pesto maken zoals de Italianen dat doen, in eigen keuken

De traditionele groene pesto - pesto Genovese - is een ongekookte koude ‘saus’ die uit zeven ingrediënten bestaat. Basilicum, extra vergine olijfolie, Parmezaanse kaas (of een variant hierop), Pecorino kaas, pijnboompitten, knoflook en zout. Het werd geboren in Ligurië in Noord-Italië en is inmiddels een van de populairste ‘sauzen’ in Italië en wereldwijd.

Een pestoliefhebber eet natuurlijk het liefst overal pesto bij, en dat kan eigenlijk ook prima. Pesto is niet alleen verrukkelijk, maar ook eenvoudig te combineren met tal van gerechten. Eet pesto met pasta, op een boterham, op je pizza, bij een salade Caprese (met tomaat en mozzarella), bij vis ….of waar je maar zin in hebt. We hebben hier een heerlijk recept voor je klaar staan. Daarnaast vind je bij HEMA natuurlijk ook kant-en-klare hapjes om jouw borrel helemaal af te maken.

shop borrelhapjes Link

recept pesto

Leuk weetje: pesto heeft zijn naam te danken aan de manier waarop het gemaakt wordt. In het Italiaans is pestatura het fijnmalen van ingrediënten in een vijzel met een houten stamper. De traditionele Genovese pesto maken doen ze dus nog steeds met een marmeren vijzel en stamper. Dat is best een tijdsintensief en lastig klusje. Daarom gebruiken we in dit recept een keukenmachine en wat trucjes van een Italiaanse chef. In 15 minuten heb je een heerlijke pesto, fris groen en heerlijk!

Pesto maken is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het werkt. Dit is hoe je zelf pesto maakt als een echte Italiaanse nonna.

Ingrediënten recept pesto:
• 50 g basilicumblaadjes
• 125 ml extra virgin olijfolie
• 70 g Parmezaanse kaas of Grana Padano
• 30 g Pecorino kaas
• 2 teentjes knoflook
• 15 g pijnboonpitten
• Grof zout
• Optioneel: ijsklontjes

Stap 1. De stalen messen van een keukenmachine kunnen ervoor zorgen dat basilicum oxideert. Zo wordt je pesto donkergroen in plaats van frisgroen en kan hij een beetje bitter worden. Daarom wordt de traditionele pesto nog steeds in een vijzel gemaakt. Frisgroene pesto maken in een keukenmachine? Doe het mesje en de kom van de keukenmachine ongeveer 10 minuutjes in de koelkast. Was ondertussen de basilicumblaadjes met koud water. Optioneel kan je de basilicumblaadjes een tijdje op ijsblokjes leggen.

Stap 2. Droog de blaadjes goed af en doe ze in de koude keukenmachine samen met de teentjes knoflook, pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas. Hak de ingrediënten enkele seconden grof en voeg zout en Pecorino kaas in kleine stukjes toe.

Stap 3. Voeg nu de extra vergine olijfolie toe. Blend tot je de perfecte groene pesto krijgt. Niet te dik, niet te dun. Natuurlijk moet er even geproefd worden of de pesto misschien nog extra kaas, pijnboompitten of olie nodig heeft. Pesto mag niet opwarmen, dus gebruik de keukenmachine niet te lang achter elkaar. Ben je tevreden met het resultaat? Smullen maar!

Heb je de traditionele, groene pesto Genovese in de vingers? Probeer dan ook eens verschillende variaties. Pesto maken met andere ingrediënten is een must voor de echte pestofan. Vervang de pijnboompitten bijvoorbeeld door walnoten of neem rucola in plaats van basilicum. Er zijn tal van pestovariaties waarmee je als een echte Italiaanse chef kan experimenteren. Wat dacht je van pesto met peterselie en pistachenoten, zongedroogde tomaten of spinazie en pecannoten? Wees creatief en experimenteer erop los!

zelf pesto maken en bewaren

Kleine waarschuwing met een knipoog: zelfgemaakte pesto zorgt ervoor dat je nooit meer iets anders wilt. Wanneer je eenmaal die hemelse, zelfgemaakte pesto hebt geproefd, word je kieskeurig en wil je nooit meer anders.

Gelukkig betekent pesto maken niet dat je het altijd eerst nog moet maken voordat je ervan kan smullen. Maak bijvoorbeeld een voorraadje en bewaar het in de koelkast. Bewaar de pesto in een luchtdicht vershoudbakje maximaal 3 dagen. Pesto blijft langer houdbaar wanneer je een dun laagje olijfolie toevoegt. Hierdoor komt er namelijk geen lucht bij. Het is zelfs mogelijk om de pesto in kleine potjes in te vriezen en vervolgens in de koelkast of op kamertemperatuur te ontdooien. Eet smakelijk!

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje