besprenkel de frietjes met gesmolten boter in plaats van olie. Minder gezond, maar o zo verrukkelijk.

Eet de zoetzoute friet gelijk op, dan is hij het lekkerst. Wil je een portie bewaren? Dat kan een aantal dagen in de koelkast. Om ze weer knapperig te maken piep je ze even op in de oven of in het tosti-ijzer. Met overgebleven porties kan je ook heerlijke nacho’s maken, met friet in plaats van chips.

Tip! De knapperige, zoete aardappelfrietjes smaken nog lekkerder wanneer je ze serveert in een mooie HEMA ovenschaal of op een vrolijk bord. Smikkel in stijl van ons HEMA servies.

meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje