zelf de lekkerste scroppino's maken

Heb je weleens een scroppino op? Dan weet je hoe lekker en verfrissend dit drankje is. Het is een officieel een spoom maar wordt vaak als cocktail gezien. Een spoom is een tussengerecht dat ervoor zorgt dat de smaakpapillen geneutraliseerd worden. Hierdoor wordt de trek voor de volgende gang verhoogd. Het wordt daarom vaak als tussengang geserveerd bij bijvoorbeeld een kerstdiner. Wij vinden echter dat een scroppino ook uitstekend werk kan doen als dessert of drankje op het terras.

verfrissend drankje

Dit drankje smaakt namelijk altijd goed. En het mooie, is dat een scroppino maken helemaal niet moeilijk is. Met de juiste ingrediënten zet je in een handomdraai een heerlijk drankje op tafel. Van oorsprong komt de scroppino uit de Italiaanse keuken waar het werd als spoom werd gedronken. Inmiddels is het echter zo populair dat je het bijna overal kunt krijgen. En dat vinden wij helemaal niet gek. Het is namelijk ook lekker om als aperitief of nagerecht te drinken bij elke keuken. En wat te denken van een zomerse dag in de zon? Dan is een scroppino een welkome verfrisser. Hier zorgt de basis van citroensorbet wel voor. Gezellig met het gezin of vrienden in de tuin of op het balkon. Er is bijna geen reden te bedenken dit drankje niet te drinken.

De klassieke variant bestaat uit slechts vier ingrediënten: citroensorbet, prosecco, wodka en limoncello. Er zijn echter in de loop der jaren veel verschillende varianten bijgekomen. Zo wordt prosecco vaak verwisseld met een mousserende wijn. Ook wordt niet altijd de limoncello toegevoegd maar wordt er enkel prosecco en vodka als alcohol toegevoegd. Voor de echte frisse/zure smaak raden wij wel aan om de limoncello erin te houden. Ook kan de citroensorbet verwisseld worden door een andere smaak sorbet. Hierdoor krijgt de scroppino niet alleen een andere kleur, ook de smaak verandert hiermee. Denk bijvoorbeeld aan framboos, aardbei of meloen. Eigenlijk kun je elke smaak toevoegen, zolang er maar sorbetijs (en dus geen roomijs) gebruikt wordt. Uiteraard zijn er ook alcoholvrije varianten te maken, waardoor dit koele drankje echt voor iedereen te maken is. Je kunt hiervoor het beste de alcohol vervangen door spuitwater. Hier vertellen we later meer over.

Omdat het eenvoudig is om een scroppino te maken, is het heel leuk om zelf te doen. Het kost niet veel tijd terwijl het resultaat er zeker mag zijn. Het is hiermee het ideale toetje om te maken als er mensen bij je komen eten. Of wat te denken als lekker drankje als er vrienden of familie over de vloer komen. Er is eigenlijk altijd wel een goede reden te bedenken om een scroppino te maken. Denk bijvoorbeeld aan een verfrissende traktatie op een kinderfeestje. Ga hiervoor dan uiteraard wel voor de alcoholvrije variant. Je creëert op die manier een soort slush puppy. Welk kind is daar niet dol op? Wij delen graag onderstaand scroppino recept met je zodat je zelf aan de slag kunt gaan.scroppino recept

Zoals gezegd is een scroppino maken helemaal niet lastig. Je moet deze alleen wel direct serveren en nuttigen. Maar geloof ons, zodra je dit drankje bereid hebt, wil je ook niet wachten met het drinken ervan. Je kunt dus variëren met verschillende soorten alcohol of sorbetijs. Wij vinden de klassieke variant echter het lekkerste. We zullen het recept hiervan dan ook delen. Hierdoor kan ook jij in een handomdraai dit lekkere drankje serveren. Voor het klassieke scroppino recept voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten en hoeveelheden nodig:

400 gram citroensorbetijs
100 ml koude droge prosecco
60 ml vodka uit de vriezer
60 ml limoncello uit de vriezer


De vodka en limoncello moeten uit de vriezer komen, omdat je daarmee de lekkerste scroppino maakt. Door deze alcoholische dranken ijskoud te laten worden, wordt het eindproduct ook echt koud. En dat is ook waar je naar op zoekt bent.
De bereiding is kort en simpel: 1. Schep het sorbetijs in een blender en laat het draaien tot het ijs luchtig en schuimig is. 2. Voeg vervolgens de vodka en limoncello toe en laat de blender 5 seconden op hoog niveau draaien. 3. Voeg tot slot de prosecco toe en draai tot je een egaal geheel hebt. Draai nu zeker niet te lang, anders zal het ijs smelten door de hitte. 4. Schenk het mengsel in glazen en serveer met een rietje of een lange lepel. Vaak worden champagneglazen gebruikt om het te serveren. Je wilt dit drankje direct serveren zodat het niet gaat smelten. En geloof ons, je zult het al op hebben voordat al het ijs de kans heeft gehad om te smelten.

alcoholvrije scroppino's

alcoholvrije scroppino Ben je zwanger, moet je nog rijden of drink je om een andere reden geen alcohol? De alcoholvrije scroppino dient dan als goed alternatief. Deze is namelijk net zo lekker! Hiervoor vervang je de prosecco, wodka en limoncello door spuitwater (bv 7-up of spa rood) en limoensap. Voor 4 personen gebruik je dan 400 ml spuitwater en het sap van 2 limoenen. De bereiding is vervolgens hetzelfde. Het is bij de alcoholvrije variant leuk om met verschillende smaken sorbetijs te testen. Hierdoor kun je elke keer een andere smaak creëren. Wij vinden zelf de variant met citroensorbet het lekkerst, omdat deze lekker fris/zurig is. Maar ook bramensorbet of grapefruit sorbet geeft een verrassende smaak. Je kunt eigenlijk eindeloos variëren met allerlei smaken sorbetijs. Omdat er in deze variant geen alcohol zit, kun je deze zelfs nog vaker drinken ook. Zodra de zon doorbreekt en de temperatuur oploopt zouden wij het wel weten! Een alcoholvrije scroppino gaat er eigenlijk altijd wel in. Het is ook eens wat anders dan een glas koud water of limonade. De toevoeging van het sorbetijs geeft het een verrassende twist. Hoewel een scroppino maken erg eenvoudig is, heb je wel de juiste ingrediënten en apparatuur nodig. Een blender maakt het bereiden ervan zeer gemakkelijk. Bekijk het assortiment keukenapparatuur van de HEMA en vind daar de beste blenders. Bestel jouw blender via onze webshop of kom langs in een van onze winkels. Hiermee is het bereiden van dit drankje echt een fluitje van een cent. Een lekker drankje dat met weinig moeite en tijd kan worden gemaakt. Daar houden wij van!

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje